Νέες τεχνολογικές λύσεις για την ορθή εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας έχει ενσωματώσει η περιφέρεια Κρήτης τα τελευταία δύο χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό  υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ της  Περιφέρειας και του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», με τίτλο: «Βελτιστοποίηση της εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Δακοκτονίας  με τη  χρήση τεχνολογιών γεωπληροφορικής και αυτοματισμών»,  συνολικού προϋπολογισμού 120.900 ευρώ, κατανεμημένο σε τρία έτη.

Συγκεκριμένα η Περιφέρεια Κρήτης διαθέτει ήδη 1.000 συσκευές δορυφορικού εντοπισμού θέσης (GPS trackers) που θα  εγκατασταθούν σε αντίστοιχο αριθμό ψεκαστικών συνεργείων. Επίσης διαθέτει 160 συσκευές ατομικών καταγραφικών για ψεκαστές που χρησιμοποιούν επινώτιους ψεκαστήρες.

Οι συσκευές αυτές θα τοποθετηθούν στα ψεκαστικά συγκροτήματα των εργολάβων δακοκτονίας και σκοπό έχουν να  υποβοηθήσουν το έργο των εποπτών δακοκτονίας.

Ειδικότερα, τα καταγραφικά αυτά θα αποστέλλουν σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα θέσης των ψεκαστικών συνεργείων που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα δακοκτονίας σε όλη την  Κρήτη.

Σε ορισμένες από τις παραπάνω συσκευές θα συνδεθεί παράλληλα  και ροόμετρο ώστε μαζί με τα δεδομένα θέσης, να υπάρχουν και δεδομένα που αφορούν στην ροή του ψεκαστικού διαλύματος και της συνολικής κατανάλωσής του κατά τη διάρκεια του ψεκασμού.

Ο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» που υλοποιεί την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ άλλων, αναλαμβάνει την εγκατάσταση πλατφόρμας υψηλών προδιαγραφών, την καταχώρηση των διαθέσιμων συσκευών, την συντήρηση και επισκευή τους, καθώς και την δημιουργία  ψηφιακών χαρτών ψεκασμένων και αψέκαστων  περιοχών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO