Η Ελλάδα θα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στην αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών το διάστημα 2021-2023, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο με θέμα: «Το μέλλον της βιώσιμης χρηματοδότησης», που διοργανώνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι παρά τις διεθνείς συγκυρίες, η ελληνική οικονομία δεν έπαυσε να αναπτύσσεται δυναμικά (άνοδος του ΑΕΠ 7% στο α΄3μηνο) και να κατατάσσεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης: Σταϊκούρας σε Βεστάγκερ: Χρειάζονται ευρωπαϊκές λύσεις στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Επενδυτική βαθμίδα

«Η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και ισχυρή δυναμική, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που την κατατάσσουν, βραχυπρόθεσμα και μεσομακροπρόθεσμα, στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης. Με εντατική, μεθοδική, συλλογική δουλειά κατακτήσαμε σχεδόν όλους τους σημαντικούς στόχους που είχαμε θέσει στο μέτωπο της οικονομίας, κλείνοντας επώδυνα κεφάλαια του παρελθόντος και ανοίγοντας νέα, πιο ελπιδοφόρα σελίδα για το μέλλον. Όπως αποτυπώνεται στην ιστορική απόφαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας και την επιστροφή της – μετά από 12 χρόνια – στην ευρωπαϊκή κανονικότητα» τόνισε προσθέτοντας ότι η καλή πορεία της Ελλάδας «αντανακλάται και στις 12 αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας τα 3 τελευταία χρόνια, που τη φέρνουν ένα, μόλις, «σκαλοπάτι» πριν από την επενδυτική βαθμίδα»: «Πριν από την κατάκτηση, δηλαδή, και του τελευταίου μεγάλου στόχου αυτής της τετραετίας, ο οποίος έχει τεθεί για το 2023, και ο οποίος αναμένεται να επιτευχθεί».

Διαβάστε επίσης: Σταϊκούρας: Επιδοτήσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2022

Το πράσινο ομόλογο

Ο κ. Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση αναπτύσσει σημαντικές δράσεις για νέο μοντέλο πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης και ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάπτυξης θα κατευθυνθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Επανέλαβε ότι στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η έκδοση «πράσινου» ομολόγου, εντός του 2022.

«Ο αναπροσανατολισμός των ιδιωτικών κεφαλαίων σε πιο βιώσιμες επενδύσεις προϋποθέτει επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα και θέσπιση ενός σύγχρονου πλαισίου βιώσιμης χρηματοδότησης», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνοντας ότι τα “κόκκινα” δάνεια έχουν μειωθεί δραστικά, ενώ οι καταθέσεις είναι στο υψηλότερο σημείο από το 2010.

Τέλος, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και στην ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου της εταιρικής διακυβέρνησης.

Οι προβλέψεις της ΕΕ

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί ισχυρά και βιώσιμα τόσο το 2022 όσο και το 2023, με την Ελλάδα «πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη, για την επόμενη διετία, στις επενδύσεις και στις εξαγωγές.

Τα παραπάνω επιτεύγματα και οι θετικές προοπτικές που αυτά διαμόρφωσαν, επεσήμανε ο υπουργός, είναι αποτέλεσμα της αναπτυξιακής στρατηγικής που έχουμε χαράξει ως χώρα, βασικός πυλώνας της οποίας αποτελεί η προώθηση της «αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης», τόσο στο επιχειρηματικό, όσο και στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Δημόσιο χρέος: Το διπλό μήνυμα με την πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης
Οικονομία |

Η πρόωρη αποπληρωμή της τριπλής δόσης και το διπλό μήνυμα της Ελλάδας στις αγορές

Η Ελλάδα στέλνει ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι μπορεί να αποπληρώνει με ταχείς ρυθμούς παλαιά χρέη της και να αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Ακίνητα: Πώς να αποφύγουν έξοδα και ταλαιπωρία οι ιδιοκτήτες – 10 ερωταπαντήσεις
Ακίνητα |

Πώς να αποφύγουν έξοδα και ταλαιπωρία οι ιδιοκτήτες ακινήτων – 10 ερωταπαντήσεις

Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν εκκρεμότητες με το Κτηματολόγιο και υπάρχει κίνδυνος τα ακίνητα που κατέχουν να χαρακτηριστούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και να περιέλθουν στο κράτος