«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που πήρε έγκριση για το νέο ΕΣΠΑ, και η χώρα που έπεται είναι έξι μήνες πίσω από εμάς», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο OT Forum 2 με θέμα «Οι έξυπνες Πόλεις ως μοχλός Ανάπτυξης».

Όπως είπε ο υπουργός, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα εκταμιεύσει χρήματα μέσα στο 2022 και ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό. Έτσι η χώρα θα έχει τρεις κοινοτικές πηγές χρηματοδότησης, το τρέχον ΕΣΠΑ, το νέο ΕΣΠΑ όπου αναμένεται τον Σεπτέμβριο να εγκριθούν τα πρώτα προγράμματα και τον Νοέμβριο να γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις, και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαβάστε επίσης: OT FORUM 2 – Πιερρακάκης: Έρχεται το νομοσχέδιο για τις αναδυόμενες τεχνολογίες

Σύμφωνα με τον Αδ. Γεωργιάδη, περίπου το ένα τρίτο των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ θα διοχετευθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό και το δεύτερο μεγαλύτερο πρόγραμμα είναι οι «έξυπνες πόλεις» που θα μετατρέψει τις πόλεις που κατοικούμε σε χώρους του IoT, δηλαδή του διαδικτύου των πραγμάτων, όπου όλα θα είναι διασυνδεδεμένα. Ως παράδειγμα, ανέφερε τους κάδους απορριμμάτων, όπου μέσω του ΙοΤ θα μπορούν οι δήμοι να κάνουν καλύτερο προγραμματισμό στην αποκομιδή των απορριμμάτων και τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων οχημάτων εξοικονομώντας καύσιμα, περιορίζοντας έως και κατά 50% την περιβαλλοντική επιβάρυνση αλλά και την ταλαιπωρία των κατοίκων των πόλεων. Συνολικά θα διατεθούν 7-8 δισ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, μέσα σε βάθος χρόνου 6 + 3 χρόνων, που είναι αντίστοιχα τα έτη διάρκειας και παράτασης του προγράμματος.

Διαβάστε επίσης: OT FORUM 2 – Πιερρακάκης: 27 Ιουλίου ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης στο κινητό

Ταμείο Ανάκαμψης συμπληρωματικά του ΕΣΠΑ

Το Ταμείο Ανάκαμψης θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο νέο ΕΣΠΑ, είπε χαρακτηριστικά ο Αδ. Γεωργιάδης, δρομολογώντας την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της χώρας. Από Σεπτέμβριο θα εγκριθούν τα πρώτα προγράμματα για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, τις υπηρεσίες δωρεάν διαδικτύου κ.α. που θα αποτελέσουν το όχημα για τη δημιουργία π.χ. έξυπνων στάσεων που θα λειτουργούν με φωτοβολταϊκά και θα προσφέρουν δωρεάν ίντερνετ, και έξυπνων υπηρεσιών όπως π.χ. η μέτρηση της ρύπανσης του αέρα ή η μέτρηση της ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων, σε παραλιακές πόλεις.

Θετική συμβολή στο ΑΕΠ του ψηφιακού μετασχηματισμού

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, τα μέχρι σήμερα βήματα ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας στον δημόσιο τομέα, έχουν συμβάλει θετικά στο ΑΕΠ. Όμως πολύ σημαντικά βήματα έχουν γίνει και στον ιδιωτικό τομέα, όπως είπε χαρακτηριστικά, ειδικά μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Όσες εταιρείες προχώρησαν αποφασιστικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους προωθώντας π.χ. ηλεκτρονικά καταστήματα, κατάφεραν πιο γρήγορα να αποκαταστήσουν τις απώλειες που είχαν λόγω της μείωσης του τζίρου εν μέσω πανδημίας. Όπως ειπώθηκε, πριν από την πανδημία μόλις το 17% των επιχειρήσεων είχαν e-shop, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό τριπλασιάστηκε και ανέβηκε στο 50%. Όσον αφορά στις πωλήσεις μέσω ηλεκτρικών καταστημάτων, έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πριν από την πανδημία. Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, το νέο ΕΣΠΑ θα προσφέρει κι άλλα προγράμματα για δημιουργία ψηφιακών καταστημάτων.

Ελληνικό: «Πρόταση για την πόλη του μέλλοντος»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το μεγαλεπήβολο έργο του Ελληνικού, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι ένα απλό real estate project, είναι πρόταση για την πόλη του μέλλοντος» για να προσθέσει ότι όταν ολοκληρωθεί το έργο, «θα είναι η πιο σύγχρονη πόλη του κόσμου», ότι «η Ελλάδα θα περάσει στην πρώτη ταχύτητα παγκοσμίως» και ότι «οι Ελληνες θα είναι υπερήφανοι για το αποτέλεσμα».

Εκλογές: «Ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει»

Η παρουσία του Αδωνι Γεωργιάδη στο ΟΤ Forum ήταν μια καλή αφορμή για να τεθεί εκ νέου η ερώτηση για το τι πρόκειται να γίνει με την προεκλογική φιλολογία και τον χρόνο των επόμενων εκλογών. Ο υπουργός απάντησε ότι «θα γίνουν όταν το αποφασίσει ο πρωθυπουργός» και ότι «καλό είναι οι εκλογές να γίνονται στο τέλος της τετραετίας» προσθέτοντας όμως με νόημα, «εφόσον οι συνθήκες παραμένουν οι ίδιες».

Πρόσθεσε δε ότι «για την ελληνική οικονομία δεν είναι καλή μια μακροχρόνια προεκλογική περίοδος» ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι έχει ευθύνες για την τροφοδότηση της συζήτησης περί εκλογών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα OT FORUM
OT FORUM 2 – Παμπουκίδης (OTS): Οι έξυπνες πόλεις είναι κυρίως απόφαση – Παπαστεργίου: Αναγκαίες οι εταιρείες με τεχνογνωσία
OT FORUM |

Παμπουκίδης στο ΟΤ FORUM: Οι έξυπνες πόλεις είναι κυρίως απόφαση – Παπαστεργίου: Αναγκαίες οι εταιρείες με τεχνογνωσία

Ο Δ. Παπαστεργίου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, και ο Σπύρος Παμπουκίδης, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της O.T.S., αναλύουν την ελληνική εμπειρία διαμόρφωσης έξυπνων πόλεων

OT FORUM 2 – Ροδιανός Αντωνακόπουλος: Ο αυτοκινητόδρομος του μέλλοντος θα είναι μια μονάδα παραγωγής πράσινης ενέργειας
OT FORUM |

Ροδιανός Αντωνακόπουλος στο OT FORUM: Πώς θα είναι ο αυτοκινητόδρομος του μέλλοντος

Οι βασικές οδικές αρτηρίες συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη και προσφέρουν δυνατότητες για βιώσιμες πρακτικές, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Νέα Οδός» & «Κεντρική Οδός»

OT FORUM 2 – Yuval Rooz: Η τεχνολογία βελτιώνει τη ζωή μας, δεν την υποκαθιστά
OT FORUM |

Yuval Rooz στο ΟΤ FORUM: Η τεχνολογία βελτιώνει τη ζωή μας, δεν την υποκαθιστά

Ο Yuval Rooz, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Digital Asset, αναλύει θέματα που άπτονται του metaverse ειδικά σε επίπεδο προστασίας προσωπικών δεδομένων, συσκευών wearable αλλά και κοινωνικών σχέσεων

OT FORUM 2: Με γνώση από το μέλλον και λύσεις για να είναι φωτεινό – Ολοκληρώθηκε το OT Forum Meta-Living
OT FORUM |

Με γνώση από το μέλλον και λύσεις για να είναι φωτεινό

Το μέλλον που είναι ήδη εδώ φώτισε το δεύτερο ΟΤ Forum Meta – Living και η τεράστια επιτυχία του με μεγάλη συμμετοχή του κοινού αποδεικνύει την ανάγκη για ουσιαστικό διάλογο, ώστε οι πολίτες να γίνουν κοινωνοί των αλλαγών, των προκλήσεων και της γνώσης, προκειμένου η επόμενη μέρα να σχεδιαστεί σωστά και να είναι καλύτερη.