Δύο μήνες έχουν περάσει από την τελευταία ενημέρωση για τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού είπε η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού. Στη συνέχεια υπενθύμισε τη σύσταση που υπάρχει για την 4η δόση του εμβολίου στους άνω των 70, σε όσους διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στους άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα.

Η τέταρτη δόση γίνεται τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση. Όσοι έχουν νοσήσει μετά την τρίτη δόση, δεν χρειάζεται να κάνουν την τέταρτη δόση.

Υπάρχει αυξημένος αριθμός μολύνσεων διεθνώς, είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Τι συστήνει η Επιτροπή

Η Επιτροπή επανέρχεται στη σύστασή της χωρίς κάποια διαφορά με την προηγούμενη σύσταση.

Για τον γενικό πληθυσμό, η Επιτροπή εισηγείται αν κάποιος άνω των 30 ετών θέλει να κάνει το εμβόλιο να το κάνει, με τη σύμφωνη ιατρική γνώμη.

Σε αυτό έχει συνεκτιμηθεί και η ασφάλεια των εμβολίων.

«Τα δεδομένα για αυτή την τέταρτη δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια είναι προσωρινώς ίσως περιορισμένα», παραδέχθηκε η κ. Θεοδωρίδου.

Για την κριτική στην Επιτροπή

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους από τη δική του μεριά επισήμανε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έχει χειριστεί πολύ δύσκολα θέματα, έχουν παρθεί αποφάσεις που έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα, ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει άδικη κριτική προς την Επιτροπή για τις συστάσεις της σχετικά με την τέταρτη δόση.

Ακολούθησαν ερωτήσεις, όπου η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι όσοι έχουν ζητήματα υγείας, πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους για το αν θα κάνουν την τέταρτη δόση.

Σε σχέση με το αν θα γίνει η τέταρτη δόση υποχρεωτική το φθινόπωρο, η κ. Θεοδωρίδου ήταν αρνητική.

Δεν είναι εύκολο να βρεθεί ένα εμβόλιο για όλες τις μεταλλάξεις, σημείωσε, τέλος, η κ. Θεοδωρίδου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα