Οι Κινέζοι απόφοιτοι πανεπιστημίων αγωνίζονται να βρουν δουλειά στην -εδώ και χρόνια – χειρότερη αγορά εργασίας της χώρας.

Υπάρχει όμως μια εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, εάν έχεις πτυχίο στον μαρξισμό.

Διαβάστε επίσης: Κίνα: Η οικονομία ανακάμπτει αλλά τα θεμέλιά της δεν είναι στέρεα

Παρά το γεγονός ότι ο μαρξισμός είναι η κυρίαρχη ιδεολογία της Κίνας,  ήταν για δεκαετίες ένα σκοτεινό αντικείμενο για τους φοιτητές, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η τρίτη θητεία του Σι

Ωστόσο, απολαμβάνει μια αναβίωση υπό τον πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ, ο οποίος προέτρεψε τα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας να «θυμηθούν την αρχική αποστολή» καθώς ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια τρίτη θητεία στην εξουσία φέτος.

Διαβάστε επίσης: Τα μαθήματα για την Κίνα από τον πόλεμο της Ρωσίας

Σύμφωνα με τον Yingjiesheng, έναν κορυφαίο ιστότοπο αναζήτησης εργασίας για πτυχιούχους πανεπιστημίων, σημειώθηκε αύξηση 20% στις αγγελίες που απαιτούν πτυχίο μαρξισμού κατά το δεύτερο τρίμηνο (την περίοδο αιχμής προσλήψεων) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι εργοδότες αναζητούν ειδικούς στον μαρξισμό σε θέσεις από κυβερνητικά τμήματα μέχρι κάθε λογής εταιρείς.

Ο ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ

Οι αναλυτές είπαν ότι η άνοδος της δημοφιλίας των αποφοίτων του μαρξισμού αποτυπώνει τις προσπάθειες του Σι Τζιπίνγκ να ενισχύσει την ιδεολογική εκπαίδευση καθώς εντάθηκε ο ανταγωνισμός της Κίνας με τις ΗΠΑ, με τις δύο Μεγάλες Δυνάμεις να υιοθετούν ριζικά διαφορετικές προσεγγίσεις για τα πάντα, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έως τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Η πολιτική «μηδενικής Covid» στο Πεκίνο ίσως διαρκέσει μια πενταετία

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κινεζικά πανεπιστήμια που προσφέρουν πτυχία μαρξισμού εμφυσούν στους φοιτητές τη φιλοσοφία που ανέπτυξε ο Καρλ Μαρξ όπως ερμηνεύτηκε από τον Σι και το επαναστατικό του είδωλο, τον Μάο Τσε Τουνγκ, σύμφωνα με τους Financial Times.

Εκπαίδευση

Ένα πρόγραμμα σπουδών για ένα τριετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα στον Μαρξισμό σε ένα πανεπιστήμιο στην κεντρική επαρχία Χενάν περιλαμβάνει μια ενότητα σχετικά με την «αρχή και τις μεθόδους εκπαίδευσης της σκέψης» και 18 ώρες μελέτης των ομιλιών του Σι Τζιπίνγκ για την εκπαίδευση.

Πριν από την άνοδο του Σι στην εξουσία στα τέλη του 2012, τα μαθήματα μαρξισμού…αγωνίζονταν να κερδίσουν θέση σε μια χώρα που έδινε έμφαση στην οικονομική ευημερία έναντι της ιδεολογικής ορθότητας κατά τη διάρκεια της εποχής των μεταρρυθμίσεων τριών δεκαετιών που ξεκίνησε από τον Deng Xiaoping το 1978.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή