Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να αγοράσει ομόλογα από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα με μέρος των εσόδων που λαμβάνει από τη λήξη γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις διαφορές μεταξύ του κόστους δανεισμού τους, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Διαβάστε επίσης: Η επιστροφή των υψηλών επιτοκίων και τη σημαίνει για την παγκόσμια οικονομία

Όπως έχει ήδη γραφτεί η ΕΚΤ θα ξεκινήσει αυτή την διαδικασία αύριο Παρασκευή, προκειμένου να αποτρέψει τον χρηματοοικονομικό κατακερματισμό μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης κάτι που θα δημιουργούσε εμπόδια στο σχέδιό της να αυξήσει πιο επιθετικά τα επιτόκια προκειμένου να ανακόψει τον πληθωρισμό.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Νέες ώρες για τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής και τις συνεντεύξεις Τύπου της ΕΚΤ

Οι τρεις ομάδες

Όπως γράφει το Reuters, σύμφωνα με συνομιλίες στο περιθώριο του ετήσιου forum της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας, η ΕΚΤ έχει χωρίσει τις 19 χώρες της ευρωζώνης σε τρεις ομάδες – δωρητές, λήπτες και ουδέτερες – με βάση το μέγεθος και την ταχύτητα της αύξησης των spread των ομολόγων τους τις τελευταίες εβδομάδες. Σημειώνεται ότι το spread μετράται έναντι των γερμανικών ομολόγων, τα οποία χρησιμεύουν ως de-facto σημείο αναφοράς για τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

Οι πηγές αυτές ανέφεραν ότι η ΕΚΤ θα διοχετεύσει προς τους αποδέκτες μέρος των μετρητών από ομόλογα λήξεως που αγόρασε από χώρες «δότες» στο πλαίσιο του Πανδημικού Προγράμματος Έκτακτης Αγοράς, με τα ουδέτερα να λειτουργούν ως αποθεματικό.

Κάθε μήνα η επανεξέταση

Οι λίστες αυτές, οι οποίες θα επανεξετάζονται κάθε μήνα, αντανακλούν τον διαχωρισμό μεταξύ περιφερειακών και βασικών χωρών που προέκυψε την εποχή της πρώτης κρίσης χρέους της ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι αποδέκτες περιλαμβάνουν τις χώρες, που θεωρούνται από τους επενδυτές ως πιο επικίνδυνες λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους ή της πενιχρής ανάπτυξής τους, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Η ομάδα δωρητών αποτελείται από τις λεγόμενες χώρες του πυρήνα που θεωρούνται ασφαλέστερες και περιλαμβάνει τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Ενεργοποιείται την Παρασκευή η γραμμή άμυνας

Στην ενεργοποίηση της πρώτης γραμμής άμυνας κατά του «κατακερματισμού» στις αγορές ομολόγων θα προχωρήσει από αύριο Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να αποτρέψει μια αποσταθεροποίηση των αγορών που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε μια κρίση χρέους.

Διαβάστε επίσης – ΕΚΤ: Ενεργοποιείται την Παρασκευή η γραμμή άμυνας κατά του κατακερματισμού των αγορών ομολόγων της Ευρωζώνης

Το νέο εργαλείο στοχευμένης επανεπένδυσης κερδών από το ύψους 1,8 τρι. ευρώ χαρτοφυλάκιο του PEPP αποφασίστηκε σε έκτακτη συνάντηση της ΕΚΤ με στόχο να περιορίσει τις αυξανόμενες αποκλίσεις (spread) που είχαν αρχίσει να παρατηρούνται μεταξύ των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Γερμανίας και των πιο ευάλωτων οικονομιών της περιφέρειας, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

Αύριο Παρασκευή, πάντως, θα τερματιστεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων APP, όπως είχε αποφασιστεί κατά το τακτικό συμβούλιο του Ιουνίου.

Οι αποδόσεις

Εν αναμονή της εφαρμογής από αύριο του νέου αυτού ευέλικτου πλαισίου επανεπένδυσης των ομολόγων, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,6%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διαμορφωθεί στο 2,23%.

Αντιστοίχως η απόδοση του Ιταλικού 10ετούς μειώθηκε στο 3,37%, του Πορτογαλικού στο 2,43% και του Ισπανικού στο 2,44%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ