Ο νέος μηχανισμός στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ακυρώνει τα διμερή συμβόλαια και οδηγεί αναπόφευκτα σε αύξηση των τιμών λιανικής.
Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη χονδρεμπορική και τη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα αλλάζουν ριζικά τον τρόπο που μέχρι σήμερα οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής συμβολαιοποιούν ποσότητες με τους καταναλωτές. Αντίθετα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους 18 μήνες περί απουσίας προθεσμιακών συμβολαίων στην αγορά, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής μονάδων φυσικού αερίου συνάπτουν προθεσμιακά συμβόλαια χονδρικής και λιανικής για το μέρος εκείνο της παραγωγής τους για το οποίο αντισταθμίζουν τη διακύμανση των τιμών καυσίμου και CO2, ώστε να θωρακίζονται έναντι των κινδύνων που αντιμετωπίζει η δραστηριότητα παραγωγής.
Διαβάστε επίσης: Λογαριασμοί ρεύματος: Το κακό και το καλό νέο μετά το «πλαφόν»
Οι εταιρείες, με βάση τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές αλλά και την τεχνογνωσία που έχουν αναπτύξει στη λειτουργία των αγορών ενέργειας (φυσικών και παραγώγων) όλο το προηγούμενο διάστημα, διαμόρφωσαν προϊόντα χονδρεμπορικής και λιανικής που βελτιστοποιούν το όφελος για τον τελικό καταναλωτή, προσφέροντάς του επιλογή για το αν θα εκτεθεί σε διακύμανση των τιμών ή θα αντιμετωπίσει το κόστος των υποδομών ηλεκτροπαραγωγής το οποίο, με σύνθετα οικονομικά εργαλεία, οι εταιρείες καταφέρνουν να αντισταθμίσουν σε μεγάλο βαθμό. Ταυτόχρονα, εφαρμόζονται σύγχρονες τεχνικές για περιορισμό του λειτουργικού κόστους και βελτιστοποίηση των συνεργειών μεταξύ των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου με αποτέλεσμα, ακόμη και στις δυσμενείς συνθήκες κρίσης που αντιμετωπίζουμε, να δημιουργούνται προϊόντα που αξιοποιούν κάθε ευκαιρία και λεπτομέρεια στη διαδικασία αντιστάθμισης, για αποτελεσματικότερη κάλυψη των καταναλωτών.
Οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της χονδρεμπορικής αναπόφευκτα επηρεάζουν τη λιανική αγορά δραματικά. Ο νέος σχεδιασμός της χονδρεμπορικής δυστυχώς ανατρέπει όλα τα παραπάνω εργαλεία που χρησιμοποιούν οι εταιρείες του κλάδου για τη δημιουργία ανταγωνιστικότερων πακέτων λιανικής, καθιστώντας ακόμη και τα υπάρχοντα προϊόντα προβληματικά, καθώς ο νέος σχεδιασμός δημιουργεί άλυτα ζητήματα στην υλοποίηση οποιοδήποτε τύπου προθεσμιακού συμβολαίου. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι αλλαγές στη χονδρεμπορική, οι οποίες προβλέπουν ρύθμιση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής, δεν συνδέονται με αντίστοιχη δυνατότητα των προμηθευτών/καταναλωτών να εκτίθενται σε ρυθμιζόμενο κόστος. Αντιθέτως, οι προμηθευτές και μέσω αυτών οι καταναλωτές, εκτίθενται πλέον πλήρως στην ωριαία διακύμανση των τιμών της αγοράς επόμενης ημέρας ενώ οι επιστροφές των ηλεκτροπαραγωγών σε ρυθμιζόμενες τιμές, αποδίδονται στο ΤΕΜ χωρίς προς το παρόν να είναι σαφές με ποιο ακριβώς μηχανισμό, σε τι ποσοστό και με ποιες προϋποθέσεις θα αποδοθούν στους καταναλωτές ως επιδότηση. Σε κάθε περίπτωση, η επιδότηση αποτελεί παράμετρο εκτός αγοράς. Εντός αγοράς, οι συνέργειες, τα οικονομικά εργαλεία και η τεχνογνωσία των εταιρειών στη διαμόρφωση κατάλληλων πακέτων προς τους καταναλωτές, δεν έχουν πλέον εφαρμογή.
Διαβάστε επίσης: Power Pass: Παράταση ως τις 5 Ιουλίου για την υποβολή αιτήσεων
Στο νέο αυτό ασταθές για τους προμηθευτές/καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας περιβάλλον χονδρεμπορικής, έρχεται η δεύτερη ρύθμιση, η ρύθμιση της λιανικής να διογκώσει το πρόβλημα. Συγκεκριμένα, οι προμηθευτές καλούνται εντός του μήνα Μ-2 να ανακοινώνουν τιμολόγια για το μήνα Μ. Καλούνται δηλαδή, όντας πλήρως εκτεθειμένοι στην αγορά και με μηδενική δυνατότητα να αντισταθμίσουν οποιοδήποτε κόστος, να προβλέψουν την εξέλιξη των τιμών αρκετές ημέρες πριν, σε μια αγορά η οποία βάσει της πρόσφατης ρύθμισης των τιμών ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται, ανά διαστήματα, να παρουσιάζει πολύ υψηλή διακύμανση λόγω και των διασυνοριακών ροών. Συνεπώς, οι προμηθευτές θα πρέπει να ενσωματώσουν στις χρεώσεις προμήθειας τον υψηλό αυτό κίνδυνο, δηλαδή θα πρέπει να καταλήξουν σε τιμολόγια πολύ ακριβότερα των τιμολογίων που μέχρι σήμερα διέθεταν.
Σε συνθήκες κρίσης είναι θεμιτό να εφαρμόζονται ειδικές ρυθμίσεις για την προστασία των καταναλωτών και της οικονομίας, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικό οι όποιες αλλαγές να είναι διαφανείς, καλά μελετημένες, να μην προκαλούν ανεπάρκειες και να αξιοποιούν όλα τα εργαλεία των αγορών, που χρειάστηκαν χρόνια για να βελτιστοποιηθούν και είναι εκείνα που ενσωματώνουν κατάλληλη τεχνογνωσία, ώστε να ανταποκριθούν στις σύνθετες σημερινές ανάγκες των καταναλωτών ενέργειας.
Κατερίνα Καραλή
Διευθύντρια Ρυθμιστικών Θεμάτων και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης ELPEDISON
Latest News
Οχήματα: Όσα πρέπει να ξέρετε για την άρση ψηφιακής ακινησίας
Ποια είναι η διαδικασία για την άρση ακινησίας για ΙΧ οχήματα
Ψηφιακή έκδοση και διαβίβαση παραστατικών διακίνησης (ΣΤ’ Μέρος)
Τύποι παραστατικών ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών
Οι διεθνείς οργανισμοί απέναντι στο «America First 2.0»
Οι νέες συνθήκες και το δόγμα America First
Αθλητές της παραγωγής Redux
Τι αφορά το αντικίνητρο της υψηλής φορολογίας της ειδικευμένης μισθωτής εργασίας
Η αναγκαιότητα της Ελεγκτικής του Δημοσίου και τα σύγχρονα εργαλεία ορθολογικής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος
Η Ελεγκτική του Δημοσίου αποτελεί «θεμέλιο λίθο» στο πλαίσιο της σύγχρονης δημοσιονομικής διαχείρισης,
Τα ελληνικά ομόλογα... αλλάζουν πίστα - Η αναβάθμιση της Scope και η απόδοση του 10ετούς
Πώς φθάσαμε στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Scope Ratings - Τα ελληνικά ομόλογα αλλάζουν επίπεδο
Πότε θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων - Πόσα χρήματα θα πάρετε [παραδείγματα]
Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2024 και η μη καταβολή του διώκεται ποινικά
Η προφητεία των 100 χιλιάδων δολαρίων στο Bitcoin ανοίγει την όρεξη για το Ethereum
Το επενδυτικό κλίμα παραμένει καλό σε παγκόσμιο επίπεδο και επιτρέπει ανάληψη πιο ριψοκίνδυνων θέσεων, όπως σε διάφορα κρυπτονομίσματα.
Ψηφιακή πλατφόρμα για τα οχήματα myCAR – Άρση ακινησίας
Προϋποθέσεις – Τέλη Κυκλοφορίας και Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο
Κατώτατος μισθός, συλλογικές συμβάσεις και συντάξεις
Mε διαφορετικούς όρους κρατικής παρέμβασης παρατείνεται η μνημονιακή κατάργηση (Φεβρουάριος 2012) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που καθόριζε στην Ελλάδα επί δεκαετίες τον κατώτατο μισθό