
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αγοράζει ομόλογα που έχουν εκδώσει η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα με μέρος των εσόδων από την λήξη γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα spread μεταξύ του κόστους δανεισμού τους, ανέφεραν πηγές στο Reuters.
Η ΕΚΤ έθεσε την εφαρμογή του σχεδίου αυτού την Παρασκευή για να αποτρέψει τον χρηματοοικονομικό κατακερματισμό μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, που θα εγείρει εμπόδια στο σχέδιό της για αύξηση των επιτοκίων – ενώ ένα ακόμη σχέδιο πρόκειται να ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα.
Διαχωρισμός σε 3 ομάδες
Η κεντρική τράπεζα έχει χωρίσει τις 19 χώρες της ευρωζώνης σε τρεις ομάδες – δωρητές, λήπτες και ουδέτερες – με βάση το μέγεθος και την ταχύτητα της αύξησης των περιθωρίων των ομολόγων τους τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με συνομιλίες με αξιωματούχους στην ετήσια συνάντηση της ΕΚΤ στην Σίντρα της Πορτογαλίας.
Διαβάστε ακόμα: ΕΚΤ: Ενεργοποιείται το νέο εργαλείο των αγορών ομολόγων
Η ΕΚΤ θα διοχετεύσει στις χώρες-λήπτες μέρος των εσόδων από ομόλογα που λήγουν και είχε αγοράσει από χώρες “δωρητές” στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος PEPP, με τις ουδέτερες χώρες να λειτουργούν ως ενδιάμεσος, ανέφεραν οι πηγές.
Ποιοι είναι οι αποδέκτες
Οι λίστες, οι οποίες θα επανεξετάζονται κάθε μήνα, αντικατοπτρίζουν τον διαχωρισμό μεταξύ της περιφέρειας και του πυρήνα της ευρωζώνης, όπως διαμορφώθηκε στην εποχή της πρώτης κρίσης χρέους πριν από μια δεκαετία. Οι αποδέκτες περιλαμβάνουν χώρες που θεωρούνται από τους επενδυτές ως πιο επικίνδυνες λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους ή τη χαμηλή ανάπτυξής τους, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ανέφεραν οι πηγές. Ο κατάλογός τους ήταν αρχικά μεγαλύτερος, προτού τον μειώσει το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας. Οι χώρες δωρητές απαρτίζονται από τις χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, είπαν οι πηγές. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.


Latest News

Σοκ στη Βρετανία - Καταρτίζει οργανωμένα σχέδια blackout
Τι αναφέρει το χειρότερο πιθανό σενάριο για τη Βρετανία

Οι gamers γυρνούν την πλάτη στις κονσόλες
Microsoft, Sony και Nintendo είδαν τις πωλήσεις τους να είναι χαμηλότερες επειδή οι αρχικοί ούριοι άνεμοι για τον κλάδο από την πανδημία εξαφανίστηκαν

Σε απεργία και οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι στη Βρετανία
Μεγαλώνει η λίστα των εργαζομένωνπου προχωρούν σε απεργιακες κινητοποιήσεις με αίτημα την αύξηση των μισθών

Πτώχευση κήρυξε η fintech Nuri στη Γερμανία
Η Nuri προσπάθησε να διασωθεί με έναν τελευταίο κύκλο χρηματοδότησης, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει νέους επενδυτές ή να πωληθεί

Η λίρα, οι δημοσκοπήσεις και το «υπερθέαμα» που σχεδιάζει ο Ερντογάν
Οι εκλογές πλησιάζουν και η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου έχει υποχωρήσει στα επίπεδα που βρισκόταν πολλά χρόνια πριν το ΑΚΡ αναλάβει τη διακυβέρνηση. Έχει ο Ερντογάν «άσους στο μανίκι»;

Ρωσία: Εκρηκτική αύξηση στο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών
Σημαντική η συμβολή της κατάρρευσης των εισαγωγών κυρίως λόγω των δυτικών κυρώσεων

Το Ιράν ξεκινάει τη χρήση crypto στις συναλλαγές εξωτερικού εμπορίου
Με αυτή την κίνηση μπορεί να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις

Η UPS επεκτείνεται στις υγειονομικές εφοδιαστικές υπηρεσίες
Με την εξαγορά η UPS ενισχύει τις υγειονομικές υπηρεσίες της σε παγκόσμιο επίπεδο, επεκτείνοντας παράλληλα την τεχνογνωσία και το δίκτυο συνεργατών της σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική

Γιατί λέει «αντίο» στην Ιταλία η Domino's Pizza
Oι Ιταλοί προτίμησαν τα τοπικά παραδοσιακά καταστήματα

«Τέλος» το ρωσικό πετρέλαιο μέσω Ουκρανίας
Η ουκρανική επιχείρηση UkrTransNafta «έπαψε από τις 4 Αυγούστου να παρέχει υπηρεσίες για τη μεταφορά πετρελαίου μέσω του ουκρανικού εδάφους», αναφέρει η Transneft