Στις 104,3 μονάδες διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στην Ελλάδα ο δείκτης οικονομικού κλίματος, σαφώς χαμηλότερα από ό,τι τον προηγούμενο μήνα (108,0 μονάδες), καθώς και έναντι του Ιουνίου του 2021, σύμφωνα με έκθεση του ΙΟΒΕ.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επικράτησαν ηπιότερες πτωτικές τάσεις, τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη. Οι επιχειρηματικές προσδοκίες υποχώρησαν κυρίως στη Βιομηχανία και λιγότερο στις Υπηρεσίες και το Λιανικό Εμπόριο, ενώ αντίθετα στον τομέα των Κατασκευών, κινήθηκαν έντονα ανοδικά.

Διαβάστε επίσης: Χωρίς φρένα ο πληθωρισμός

Αισθητές οι επιπτώσεις του πολέμου στη βιομηχανία

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται επί τετράμηνο, χωρίς να διαφαίνεται το τέλος του, οι επιπτώσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στις παραγγελίες γίνονται ιδιαίτερα αισθητές στη Βιομηχανία.

Αλλαγή τάσης καταγράφεται εκ νέου στη Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, με το δείκτη να υποχωρεί ελαφρά και να κινείται κοντά στο ελάχιστο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Αν και έχουν πραγματοποιηθεί διαδοχικές δέσμες παρεμβάσεων για την ενεργειακή κρίση, οι εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις προβληματίζουν τα νοικοκυριά για την οικονομική τους κατάσταση προσεχώς, βάσει και του σχετικού ισοζυγίου στην έρευνα. Αυτές οι τάσεις αναδεικνύουν εκ νέου τη σημασία στρατηγικών παρεμβάσεων πολιτικής για τη βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας μεσοπρόθεσμα. Μεταξύ αυτών, η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, συστηματικά και έγκαιρα, μπορεί να είναι κομβική.

Ταυτόχρονα, η ισχυρή δυναμική που επιδεικνύει ο τουρισμός θα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας των προσδοκιών, για πολλές επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το ήπια αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη νζήτηση ενισχύθηκε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώθηκαν αισθητά και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες υποχώρησαν.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή υποχώρησαν σημαντικά, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για την απασχόληση εξασθένησαν ήπια.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις εξασθένησαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται ελαφρά, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων ενισχύονται ήπια.
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων μεταβλήθηκαν αισθητά, εκείνες για τη ζήτηση βελτιώθηκαν ήπια, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης υποχώρησαν σημαντικά.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχώρησαν ελαφρά, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση εντός ενός έτους οι οποίες ενισχύθηκαν ήπια. Παράλληλα υποχώρησαν ελαφρά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και βελτιώνεται ήπια η πρόθεση για αποταμίευση.

Υποχώρηση σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ και την Ευρωζώνη, δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε ελαφρώς τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις 102,5 και τις 104,0 μονάδες αντίστοιχα, από 104,2 και 105,0 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, η υποχώρηση του δείκτη οφείλεται στην επιδείνωση των προσδοκιών στις Κατασκευές και σε μικρότερο βαθμό στο Λιανικό εμπόριο, με τις προσδοκίες να εξασθενούν οριακά στις Υπηρεσίες και να είναι σχεδόν αμετάβλητες στη Βιομηχανία.

Επιδείνωση των προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο

Συγκεκριμένα, στη Βιομηχανία ο δείκτης διατηρήθηκε ουσιαστικά στο ίδιο επίπεδο (-0,2 μονάδες), λόγω της έντονης επιδείνωσης στις προβλέψεις για την παραγωγή, την μεγαλύτερη των τελευταίων 19 μηνών, η οποία αντισταθμίστηκε από το επίπεδο παραγγελιών και της ζήτησης που διαμορφώθηκε κοντά σε διαχρονικά μέγιστα επίπεδα. Η επιδείνωση των προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο (-0,8 μονάδες) αντανακλά την ήπια βελτίωση στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση, ενώ σημειώνεται εντονότερη υποχώρηση στις προβλέψεις για τη μελλοντική κατάσταση.

Στις Υπηρεσίες (-0,4), οι προβλέψεις για τη ζήτηση υποχώρησαν σημαντικά, σε ελάχιστο επίπεδο 14 μηνών, ενώ η τρέχουσα κατάσταση και οι εκτιμήσεις της ζήτησης βελτιώθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Στις Κατασκευές (-2,1), οι προσδοκίες υποχώρησαν πλησίον του επιπέδου του Μαΐου του 2020, με τις παραγγελίες να υποχωρούν ήπια. Η επιδείνωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη (-1,9) είναι αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης και των τεσσάρων παραγόντων που συνθέτουν τον δείκτη. Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για τη μελλοντική οικονομική τους κατάσταση σημείωσαν ιστορικό ελάχιστο, με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάστασή τους να υποχωρούν στο χαμηλότερο σημείο των προηγούμενων εννέα ετών.

Υποχώρηση και στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες

Παράλληλα, η πρόθεση για μείζονες αγορές και οι προβλέψεις για τη γενική κατάσταση κινήθηκαν σε πρωτόγνωρα επίπεδα από την ανάκαμψη της κρίσης της πανδημίας. Όσον αφορά στις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης υποχώρησε σε όλες: έντονα στην Ολλανδία (-3,6), ηπιότερα στην Γερμανία και την Ισπανία (-1,9), στην Πολωνία (-1,5) και σε μικρότερο βαθμό στην Γαλλία και την Ιταλία (-1,0)

  • Στη Βιομηχανία, ο δείκτης προσδοκιών στην ΕΕ υποχώρησε στις +5,4 μονάδες, ενώ στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις +7,4 μονάδες. Οι προσδοκίες για την παραγωγή τους επόμενους τρεις μήνες υποχώρησαν αισθητά στην ΕΕ αλλά βελτιώθηκαν ήπια στην Ευρωζώνη, σε αντίθεση με τις προβλέψεις παραγγελιών και ζήτησης που βελτιώθηκαν σε αμφότερες τις ζώνες, ενώ τα αποθέματα κλιμακώθηκαν επίσης και στις δύο.
  • Στις Υπηρεσίες, οι δείκτες προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +13,9 μονάδες στην ΕΕ και στις +14,8 στην Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους ενισχύθηκαν ελαφρά σε αμφότερες τις ζώνες, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση οι οποίες βελτιώθηκαν ήπια, ενώ αντίθετα, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης υποχώρησαν και στις δυο ζώνες.
  • Στο Λιανικό Εμπόριο, οι δείκτες διαμορφώθηκαν στις -3,8 και -5,1 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα βελτιώνονται οριακά σε αμφότερες τις ζώνες, οι προβλέψεις για τις πωλήσεις εξασθενούν ήπια, ενώ τα αποθέματα κλιμακώνονται ελαφρά.
  • Στις Κατασκευές, οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών διαμορφώθηκαν στις +1,9 μονάδες στην ΕΕ και στις +3,7 μονάδες στην Ευρωζώνη. Οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθένισαν ελαφρώς σε αμφότερες τις ζώνες, ενώ αντίστοιχα κινήθηκαν οι προβλέψεις για το επίπεδο εργασιών.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία