«Μπλόκο» στα αποτελέσματα αναζήτησης για προϊόντα που σχετίζονται με την LGBTQ κοινότητα αποφάσισε να βάλει στον ιστότοπό της η Amazon στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δίνοντας άλλο ένα χτύπημα στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Η Amazon πήρε την απόφαση αφού προηγουμένως είχε δεχθεί ισχυρές πιέσεις από τις αρχές των ΗΑΕ, οι οποίες φέρεται να την απείλησαν με κυρώσεις και της έδωσαν προθεσμία μέχρι την Παρασκευή για να συμμορφωθεί με το αίτημά της να περιορίσει τα αποτελέσματα αναζήτησης για προϊόντα σχετικά με την LGBTQ κοινότητα, όπως αποκάλυψαν οι New York Times.

Διαβάστε επίσης: Amazon: Συμφωνία για streaming κάλυψη του Champions League στη Βρετανία

«Μετά από ενημέρωση από την κυβέρνηση των ΗΑΕ, η Amazon ζήτησε από την ομάδα Περιορισμένων Προϊόντων να λάβει μέτρα για την κατάργηση μεμονωμένων καταχωρίσεων προϊόντων και να αποκρυφτούν τα αποτελέσματα για περισσότερες από 150 λέξεις-κλειδιά», τονίζουν οι Times στο ρεπορτάζ τους. Στις λέξεις-κλειδιά που αποκλείστηκαν περιλαμβάνονταν οι «lgbtq», «pride», «closeted gay» και «transgender flag».

Διαβάστε επίσης: Η «χρυσή» συμφωνία της Amazon με το γαλλικό Όπεν και η γκρίνια για τα βραδινά παιχνίδια

Οι αναζητήσεις

Η αναζήτηση για tags όπως «LGBT» και «LGBTQ» στον ιστότοπο της Amazon στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Παρασκευή 1 Ιουλίου, δεν έδωσε αποτελέσματα. Αλλά οι αναζητήσεις για «pride» παρουσίασαν μερικά αντικείμενα με θέμα το ουράνιο τόξο, όπως σημειωματάρια, πουκάμισα και θήκες τηλεφώνων που ανέγραφαν τη λέξη «pride».

Το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ δεν απάντησαν σε αίτημα του CNBC για σχολιασμό.

Η είδηση ήρθε στο προσκήνιο μια μέρα μετά την λήξη του Μήνα Υπερηφάνειας, καθώς ο Ιούνιος γιορτάζεται σε χώρες σε όλο τον κόσμο, αλλά όχι στον συντηρητικό θρησκευτικά Κόλπο, όπου κυριαρχεί συντριπτικά ο μουσουλμανισμός. Η ομοφυλοφιλία ποινικοποιείται στα ΗΑΕ και μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο και φυλάκιση.

Η Amazon περιέγραψε την απόφασή της ως τήρηση της τοπικής νομοθεσίας.

Τι απάντησε η Amazon

«Ως εταιρεία, παραμένουμε προσηλωμένοι στη διαφορετικότητα, την ισότητα και την ένταξη και πιστεύουμε ότι τα δικαιώματα των LGBTQ+ ατόμων πρέπει να προστατεύονται», δήλωσε εκπρόσωπος της Amazon στο CNBC σε σχετικό email.

«Με τα καταστήματα της Amazon σε όλο τον κόσμο, πρέπει επίσης να συμμορφωνόμαστε με τους τοπικούς νόμους και κανονισμούς των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι απαγόρευαν την ταινία της Disney Pixar «Lightyear» από τους κινηματογράφους επειδή περιείχε ομοφυλόφιλους χαρακτήρες και μια σύντομη σκηνή με φιλί ομοφύλων. Πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία έκαναν το ίδιο.

Μια ανάρτηση στο Instagram που γιορτάζει τον μήνα υπερηφάνειας από τη σελίδα της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις αρχές Ιουνίου προκάλεσε επίσης έντονη αντίδραση στη χώρα.

Αυτή είναι η δεύτερη χρονιά που μια διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε χώρα του Κόλπου τιμά ανοιχτά τον μήνα υπερηφάνειας και τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Το 2021 η Αμερικανική Πρεσβεία στο Άμπου Ντάμπι ύψωσε τη σημαία του ουράνιου τόξου Pride, προκαλώντας την οργή των τοπικών αρχών και εξεχόντων προσώπων οι οποίοι έκαναν λόγο για έλλειψη σεβασμού στους τοπικούς νόμους, τη θρησκεία και τις αξίες τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».