Σε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα προχώρησε η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ. Πρόκειται για την πιο επιθετική κίνηση των τελευταίων 10 χρόνων στην προσπάθεια της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό που έχει ξεπεράσει το 4%.

Η τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 1,25% από 0,75%, η τρίτη συνεχόμενη αύξηση, ακολουθώντας αντίστοιχες κινήσεις της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών. Τον Απρίλιο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ξεκίνησαν τον κύκλο σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής αυξάνοντας το επιτόκιο από το 0,1%, το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ: Απροσδόκητη συρρίκνωση 1,6% του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο

Και οι 15 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν δηλώσει ότι ανέμεναν ότι η επιτροπή νομισματικής πολιτικής θα αυξήσει τα επιτόκια, 14 από αυτούς προέβλεπαν αύξηση κατά 0,5 μονάδες, ενώ ένας άλλος προέβλεπε αύξηση κατά 0,25 μονάδες. Οι αναλυτές περιμένουν να συνεχιστεί η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής σ΄όλη τη διάρκεια του 2022.

Ο ετήσιος πληθωρισμός του Ισραήλ έφθασε σε νέο υψηλό 11 ετών, στο 4,1% τον Μάιο, πάνω από το εύρος 1%-3% του ετήσιου στόχου της κυβέρνησης, ενώ το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3 %, αυξάνοντας τις ανησυχίες για περαιτέρω μισθολογικές πιέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή