Η οικονομία του Ισραήλ συρρικνώθηκε απροσδόκητα κατά 1,6% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο τρίμηνο, εν μέσω μιας παγκόσμιας αύξησης του πληθωρισμού, η οποία μειώνει -σε γενικές γραμμές- τις προβλέψεις για την επέκταση.

Τόσο οι εξαγωγές όσο και οι δαπάνες για τη δημόσια κατανάλωση μειώθηκαν κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, απογοητεύοντας τους οικονομολόγους που είχαν προβλέψει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% σε έρευνα του Bloomberg. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο ένας από τους οκτώ αναλυτές προέβλεψε συρρίκνωση.

Το 2021 ήταν μια χρονιά ανάκαμψης για την οικονομία του Ισραήλ, η οποία επανήλθε από την πανδημία για να αναπτυχθεί κατά 8,1%, τροφοδοτούμενη από την έκρηξη των επενδύσεων στις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας της χώρας.

Συνέπειες

Ωστόσο, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως απάντηση έχουν σκοτεινιάσει τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, εκτοξεύοντας τις τιμές της ενέργειας.

Ο σημαντικό για την τεχνολογία δείκτης Nasdaq παρουσίασε μεγάλες μειώσεις πρόσφατα, κάτι που είχε αρνητικές επιπτώσεις στο Ισραήλ, καθώς πολλές από τις εταιρείες τεχνολογίας του είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή