Στο χάος που επικρατεί εσχάτως στους ευρωπαίους αιθέρες έρχεται να προστεθεί η έναρξη απεργίας και στην σκανδιναβική αεροπορική SAS, καθώς οι συνομιλίες της εργοδοσίας με το συνδικάτο των πιλότων και η διαμεσολάβηση που ακολούθησε κατέρρευσαν οριστικά νωρίτερα ανοίγοντας το δρόμο για κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν άμεσα, ήδη από σήμερα το απόγευμα, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και το μέλλον της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης: Handelsblatt: Χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια – Όχι όμως στην Ελλάδα

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη απεργία σε μεγάλη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία, μετά από μήνες τεταμένου κλίματος μεταξύ των συνδικάτων και των εταιρειών σε όλη την περιοχή. Οι εταιρείες προσπαθούν να βγάλουν τα «σπασμένα» της κρίσης της πανδημίας με την τωρινή ανάκαμψη της ταξιδιωτικής κίνησης, ενώ το προσωπικό αγανακτεί διότι οι ελλείψεις της πανδημίας δεν έχουν αναπληρωθεί, ενώ οι μισθοί τους παραμένουν μειωμένοι.

Διαβάστε επίσης: Easy Jet: Παραιτήθηκε ο COO λόγω της ακύρωσης χιλιάδων πτήσεων αυτό το καλοκαίρι

Αδιέξοδο 

Στην SAS, οι συνομιλίες μεταξύ των συνδικάτων και της εργοδοσίας έχουν ξεκινήσει ουσιαστικά από τον Νοέμβριο, δεδομένου πως η τωρινή σύμβαση με τους πιλότους έληγε την 1η Απριλίου. Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν μετά και την λήξη της σύμβασης, όμως τελικά κατέρρευσαν οριστικά νωρίτερα, γεγονός που θα οδηγήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι πιλότοι ζητούσαν αυξήσεις, όμως ήταν επίσης εξαγριωμένοι για την απόφαση της εργοδοσίας να προχωρήσει σε προσλήψεις νέων πιλότων μέσα από δύο νέες θυγατρικές της, την Connect και την Link, αντί να επαναπροσλάβει πρώην υπαλλήλους που απέλυσε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κατά την πανδημία η εταιρεία απέλυσε σχεδόν τους μισούς από τους πιλότους της.

Οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν, οπότε οι πιλότοι θα κρατήσουν τα αεροπλάνα καθηλωμένα. Η απεργία αφορά όλους τους πιλότους της μητρικής SAS Scandinavia, ήτοι περίπου 1.000 πιλότους σε Σουηδία, Δανία και Νορβηγία, αλλά όχι τους 260 πιλότους της Link και της Connect ή τους ξένους εταίρους της εταιρείας, την Xfly, την Cityjet και την Airbaltic.

Κινδυνεύει η εταιρεία; 

«Πρόκειται για πολύ άσχημα νέα» περιορίστηκε να δηλώσει ο CEO της SAS, Άνκο βαν ντερ Βερφ, προειδοποιώντας πως οι απεργίες θα προκαλέσουν πολύ μεγάλη ζημιά στην εταιρεία θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την βιωσιμότητα της. «Μια απεργία στο σημείο αυτό θα είναι καταστροφικό για την SAS και θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της, μαζί με χιλιάδες θέσεις εργασίας συναδέλφων τους».

Αναλυτές εκτιμούν πως οι κινητοποιήσεις θα κοστίσουν στην SAS από 11,2 έως 12,6 εκατ. ευρώ την ημέρα, καθώς θα οδηγήσουν στην ακύρωση τουλάχιστον του 50% των προγραμματισμένων πτήσεων, επηρεάζοντας έως και 30.000 ταξιδιώτες την ημέρα! Και βέβαια θα προκαλέσουν σημαντική πτώση και στις κρατήσεις για μελλοντικές πτήσεις της εταιρείας.

Από την πλευρά τους τα συνδικάτα κατηγορούν την εργοδοσία για την κατάρρευση των συνομιλιών. «Ρίχνουμε όλη την ευθύνη στην SAS. Καταλάβαμε επιτέλους πως η SAS δεν ήθελε να φτάσουμε σε συμφωνία. Η SAS θέλει μια απεργία» απάντησε ο πρόεδρος του συνδικάτου των πιλότων, Μάρτιν Λίντγκρεν.

Η επιβατική κίνηση της SAS, τον περασμένο μήνα, έφτασε κατά μέσο όρο τους 58.000 ταξιδιώτες ημερησίως, ένα νούμερο που ήταν βέβαιο πως θα ανέβει περαιτέρω κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή