
Η ακρίβεια και το ενεργειακό είναι τα ζητήματα που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας όσων προβληματίζουν τους πολίτες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO που διενεργήθηκε από τις 28 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου.
Ο Αντώνης Παπαργύρης, διευθυντής ερευνών της GPO αναφέρει σχετικά με τη δημοσκόπηση ότι οι μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις που ασκούνται στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος συνεχίζουν να προβληματίζουν έντονα την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών όπως αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο Οικονομικό Βαρόμετρο του powergame.gr για τον Ιούνιο του 2022.
Διαβάστε επίσης: Πλαφόν σε καύσιμα, φάρμακα, διατροφή: Παρατείνεται μέχρι 31/12

Στη συνέχεια ο κ. Παπαργύρης σημειώνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια μέσω της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Power Pass κρίνονται θετικά σε ποσοστό 47,2% έναντι 50,7% του δείγματος που τοποθετείται αρνητικά.
Επίσης, προσθέτει ότι τα αντίστοιχα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων των τιμών στα καύσιμα συγκεντρώνουν μικρότερο ποσοστό θετικών απόψεων με 40,6% η συνολική ωστόσο εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων θεωρείται ότι συμβάλλει ουσιαστικά στην ανακούφιση των νοικοκυριών από το 34,7% με το 65% του συνόλου να δηλώνει μέσω της αρνητικής του τοποθέτησης ότι μπορεί κάποια από αυτά τα μέτρα να κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, δεν επαρκούν όμως για την συνολική αντιμετώπιση της ακρίβειας που έχει ενσκήψει το τελευταίο τετράμηνο στην αγορά.
Η ανησυχία για την συνέχιση του ρώσο – ουκρανικού πολέμου παραμένει σε υψηλά επίπεδα (78,5%), μειωμένη ωστόσο κατά 10 περίπου ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα αποτελέσματα της έρευνας του Μαΐου, σημειώνει ο Αντώνης Παπαργύρης.
Αυτό που πάλι έχει αρχίσει να ανησυχεί έντονα τους πολίτες είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς περισσότεροι από έξι στους 10 (61,5%) φοβούνται το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την γείτονα, τονίζεται στην ανάλυση του διευθυντή ερευνών της GPO. Ο συγκεκριμένος δείκτης έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως ευμετάβλητος και ευαίσθητος καθώς ο βαθμός ανησυχίας αυξάνεται γρήγορα κάθε φορά που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε δύσκολο σημείο.

Όσον αφορά στους οικονομικούς δείκτες, η μεγάλη πλειοψηφία συνεχίζει να δηλώνει απαισιόδοξη τόσο σε προσωπικό όσο και σε συνολικό επίπεδο ωστόσο η κατάσταση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί σε σχέση με τον Μάρτιο, όταν και καταγράφηκε ο μεγαλύτερος βαθμός οικονομικής απαισιοδοξίας σε όλη αυτή τη χρονοσειρά των δύο τελευταίων ετών.
Για την αξιωματική αντιπολίτευση
Εντούτοις, όλες αυτές οι αντιδράσεις απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές δεν μεταφράζονται σε ξεκάθαρη πολιτική αποδοκιμασία που θα σηματοδοτούσε μια ανατροπή των συσχετισμών, αναφέρει ο διευθυντής ερευνών της GPO, καθώς το 67,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα δεν πιστεύει ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σήμερα με πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα θα μπορούσε να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά τα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης σε αντίθεση με το 30,6% που θεωρεί ότι αν η αξιωματική αντιπολίτευση βρισκόταν στην εξουσία θα μπορούσε να εφαρμόσει πιο αποδοτικές πολιτικές για την ανάσχεση της ακρίβειας.
Το πλαίσιο αυτό είναι ενδεικτικό της μεγάλης εικόνας στην οποία το θετικό αποτύπωμα της συνολικής διακυβέρνησης της ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 47,9% έναντι 51,5% που την κρίνουν αρνητικά.
Επιπλέον, στην απευθείας σύγκριση της σημερινής με την προηγούμενη κυβέρνηση το 47,5% θεωρεί ότι η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη τα έχει πάει συνολικά καλύτερα, το 31,2% θεωρεί πιο επιτυχημένη την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για το 20,8% δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των δύο.
Η εκτίναξη των τιμών έχει προκαλέσει έντονες κριτικές και δυσαρέσκεια προς το κυβερνητικό στρατόπεδο όταν όμως οι ερωτήσεις προς την κοινή γνώμη μεταφέρονται στο πεδίο της σύγκρισης η υπεροχή της σημερινής πλειοψηφίας παραμένει καθαρή και σε απόσταση από την αξιωματική αντιπολίτευση, αναφέρει ο Αντώνης Παπαργύρης.
Η ταυτότητα της δημοσκόπησης
Η δημοσκόπηση της GPO πραγματοποιήθηκε σε σχεδιασμένο δείγμα 1.200 ατόμων. Το χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων ήταν από 28 Ιουνίου – 1 Ιουλίου 2022. Μέθοδος δειγματοληψίας: Στρωματοποιημένη. Το δείγμα κατανεμήθηκε με τη μέθοδο των ποσοστώσεων, με αναλογία ως προς τις Περιφέρειες. Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Τηλεφωνικές και online συνεντεύξεις με χρήση συστήματος CATI και CAWI και δομημένο ερωτηματολόγιο. Το μέγιστο τυπικό στατιστικό σφάλμα σε σχέση με τα αποτελέσματα της μέτρησης είναι 2,9%.


Latest News

Σε 2 εβδομάδες ο οδικός χάρτης για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια
Ο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στη Σύνοδο Κορυφής για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας στο Λονδίνο

Eυελιξία στην αποθήκευση φυσικού αερίου ζητά η επιτροπή της ευρωβουλής
Η ψηφοφορία για τη διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του θέματος θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο

Άρση των κυρώσεων σε Nord Stream και ρωσικά assets στην Ευρώπη μελετούν οι ΗΠΑ
Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων για τερματισμό του πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ