Με την ακρίβεια να σπάει το ένα ρεκόρ μετά άλλο, ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, θέρμανση) και βασικά αγαθά (φαγητό, τρόφιμα, ποτά, super market) είναι οι δύο κατηγορίες εξόδων που προβληματίζουν σήμερα περισσότερο τους καταναλωτές (έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών).

Ενδεικτικά η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει φτάσει στα 2,41 ευρώ/λίτρο έναντι 1,64 ευρώ/λίτρο τέτοια εποχή πέρσι, ενώ στο καλάθι του σούπερ μάρκετ καταγράφονται αυξήσεις που υπερβαίνουν το 30% από την αρχή της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Πληθωρισμός: Ιστορίες καθημερινής τρέλας και ακρίβειας

Μπροστά σ’ αυτή τη λαίλαπα των ανατιμήσεων, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων παρατείνει την ισχύ της ρύθμισης για το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους σε προϊόντα και υπηρεσίες που θεωρούνται απαραίτητα για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022.

Διαβάστε επίσης: Στα ύψη το κόστος στέγασης στην Ελλάδα

Ειδικότερα, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, το ανώτατο όριο για την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος, παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για υγεία, διατροφή, διαβίωση, μετακίνηση και ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς και από πώληση γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, ιδίως πρώτων υλών για παραγωγή λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων, είναι αυτό που είχαν οι εταιρείες την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους σε τρόφιμα, καύσιμα, πρώτες ύλες κ.λπ., το οποίο θεσπίστηκε τον Μάρτιο εφέτος, ίσχυε μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2022.

Για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 έως 1 εκατομμύριο ευρώ. Μάλιστα, προβλέπεται και πρόστιμο έως 50.000 ευρώ για όποιον παραποιήσει ή αποκρύψει ή δεν προσκομίσει στοιχεία που θα ζητήσουν οι υπηρεσίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
«Ελευθέρας» για γραφεία σε περιοχές κατοικίας
Ακίνητα |

«Ελευθέρας» για γραφεία σε περιοχές κατοικίας

Με νέα ρύθμιση, το ΥΠΕΝ προτείνει οι ελεύθεροι επαγγελματίες να χρησιμοποιούν και μη κύρια κατοικία για την άσκηση επαγγέλματος. Επίσης, παρατείνεται η προθεσμία για νομιμοποίηση αυθαίρετων κάμπινγκ έως το 2025