
Το δεύτερο κατά σειρά σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των συνεπειών που επιφέρει ο πληθωρισμός-ρεκόρ στα γαλλικά νοικοκυριά θα αποτελέσει την πρώτη σοβαρή δοκιμασία για την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στις πρόσφατες εκλογές. Από την έκβαση δε της συζήτησης γύρω από το νομοσχέδιο που αναμένεται να παρουσιαστεί την Τετάρτη, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και το τι θα συμβεί στη μεγάλη μάχη του προϋπολογισμού, η οποία θα δοθεί το φθινόπωρο.
Η αλήθεια είναι ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει λίγα μέτρα, ενώ το κόστος του αναμένεται ότι θα ανέλθει σε 25 δισ. ευρώ – τα οποία θα προστεθούν στα 26 δισ. του πρώτου «πακέτου». Ανεβάζοντας, έτσι, το σύνολο των ενισχύσεων σε 51 δισ. για τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης.
Ο Μακρόν θέλει έλλειμμα κάτω από 5%
Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών, Μπρινό λε Μερ, ισχυρίζεται ότι μπορεί να παραμείνει εντός δημοσιονομικών στόχων. Να διατηρήσει, δηλαδή, το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από το 5% για φέτος, κυρίως χάρη στα αυξημένα φορολογικά έσοδα που καταγράφονται μέχρι σήμερα.
Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι αυτό δεν θα συμβεί στην περίπτωση που περάσουν οι απαιτήσεις που προβάλει σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση – από τον αριστερό συνασπισμό Nupes του Ζαν-Λικ Μελανσόν μέχρι τους δεξιούς Ρεπουμπλικάνους και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Κι αυτό διότι, όπως σημειώνει η κυβέρνηση, το κόστος των μέτρων που προτείνονται θα τινάξουν στον αέρα τον προϋπολογισμό.
Οι προτάσεις της κυβέρνησης
Τι περιλαμβάνει, όμως, το «πακέτο» Μακρόν; Ανάμεσα στα άλλα, προτείνεται η παράταση μέχρι το τέλος Αυγούστου της ισχύουσας έκπτωσης στα καύσιμα, η οποία ανέρχεται σε 0,18 ευρώ το λίτρο – με τον λε Μερ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτή να φτάσει και ως το τέλος του έτους. Επίσης, το ποσό που εκπίπτει από φόρους για ενισχύσεις των εργοδοτών προς τους εργαζομένους προκειμένου να καλύψουν τα μεταφορικά έξοδά τους αυξάνεται από τα 500 στα 700 ευρώ ετησίως, ενώ διπλασιάζεται στα 400 ευρώ ειδικά για καύσιμα – με εκείνους που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους να θεωρούνται «επιλέξιμοι».

Την ίδια στιγμή, προβλέπονται αυξήσεις της κατώτατης σύνταξης και των βασικών επιδομάτων κατά 4% και του βασικού μισθού κατά 3,5%. Όσο για τα μπόνους που μπορούν να χορηγούν αφορολόγητα οι εταιρείες προς τους υπαλλήλους τους αυξάνονται από τα 1.000 στα 3.000 ευρώ – και στα 6.000 εάν αυτό γίνει μέσω κάποιου μηχανισμού διαμοιρασμού κερδών.
Τέλος, οι αυξήσεις στα ενοίκια δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 3,5%, ενώ κατ’ ανάλογο ποσοστό αυξάνεται και η κρατική επιδότηση για ενοίκια προς τους δικαιούχους. Ο δε ετήσιος φόρος των 138 ευρώ που αναλογεί σε καθένα που διαθέτει τηλεόραση μηδενίζεται και η δημόσια τηλεόραση θα χρηματοδοτείται πλήρως από το κράτος.
Τι ζητά η αντιπολίτευση
Και τι ζητούν τα υπόλοιπα κόμματα; Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, τόσο ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν θέσει, ανάμεσα στα άλλα, θέμα γενναίας μείωσης στους φόρους που βαραίνουν τα καύσιμα. Όσο για τη Nupes, βασικό της αίτημα είναι η αύξηση από τα 1.300 στα 1.500 ευρώ του κατώτατου μισθού και των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%, με ταυτόχρονη δημιουργία συστήματος αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής με βάση τον πληθωρισμό.
Με βάση όλα τα παραπάνω, όλοι αναμένουν μια σκληρή μάχη – πολύ περισσότερο καθώς πρόκειται για ένα θέμα που κυριολεκτικά «καίει» την πλειοψηφία των Γάλλων. Με νωπές δε τις μνήμες από το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων που ξέσπασε το 2018, αλλά και την περιπετειώδη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού, την οποία τελικώς εγκατέλειψε ο Μακρόν κατά την προηγούμενη θητεία του, ουδείς αναμένει ότι ο συμβιβασμός θα είναι εύκολος.
Θεωρητικά, βεβαίως, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα, σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενου αδιεξόδου, να παρακάμπτει τη βουλή και να κυβερνά με διατάγματα – ακόμη και σε επίπεδο προϋπολογισμού. Μόνο που αυτή δεν μπορεί να είναι μια βιώσιμη τακτική που θα συνεχιστεί για ολόκληρη την επόμενη πενταετία.


Latest News

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης