Στο 6,5% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιούνιο, κάτι το οποίο αποτελεί ρεκόρ από την εποχή που εισήχθη η χώρα στο ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό, αυξάνεται η πίεση στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να κάνουν περισσότερα για να περιορίσουν το σοκ για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Αύξηση 3,5% στους μισθούς του δημοσίου

Οι μεγάλες αυξήσεις στο κόστος ενέργειας και τροφίμων οδήγησαν την αύξηση των τιμών καταναλωτή στο 6,5% τον Ιούνιο από 5,8% τον Μάιο, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η στατιστική υπηρεσία Insee. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ποσοστό ευθυγραμμίζεται με τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Πόλεμος, πληθωρισμός, πολιτική αστάθεια – Εκρηκτικό μίγμα για την οικονομία

Νέο ρεκόρ στην ευρωζώνη

Η ανάγνωση για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ δικαιολογεί περαιτέρω το σχέδιο της ΕΚΤ να αυξήσει -τον επόμενο μήνα- τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από μια δεκαετία. Αφού ο ισπανικός πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 10%, τα γαλλικά στοιχεία θα ενισχύσουν την επιχειρηματολογία των αξιωματούχων που θέλουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας αρχικής αύξησης μεγαλύτερης των 25 μονάδων βάσης, όπως είναι προγραμματισμένο.

Διαβάστε επίσης: Η Λαγκάρντ θα δυσκολευτεί να κάνει κόλπο α λα Μάριο Ντράγκι

Ενώ ο γερμανικός πληθωρισμός δεν ήταν τόσο ισχυρός όσο αναμενόταν αυτό το μήνα, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η βασική εστίαση θα είναι τώρα στο ποσοστό για ολόκληρη τη ζώνη των 19 μελών, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο Παρασκευή. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα παρουσιάσει νέο ρεκόρ ανόδου της τάξης του 8,5%.

Διαβάστε επίσης: EKT: Τα δύσκολα διλήμματα των κεντρικών τραπεζιτών

Η Γαλλία παρουσίασε μία μικρή συγκράτηση του πληθωρισμού σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με την κυβέρνηση να δαπανά περίπου 25 δισεκατομμύρια ευρώ (26,1 δισεκατομμύρια δολάρια) για να περιορίσει τις αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή