Το δεύτερο κατά σειρά σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των συνεπειών που επιφέρει ο πληθωρισμός-ρεκόρ στα γαλλικά νοικοκυριά θα αποτελέσει την πρώτη σοβαρή δοκιμασία για την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στις πρόσφατες εκλογές. Από την έκβαση δε της συζήτησης γύρω από το νομοσχέδιο που αναμένεται να παρουσιαστεί την Τετάρτη, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και το τι θα συμβεί στη μεγάλη μάχη του προϋπολογισμού, η οποία θα δοθεί το φθινόπωρο.

Η αλήθεια είναι ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει λίγα μέτρα, ενώ το κόστος του αναμένεται ότι θα ανέλθει σε 25 δισ. ευρώ – τα οποία θα προστεθούν στα 26 δισ. του πρώτου «πακέτου». Ανεβάζοντας, έτσι, το σύνολο των ενισχύσεων σε 51 δισ. για τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης.

Ο Μακρόν θέλει έλλειμμα κάτω από 5%

Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών, Μπρινό λε Μερ, ισχυρίζεται ότι μπορεί να παραμείνει εντός δημοσιονομικών στόχων. Να διατηρήσει, δηλαδή, το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από το 5% για φέτος, κυρίως χάρη στα αυξημένα φορολογικά έσοδα που καταγράφονται μέχρι σήμερα.

Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι αυτό δεν θα συμβεί στην περίπτωση που περάσουν οι απαιτήσεις που προβάλει σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση – από τον αριστερό συνασπισμό Nupes του Ζαν-Λικ Μελανσόν μέχρι τους δεξιούς Ρεπουμπλικάνους και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Κι αυτό διότι, όπως σημειώνει η κυβέρνηση, το κόστος των μέτρων που προτείνονται θα τινάξουν στον αέρα τον προϋπολογισμό.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης

Τι περιλαμβάνει, όμως, το «πακέτο» Μακρόν; Ανάμεσα στα άλλα, προτείνεται η παράταση μέχρι το τέλος Αυγούστου της ισχύουσας έκπτωσης στα καύσιμα, η οποία ανέρχεται σε 0,18 ευρώ το λίτρο – με τον λε Μερ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτή να φτάσει και ως το τέλος του έτους. Επίσης, το ποσό που εκπίπτει από φόρους για ενισχύσεις των εργοδοτών προς τους εργαζομένους προκειμένου να καλύψουν τα μεταφορικά έξοδά τους αυξάνεται από τα 500 στα 700 ευρώ ετησίως, ενώ διπλασιάζεται στα 400 ευρώ ειδικά για καύσιμα – με εκείνους που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους να θεωρούνται «επιλέξιμοι».

Την ίδια στιγμή, προβλέπονται αυξήσεις της κατώτατης σύνταξης και των βασικών επιδομάτων κατά 4% και του βασικού μισθού κατά 3,5%. Όσο για τα μπόνους που μπορούν να χορηγούν αφορολόγητα οι εταιρείες προς τους υπαλλήλους τους αυξάνονται από τα 1.000 στα 3.000 ευρώ – και στα 6.000 εάν αυτό γίνει μέσω κάποιου μηχανισμού διαμοιρασμού κερδών.

Τέλος, οι αυξήσεις στα ενοίκια δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 3,5%, ενώ κατ’ ανάλογο ποσοστό αυξάνεται και η κρατική επιδότηση για ενοίκια προς τους δικαιούχους. Ο δε ετήσιος φόρος των 138 ευρώ που αναλογεί σε καθένα που διαθέτει τηλεόραση μηδενίζεται και η δημόσια τηλεόραση θα χρηματοδοτείται πλήρως από το κράτος.

Τι ζητά η αντιπολίτευση

Και τι ζητούν τα υπόλοιπα κόμματα; Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, τόσο ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν θέσει, ανάμεσα στα άλλα, θέμα γενναίας μείωσης στους φόρους που βαραίνουν τα καύσιμα. Όσο για τη Nupes, βασικό της αίτημα είναι η αύξηση από τα 1.300 στα 1.500 ευρώ του κατώτατου μισθού και των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%, με ταυτόχρονη δημιουργία συστήματος αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής με βάση τον πληθωρισμό.

Με βάση όλα τα παραπάνω, όλοι αναμένουν μια σκληρή μάχη – πολύ περισσότερο καθώς πρόκειται για ένα θέμα που κυριολεκτικά «καίει» την πλειοψηφία των Γάλλων. Με νωπές δε τις μνήμες από το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων που ξέσπασε το 2018, αλλά και την περιπετειώδη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού, την οποία τελικώς εγκατέλειψε ο Μακρόν κατά την προηγούμενη θητεία του, ουδείς αναμένει ότι ο συμβιβασμός θα είναι εύκολος.

Θεωρητικά, βεβαίως, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα, σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενου αδιεξόδου, να παρακάμπτει τη βουλή και να κυβερνά με διατάγματα – ακόμη και σε επίπεδο προϋπολογισμού. Μόνο που αυτή δεν μπορεί να είναι μια βιώσιμη τακτική που θα συνεχιστεί για ολόκληρη την επόμενη πενταετία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή