Με χαρακτηριστική… ευκολία χάθηκαν και οι 800 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο δέχεται ισχυρές πιέσεις από τον τραπεζικό και κατασκευαστικό κλάδο, οδεύοντας προς τα χαμηλά έτους. Αυτήν την ώρα, ο γενικός δείκτης βρίσκεται στις 794,88 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 1,32%, με τον τζίρο να προσεγγίζει τα 25 εκατ. ευρώ.

Πλέον η ελληνική αγορά βρίσκεται στη ζώνη του risk off των ξένων χαρτοφυλακίων, όπως και των διεθνών αγορών, καθώς τα σύννεφα πάνω από την παγκόσμια οικονομία έχουν μαζευτεί για τα καλά. Όλοι οι δείκτες προμηνύουν ότι η ύφεση πλησιάζει, καθώς εάν δεν γίνει κάτι με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ή τα σημεία συμφόρησης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας τότε οι κεντρικές τράπεζες δεν θα μπορούν εύκολα να ελέγξουν τις πληθωριστικές πιέσεις εάν δεν προχωρήσουν επιθετικά στη σύσφιξη της πολιτικής. Και μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον αβεβαιότητας, ο περιορισμός της προσφοράς χρήματος ή η αύξηση του κόστους τους, φέρνει τις οικονομίες πιο κοντά στην ύφεση.

Επιπλέον κίνδυνοι

Στην ελληνική αγορά ωστόσο έχουν προστεθεί επιπλέον κίνδυνοι που κινητοποιούν τις εντολές των πωλητών, ακόμη και σε επίπεδα που είναι χαμηλά έτους. Οι κίνδυνοι αυτοί έχουν να κάνουν με την κυβερνητική συνέχεια, καθώς παραμένει υψηλά στη δημόσια συζήτηση το θέμα των πρόωρων εκλογών, ενώ ο κίνδυνος οι αποφάσεις στήριξης των οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να καθυστερήσουν λόγω των ενστάσεων της Γερμανίας (σύμφωνα με το Reuters) επηρεάζει τις αγοραστικές πρωτοβουλίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Eurobank σημειώνει απώλειες 4,56%, με τον Μυτιληναίο και τη ΓΕΚ Τέρνα να είναι στο -3,84% και στο -3,74% αντίστοιχα. Ισχυρές είναι οι πιέσεις και στις Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Λάμδα, Titan, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και ΑΔΜΗΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών