Μαζικές επενδύσεις στην κατασκευή μονάδων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σχεδιάζει εσπευσμένα η γερμανική συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων υπό την πίεση της ενεργειακής κρίσης και με γνώμονα την ταχύτερη δυνατή ενεργειακή αυτονομία της Γερμανίας.

Σύμφωνα με νέο νομοθετικό πακέτο, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου και αναμένεται να κατατεθεί στη γερμανική βουλή, η Γερμανία θα πρέπει μέχρι το 2030 να μεταβεί κατά 80% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Aυτό αναφέρει ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Δραματικές εκκλήσεις για την ενεργειακή κρίση

Μάλιστα σύμφωνα με το προσχέδιο, τα γερμανικά κρατίδια θα πρέπει να δεσμευθούν ότι το 2% της επιφάνειάς τους θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία αιολικών πάρκων.

Ξεκινά η κατασκευή του πρώτου τερματικού LNG

Την ίδια ώρα έντονη είναι η κινητικότητα και στο πεδίο του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, ενός από τα μεγάλα στοιχήματα της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και του Πράσινου υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Έτσι λοιπόν ξεκινούν και επίσημα πλέον οι εργασίες κατασκευής του πρώτου πλωτού σταθμού LNG στο Βιλχελμσχάφεν στη βορειοδυτική Γερμανία,  αφού εγκρίθηκαν οι σχετικές άδειες κατασκευής σύμφωνα με την επιβλέπουσα εταιρία Uniper, ενώ αναμένεται και ελληνική συμμετοχή.

Η επίσπευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών είναι ενδεικτική της βαρύτητας που δίνει η γερμανική κυβέρνηση στο υγροποιημένο φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Uniper Κλαους Ντίτερ Μάουμπαχ ο νέος τερματικός σταθμός θα μπορέσει να προμηθεύσει τη Γερμανία με 7,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως, καλύπτοντας το 8,5% των γερμανικών ενεργειακών αναγκών.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η Uniper, κορυφαίος πάροχος φυσικού αερίου, έχει ζητήσει ήδη κρατική βοήθεια,εξαιτίας των απωλειών που έχει υποστεί από τη μείωση της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Γερμανία αλλά και ενόψει ενδεχόμενης οριστικής διακοπής της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1 τις επόμενες εβδομάδες. Ήδη πάντως εξετάζονται διάφορα σενάρια διάσωσής της, από κρατική οικονομική βοήθεια μέχρι κρατική συμμετοχή στο μετοχικό συμβούλιο ή εξαγορά της.

Δήμητρα Κυρανούδη, Bερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή