Οι ιστορικών διαστάσεων προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Γερμανία με ορατό πλέον τον κίνδυνο χρεοκοπίας των προμηθευτών ενέργειας λόγω διακοπής ρωσικής ενέργειας, ωθούν την κυβέρνηση σε νομοθετικές διαδικασίες fast track.

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt έχει στη διάθεσή της νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία το κράτος θα μπορεί, στο πρότυπο των μέτρων στήριξης στον αγώνα κατά των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, να συμμετέχει στο εταιρικό κεφάλαιο ακόμη και χωρίς δικαίωμα ψήφου, για να τις στηρίζει.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Δραματικές εκκλήσεις για την ενεργειακή κρίση

Lex Uniper

Ακόμη κι αν δεν αναφέρεται ευθέως, θα μπορούσε να ονομάσει κανείς αυτήν τη ρύθμιση, η οποία αναμένεται να εγκριθεί εντός της εβδομάδας, lex Uniper, από το όνομα του μεγαλύτερου στη Γερμανία προμηθευτή ρωσικού φυσικού αερίου, που βρίσκεται λίγο πριν την πτώχευση.

Τι ακριβώς προβλέπει το νέο άρθρο; “Καταρχήν καταργούνται τα εμπόδια για τη γρήγορη συμμετοχή του κράτους, ώστε να μπορεί να αναληφθεί ταχεία δράση” αναφέρεται στο σχετικό άρθρο.

“Για παράδειγμα, η κεντρική κυβέρνηση απαλλάσσεται από την υποχρέωση υποβολής, σε όλους τους μετόχους, προσφοράς εξαγοράς μόλις αποκτήσει τον έλεγχο…

Οι γενικές συνελεύσεις θα μπορούν επίσης να αποφασίζουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να αγοράζει νέες μετοχές με ειδικούς όρους κάτω από την τιμή της μετοχής”.

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος η νέα ρύθμιση θα συμπεριληφθεί στον υπάρχοντα νέο νόμο για την ενεργειακή ασφάλεια.

Διαβάστε επίσης: G7: Βήματα πίσω στην πράσινη στρατηγική της Ομάδας λόγω του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης

“Στόχος των προβλεπόμενων μέτρων σταθεροποίησης είναι η ασφάλεια του εφοδιασμού και η διάσωση των παρόχων σε υποδομές ζωτικής σημασίας” σημειώνεται στο άρθρο.”Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να συμβεί ενάντια στη θέληση της εταιρείας.

Πρέπει να υποβληθεί αίτηση στο υπουργείο Οικονομίας και στη συνέχεια να γίνει συντονισμός με το υπουργείο Οικονομικών και την καγκελαρία. Αλλά νομική αξίωση για μέτρα σταθεροποίησης δεν προβλέπεται.

Τα μέτρα θα πρέπει να δώσουν στην εταιρεία και πάλι την ευκαιρία να συνεχίσει να υφίσταται”. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για μετακύληση του μεγαλύτερου κόστους ενέργειας στους καταναλωτές, επί του οποίου σύμφωνα με την πληροφόρηση της εφημερίδας ομονοούν οι 3 κυβερνητικοί εταίροι.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι οι εργασίες συντήρησης του αγωγού Nord Stream 1 ξεκινούν στις 11 Ιουλίου, και όπως κάθε χρόνο διαρκούν 10 ημέρες. Άρα στις 22 Ιουλίου είναι η ημέρα της αλήθειας, εάν η Ρωσία κλείσει οριστικά τη στρόφιγγα φυσικού αερίου, όπως φοβάται το Βερολίνο.

Στην ίδια εφημερίδα εξάλλου φιλοξενείται μακροσκελέστατο άρθρο με τον τίτλο “Το διπλό παιγνίδι με ΄Έλληνες εφοπλιστές”. Πρόκειται στην ουσία για κατηγορίες που έχουν φιλοξενήσει κι άλλα γερμανικά ΜΜΕ ότι Ελλάδα, Κύπρος και Μάλτα, με τα τάνκερ τους παρακάμπτουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις ρωσικού πετρελαίου.

Απλές “ασκήσεις” εξοικονόμησης ενέργειας

Ο φόβος τυχόν διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου έχει οδηγήσει δήμους και κοινότητες της Γερμανίας στην επεξεργασία σχεδίου, έτσι ώστε να μην μπει δελτίο στο ζεστό νερό.

Η εφημερίδα die Welt σε άρθρο της σημειώνει ότι στόχος είναι να εξοικονομηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό αέριο, ώστε οι δεξαμενές αποθήκευσης να γεμίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, σε περίπτωση που ο πρόεδρος Πούτιν κλείσει οριστικά τη στρόφιγγα.

“Οι πρώτες πόλεις και κοινότητες έχουν πάρει ήδη πρώτα κατάλληλα μέτρα, δηλώνει στην εφημερίδα ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, με τη μείωση της θερμοκρασίας του νερού στις πισίνες, σε χώρους γυμναστηρίων ή σε διοικητικά κτήρια, δηλαδή τίποτα που να πονά – ακόμη – τους πολίτες” υπογραμμίζει ο αρθρογράφος.

“Άλλοι πάλι δήμοι σβήνουν τον δημόσιο φωτισμό, χαμηλώνουν τα φώτα στους δρόμους, κλείνουν δημοτικές σάουνες, καταργούν το ζεστό νερό στα αποδυτήρια αθλητικών εγκαταστάσεων … Για παράδειγμα στη Βαϊμάρη τα φώτα ανάβουν αργότερα, η Κολωνία θέλει να μειώσει τον φωτισμό στο 70% από τις 11 το βράδυ και στο 50% από την μία μετά τα μεσάνυχτα. Μελλοντικά στα σχολεία θα οριστεί η μέγιστη θερμοκρασία στους 21 βαθμούς, θα γίνει μάλιστα σχετική ρύθμιση στους θερμοστάτες”.

Η οικονομική επιθεώρηση του Ντίσελντορφ αναφέρεται και στο παράδειγμα του Αμβούργου, όπου γίνεται σοβαρή συζήτηση για υποχρεωτικό δελτίο στο ζεστό νερό. Εκεί η τοπική κυβέρνηση έχει ευρύτερες αρμοδιότητες και νομικές επιλογές από ότι οι δήμοι και κοινότητες.

Σε άλλο άρθρο της και εν όψει του ότι σε 90 ημέρες ξεκινά η περίοδος που οι Γερμανοί ανάβουν καλοριφέρ και κατ’ ανάγκη μια πρωτόγνωρη περίοδος εξοικονόμησης ενέργειας, προτείνει “τρικ” για το πώς αυτό μπορεί να γίνει στην καθημερινότητα. Η σύσταση πάντως της κυβέρνησης είναι “λιγότερα ντους και λιγότερη θέρμανση”, υπενθυμίζει ο αρθρογράφος.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή