Την ανακάλυψη ενός τεράστιου κοιτάσματος πετρελαίου στη θάλασσα Πετσόρα, που περιέχει περίπου 82 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου, ανακοίνωσε η ρωσική εταιρεία ενέργειας Rosneft.

Το κοίτασμα ανακαλύφθηκε χάρη σε μια εκστρατεία γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή: «Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, επιτεύχθηκε ελεύθερη ροή πετρελαίου με μέγιστη ροή 220 κυβικών μέτρων την ημέρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας, σημειώνοντας ότι «το πετρέλαιο είναι ελαφρύ, χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, χαμηλού ιξώδους».

Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Τι συμβαίνει τελικά με το πετρέλαιο και την Ευρώπη;

Η ανακοίνωση της ανακάλυψης του κοιτάσματος αυτού, έρχεται την ώρα που η Μόσχα προχωρά στην πρώτη κρατικοποίηση ρωσικού project, στο οποίο μετείχαν και δυτικές εταιρείες. Το project αφορά τον νευραλγικό ενεργειακό τομέα και συγκεκριμένα το φιλόδοξο έργο παραγωγής φυσικού αερίου «Σαχαλίνη 2».

Η Rosneft σημείωσε ότι οι έρευνες στα νερά της Θάλασσας Πετσόρα, η οποία ουσιαστικά είναι προέκταση της Θάλασσας του Μπάρεντς, απέδειξαν «το σημαντικό πετρελαϊκό δυναμικό της επαρχίας Timan-Pechora και αποτελούν τη βάση για τη συνέχιση της μελέτης και της ανάπτυξης της περιοχής».

Διαβάστε επίσης – Ρωσία: Κρατικοποιεί το project «Σαχαλίνη 2», πετάει έξω τους ξένους μετόχους

Οι άδειες της Αρκτικής

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η Rosneft έχει έλεγχο συμμετοχής σε 28 άδειες ανοικτής θαλάσσης στην Αρκτική, οκτώ από τις οποίες βρίσκονται στη θάλασσα Πετσόρα.

Η ανακοίνωση της ανακάλυψης αυτής, έρχεται την ώρα που ο επικεφαλής της Rosneft, Ιγκόρ Σέτσιν, στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, διαμηνύει ότι οι δυτικές κυρώσεις είναι παράνομες και προειδοποιεί για έναν επερχόμενο κατακλυσμό βιβλικού τύπου.

Το Vostok Oil

Στα μέσα Ιουνίου, η Rosneft δήλωσε ότι συνεχίζει το έργο Vostok Oil στην Αρκτική, το οποίο ο Σέτσιν έχει περιγράψει ως «το μόνο έργο στον κόσμο που μπορεί να έχει σταθεροποιητικό αποτέλεσμα στην αγορά πετρελαίου».

Σύμφωνα με τη Rosneft, το έργο αυτό θα παράγει έως και 115 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου ετησίως μέχρι το 2033. Αυτός ο όγκος πετρελαίου λέγεται ότι ισοδυναμεί με το 20% της συνολικής παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας για το 2021.

Έχει την τεχνολογία;

Όπως αναφέρει το oilprice.com, ενώ δυτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι εν μέσω των αυστηρών κυρώσεων η Ρωσία δεν θα έχει την απαραίτητη τεχνολογία για να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, ο Σετσίν διαφωνεί.

«Όλοι χρειαζόμασταν ικανότητες, γνώση και εμπειρία, και σε τέτοιου είδους έργα το 98% της τεχνολογίας παράγεται στη Ρωσία», είπε ο Σετσίν στους δημοσιογράφους αναφερόμενος στο έργο Vostok Oil.

Ο όμιλος Trafigura δήλωσε στα μέσα Ιουνίου ότι σχεδίαζε να πουλήσει το μερίδιο του 10% στη Vostok Oil, για το οποίο πλήρωσε περίπου 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο του 2020, ανέφερε το Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια