
Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom θα μπορούσε να επιδιώξει να αλλάξει τους όρους των συμβολαίων παράδοσης, εάν οι δυτικές χώρες εφαρμόσουν ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο, δήλωσε την Τρίτη το Κρεμλίνο.
Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να μελετήσουν πιθανά ανώτατα όρια τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να προσπαθήσουν να περιορίσουν την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτήσει τη στρατιωτική της εκστρατεία στην Ουκρανία.
Διαβάστε επίσης: G7: Προς μια νέα δέσμη κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας
Σχέδια επί χάρτου
Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι θέλουν να ενθαρρύνουν τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα από το κόστος παραγωγής για να διασφαλίσουν ότι τα κέρδη της Ρωσίας θα μειωθούν ενώ διατηρεί την παραγωγή, αλλά οι πλήρεις λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.
Διαβάστε επίσης – Gazprom: Επανεκκινούν οι ροές φυσικού αερίου μέσω του Turk Stream
«Εξαρτάται από την απόφαση που θα λάβει η Gazprom. Πιθανώς, μπορεί να θέσει ζήτημα αλλαγής των όρων των υφιστάμενων συμβολαίων, λόγω αλλαγής της τιμής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε για την ιδέα του ανώτατου ορίου αερίου.
Ο Πεσκόφ δεν διευκρίνισε εάν οι αλλαγές μπορεί να σημαίνουν ευθυγράμμιση των συμβάσεων με τα προτεινόμενα ανώτατα όρια ή πλήρη αναθεώρηση των συμβατικών όρων.
Ερωτηθείς πώς οι προτάσεις της G7 για περιορισμό της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου μπορεί να πλήξουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ο Πεσκόφ είπε: «Δεν ξέρουμε ακόμη περί τίνος πρόκειται… Σύμφωνα με το σύνταγμά μας, η Ρωσία είναι ένα κοινωνικό κράτος και αυτό είναι η κύρια προτεραιότητά μας».


Latest News

Φυσικό αέριο: Νέο «χαράτσι» στους Γερμανούς καταναλωτές
Άλλα 13 ευρώ ετησίως προστίθενται στους λογαριασμούς των καταναλωτών

Μειώνει τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο η Γερμανία
Η μείωση θα ισχύσει μέχρι τον Μάρτιο του 2024

UBS: Περιορισμένη η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό αέριο - Η σημασία της Ρεβυθούσας
Μικρότερες οι επιπτώσεις αν η Μόσχα κλείσει τελείως τις στρόφιγγες - Η σύγκριση με Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία

Ποιος… κληρώνει για το «τελευταίο καταφύγιο» ρεύματος;
Απρόθυμοι να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό της ΡΑΕ για την υπηρεσία «τελευταίου καταφυγίου» εμφανίζονται οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας

Έρχεται νέο κύμα επενδύσεων για την «πράσινη μετάβαση»
Πρόσκαιρο το πισωγύρισμα στον άνθρακα που έφεραν ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση, προβλέπονται νέες τοποθετήσεις κεφαλαίων στην ανανεώσιμη ενέργεια

Τι συμβαίνει με τις τιμές των καυσίμων
Ο ρόλος του πολέμου στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση – Αποκλιμάκωση στο κόστος της αντλίας στην περιοχή των 2 ευρώ

Η αλλαγή του ενεργειακού τοπίου στην Ευρώπη
Η επάρκεια του εφοδιασμού και τα μεγάλα έργα

Κατά 3,7% μειώθηκε η κατανάλωση ρεύματος στην Ισπανία
Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που συνήθως αναγκάζουν τους πολίτες να ενεργοποιούν τα κλιματιστικά

Eφιαλτικά ρωσικά σενάρια για το αέριο
Oι εξαγωγές αερίου μέσω αγωγών από την Gazprom αναμένεται να μειωθούν φέτος στα 170,4 δισ. κυβικά μέτρα

ΟΠΕΚ: Η λύση για να πέσουν οι τιμές του πετρελαίου είναι μία...
Ο νέος Γενικός Γραμματέας του οργανισμού αναφέρεται στις προκλήσεις του κλάδου, στις αποφάσεις του ΟΠΕΚ αλλά και στη σχέση με τη Ρωσία