Σε καθεστώς «πολεμικής οικονομίας» και δραστικού περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών περνά η Ρωσία, με εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς οι μάχες στην Ουκρανία διανύουν ήδη τον πέμπτο μήνα. Τα δύο νομοθετικά διατάγματα που εγκρίθηκαν χθες σε πρώτο στάδιο στη βουλή αποδεικνύουν, έτσι, ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αντιμετωπίζουν όντως προβλήματα στον εφοδιασμό τους και στην επάρκεια υλικού, διαψεύδοντας ουσιαστικά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του Κρεμλίνου – ενώ αφήνουν να εννοηθεί πως οι ρωγμές στην κοινωνία είναι υπαρκτές.

Συγκεκριμένα, το ένα από τα δύο διατάγματα δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση και τον πρόεδρο να θέσουν σε εφαρμογή «ειδικά οικονομικά μέτρα» για όσο διάστημα διαρκούν οι επιχειρήσεις και οι συγκρούσεις στην Ουκρανία. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι εφόσον κριθεί αναγκαίο μπορούν να επιτάσσονται επιχειρήσεις από τους συναφείς κλάδους προκειμένου όλα τα αναγκαία είδη.

Διαβάστε επίσης: Τα ματωμένα διαμάντια της Ρωσίας

Επιτάξεις και κατάργηση αδειών

«Η πίεση που δέχεται η πολεμική μας βιομηχανία έχει αυξηθεί σημαντικά. Προκειμένου να διασφαλίσουμε τον επαρκή εφοδιασμό με όπλα και πυρομαχικά, πρέπει να βελτιστοποιηθούν οι διαδικασίες και η συνεργασία του τομέα της πολεμικής βιομηχανίας και εκείνων των επιχειρήσεων που ανήκουν στην αλυσίδα των συνεργατών-προμηθευτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Γιούρι Μπορίσοφ.

Όσο για το δεύτερο διάταγμα, προχωρά σε τροποποιήσεις στον κώδικα εργασίας, έτσι ώστε να δίνεται στο κράτος η δυνατότητα να ρυθμίζει το ωράριο, τα ρεπό και τις άδειες των εργαζομένων στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, που πλέον ενδέχεται να υποχρεούνται να εργάζονται επτά ημέρες την εβδομάδα και χωρίς άδειες.

Δεν αποκλείεται, επίσης, αναλόγως της τροπής που θα πάρει ο πόλεμος στην Ουκρανία το επόμενο διάστημα και ειδικά στην περίπτωση που αυξηθούν σημαντικά οι απώλειες των Ρώσων, το Κρεμλίνο να υποχρεωθεί να λάβει ένα ακόμη επώδυνο μέτρο, που μέχρι τώρα αποφεύγει: Να στείλει στην πρώτη γραμμή εφέδρους, που θα προέρχονται μάλιστα και από τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, διακινδυνεύοντας να προκληθούν έντονες κοινωνικές αναταράξεις.

Διαβάστε επίσης: Ο οικονομικός πόλεμος Δύσης-Ρωσίας

Δρακόντειος ποινικός κώδικας

Ίσως είναι και αυτός ένας από τους λόγους – δηλαδή ο φόβος απέναντι στην κοινωνία – που οδήγησε και σε μια ακόμη νομοθετική πρωτοβουλία, που έχει στόχο την αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα της Ρωσίας. Με αυτήν, διευρύνονται τα «εγκλήματα κατά της κρατικής ασφάλειας» που επιφέρουν ποινές φυλάκισης μέχρι και οκτώ ετών – με τη συμπερίληψη σε αυτά και της μυστικής συνεργασίας με ξένους οργανισμούς και φορείς.

Υπενθυμίζεται πως οι αντίπαλοι του Πούτιν χαρακτηρίζονται ήδη ως «εξτρεμιστές», ενώ όσοι κάνουν λόγο για πόλεμο και όχι για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία απειλούνται με φυλάκιση 15 ετών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα