Αναφερόμενος στην περιπέτεια της Ελλάδας τα χρόνια των μνημονίων και στην στάση που τήρησε η Ευρώπη ξεκίνησε την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα από τον γκρεμό της εξόδου. Μας χτυπούσαν αλλεπάλληλα κύματα τυφλού λαϊκισμού. Σαν σήμερα μάλιστα διεξαγόταν δημοψήφισμα που λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή. Μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας, η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω, αλλά το τίμημα ήταν βαρύ με ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και κλειστές τράπεζες» είπε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης – Σειρά παίρνει τώρα η επενδυτική βαθμίδα

Η αναφορά στο δημοψήφισμα

«Το τίμημα υπήρξε βαρύ. Κλειστές τράπεζες, capital controls και τελικά ένα νέο αχρείαστο Μνημόνιο που μας οδήγησε σε ένα νέο κύκλο λιτότητας», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υπέφερε περισσότερο από την ελληνική την περασμένη δεκαετία», πρόσθεσε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με αυτή του 2015. Επτά χρόνια μετά η Ελλάδα έχει μια νέα κυβέρνηση που την οδηγεί σε μια νέα εποχή, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος ειδικότερα στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των επενδύσεων και στην απελευθέρωση της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και όλα αυτά παρά τις μεγάλες δυσκολίες που ακόμα αντιμετωπίζουμε.

Διαβάστε επίσης – Η «μεγάλη ζαριά» του 2015

«Ποιος θα πίστευε ότι η Ελλάδα που για μία δεκαετία ήταν ουραγός στην ανάπτυξη στη Ευρώπη θα εμφάνιζε σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έφτασε εκεί μειώνοντας φόρους και εισφορές, χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ παράλληλα το ελληνικό δημόσιο που ήταν σύμβολο της γραφειοκρατίας σήμερα είναι πολύ πιο ψηφιακό και πολύ πιο κοντά στον πολίτη.

«Δηλώνω υπερήφανος ως Έλληνας που ο τόπος μου ανέταξε την οικονομία και ένωσε την κοινωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα πήρε ξανά τη θέση της ως ισότιμος εταίρος στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Διαβάστε επίσης- Μητσοτάκης σε Λίντνερ: Στόχος μας να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα το 2023

«Είναι η ώρα να σχεδιάσουμε την ΕΕ των επόμενων δεκαετιών».  Το τίμημα ήταν βαρύ είπε ο κ. Μητσοτάκης, θύμισε τα capital controls, ενώ τόνισε ότι το τρίτο Μνημόνιο ήταν αχρείαστο. Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015, είπε ο πρωθυπουργός.

Έξοδος από τη ενισχυμένη εποπτεία

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα από τον Αύγουστο θα είναι αποδεσμευμένη από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, και θα είναι έτοιμη εντός του 2023 να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

«Ποιος θα πίστευε πριν από λίγα χρόνια ότι σήμερα θα είχαμε την 3η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ΕΕ; Η Ελλάδα γύρισε σελίδα, οι Έλληνες δεν πιστεύουν στα ψεύτικα συνθήματα, γιατί βλέπουν τα αποτελέσματα των τολμηρών τομών μιας μεταρρυθμιστής κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά.

Λιγότεροι φόροι

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάπτυξη, για τη μείωση της ανεργίας, για την αποπληρωμή του χρέους δύο χρόνια νωρίτερα από τον προγραμματισμό, για την ανόρθωση του τραπεζικού συστήματος.

«Κάναμε διαδοχικές ελαφρύνσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές, καλύτερη ζωή», είναι οι λέξεις που συνοψίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Στη συνέχεια επισήμανε ότι υπήρξε αύξηση του κατώτατου μισθού και η καθιέρωση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

«Η πρόοδος της οικονομίας πρέπει να συμβαδίζει με την πρόοδο της κοινωνίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Τα ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στην Τουρκία είπε ότι απέναντι στις προκλήσεις της «ορθώνονται ξεκάθαρες οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου, στους έωλους ισχυρισμούς της απαντά το διεθνές δίκαιο».

«Στην ανατολική Μεσόγειο την ώρα που αντιμετώπιζουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν χρειαζόμαστε νέους θεωρητικισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων» είπε,  προσθέτοντας: «Δεν θα δεχθούμε καμία αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας. Σε αυτό τον αγώνα θα σας έχουμε όλους μαζί μας».

Σημείωσε επίσης ότι «η Ελλάδα κρατά κλειστές τις πόρτες στις απειλές και ανοιχτά τα παράθυρα στις ειρηνικές επαφές. Οι διαφορές λύνονται με το διεθνές δίκαιο και όχι με νταηλίκια».

Οι άξονες συνεργασίας

Ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για την Ευρώπη και τον ρόλο της στο αμέσως επόμενο διάστημα παρά τη δύσκολη συγκυρία σε όλα τα επίπεδα.

Μάλιστα, χαρακτήρισε δύσκολο τον χειμώνα που έρχεται, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τέλος, επισήμανε τους άξονες στους οποίους η ΕΕ πρέπει να κινηθεί αποτελεσματικά το επόμενο διάστημα:

  • Ευρωπαϊκή άμυνα (συμπεριλαμβάνεται το μεταναστευτικό)
  • Τραπεζική ενοποίηση και προστασία καταθέσεων
  • Ενιαίο ενεργειακό σχέδιο
  • Εμβάθυνση της δημοκρατίας
  • Διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής