Ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών, υψηλόβαθμων αξιωματούχων και διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με θέμα το ταχέως μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι συμμετέχοντες στην 26η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση που διοργανώνει ο Economist στις 5, 6 και 7 Ιουλίου 2022 στο ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν, μεταξύ άλλων, οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της παράπλευρης πληθωριστικής κρίσης, οι οποίες δύο χρόνια μετά την έξαρση της πανδημίας θέτουν νέες προκλήσεις σε κράτη και κυβερνήσεις.

Το συνέδριο πραγματοποιείται με τη στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ενώ το «παρών» θα δώσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ρωσική επιθετικότητα και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση με θέμα «Ευρώπη: Ρωσική επιθετικότητα και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» από κοινού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, θα μιλήσει μέσω βιντεοκλήσης από το Κίεβο ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

  • Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Συνεδρίου ΕΔΩ.

Για το «μεταβαλλόμενο πρόσωπο της Ευρώπης» θα μιλήσει μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ στη γεωπολιτική, τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και την παγκόσμια οικονομία θα αναφερθεί ο Φράνσις Φουκουγιάμα, πολιτικός επιστήμονας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Για την «αποτελεσματική διπλωματία σε ασταθείς καιρούς» και την «ευρωπαϊκή στρατηγική για την ειρήνη και τη σταθερότητα» θα μιλήσουν μεταξύ άλλων οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου, Νίκος Δένδιας και Ιωάννης Κασουλίδης, ο νέος Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Γιώργος Τζέιμς Τσούνης και – μέσω τηλεσύνδεσης – ο Ενρίκο Λέττα, γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας, μέλος της ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων και πρώην πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

Στο οικονομικό τοπίο όσον αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωζώνη θα αναφερθούν, κατά την τρίτη ημέρα του συνεδρίου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Οι προκλήσεις στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης

Στις 13:30 το μεσημέρι της Τρίτης 5 Ιουλίου ο πρόεδρος και ιδρυτής, Capital Maritime & Trading Corp Βαγγέλης Μαρινάκης θα συμμετάσχει από κοινού με την Αγγελική Φράγκου, πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της Navios Maritime Partners, σε συζήτηση με θέμα «προβλέψιμες και μη προβλέψιμες προκλήσεις στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης» – με έμφαση στην επιχειρηματική διάσταση. Στην εν λόγω θεματική, την κεντρική ομιλία θα εκφωνήσει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Το πάνελ θα απασχολήσουν τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Ευρώπη – και όχι μόνο. Ακόμη, το μέλλον των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ, καθώς και το τι μέλλει γενέσθαι με τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Daniel Franklin, διπλωματικός συντάκτης του Economist.

Παρακολουθήστε LIVE τις εργασίες του Συνεδρίου: 

Οι  στρατηγικές συμμαχίες στον ενεργειακό τομέα θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης που θα έχουν την Τετάρτη στις 09.00, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Capital Product Partners, Γεράσιμο Καλογηράτο, τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι, τον εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας ICGB AD, Κωνσταντίνο Καραγιαννάκο, και τον διευθύνοντα σύμβουλο της IGI Poseidon, Φαμπρίτσιο Ματάνα.

Το «παρών» από τον επιχειρηματικό κόσμο θα δώσουν και οι: Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Γιώργος Στάσσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Παναγιώτης Μούργος, διευθύνων σύμβουλος της Texan Envipco Hellas Group, Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS.

Ακόμα, ο Σταύρος Κωνσταντάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), η Serpil Timuray, διευθύνουσα σύμβουλος, Europe cluster, Vodafone Group, ο Ορέστης Τσακαλώτος, εκτελεστικός πρόεδρος και ιδρυτής, Όμιλος Qualco, η Iwona Sikora, ανώτερη αντιπρόεδρος Ευρώπης και Ν. Αφρικής, Iron Mountain, ο Νίκος Σταθόπουλος, πρόεδρος, BC Partners, ο Άλεξ Φωτακίδης, partner, επικεφαλής, CVC Greece.

Συμμετέχουν ακόμη μεταξύ άλλων oι:

  • Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας
  • Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας
  • Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας της ΕλλάδαςΚώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας
  • Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας
  • Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας
  • Γιάννης Πλακιωτάκης, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας
  • Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας
  • Θόδωρος Σκυλακάκης, αναπλ. υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας
  • Νίκος Παπαθανάσης, αναπλ. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας
  • Γιώργος Κατρούγκαλος, τομεάρχης Εξωτερικών, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τ. υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας
  • Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας
  • Ιωάννης Κασουλίδης, υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου
  • Χαράλαμπος Πετρίδης, υπουργός Άμυνας της Κύπρου
  • Benny Gantz, υπουργός Άμυνας του Ισραήλ
  • Karine Elharrar, υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ
  • Bujar Osmani, υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας
  • Osama Mobarez, γενικός γραμματέας, East Mediterranean Gas Forum (EMGF)
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία