
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εισηγείται να αξιοποιηθεί χρηματοδοτική δομή που είχε ήδη χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των οικονομιών και των νοικοκυρών όταν μαινόταν η πανδημία του νέου κορονοϊού για να χρηματοδοτηθεί με ως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ η μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, αποκαλύπτει έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.
Διαβάστε επίσης: Σολτς: Θα στηρίξουμε την Ουκρανία όσο χρειαστεί – Τι είπε για την ενεργειακή κρίση
Δάνεια και εγγυήσεις
Το Ταμείο-Πύλη της ΕΕ για την Ουκρανία (EU-Ukraine Gateway Trust Fund, ή E-U GTF) θα επιδιωχθεί αρχικά να συγκεντρώσει ποσό 20 δισεκ. ευρώ, συνεισφορές κρατών μελών υπό μορφή δωρεών, δανείων και εγγυήσεων. Ειδικά οι εγγυήσεις θα έχουν πολλαπλασιαστική επίπτωση, επιτρέποντας να εκτελεστούν έργα υποδομής αξίας 100 και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΤΕπ. Το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα καλύψει περίπου τις μισές από τις άμεσες ανάγκες της Ουκρανίας.
Η πρόταση
Η πρόταση της ΕΤΕπ αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα, την πρώτη από τις δύο ημέρες της διεθνούς συνόδου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο Λουγκάνο (νότια Ελβετία).
Η ΕΤΕπ προτείνει να δημιουργηθεί ταμείο που θα χρησιμοποιηθεί όπως στην πανδημία και θα εγγυάται χρηματοδοτήσεις για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Σχεδιάζει να διατεθούν 25 δισεκ. ευρώ που θα μοχλεύσουν συνολικά 200 εκατομμύρια ευρώ.
Το E-U GTF θα συμβάλλει να ανοικοδομηθούν γέφυρες, να αποκατασταθούν υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, ειδικά σε πόλεις οι πληθυσμοί των οποίων μεγεθύνθηκαν εξαιτίας του εκτοπισμού Ουκρανών μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.
Άλλα σχέδια
Άλλα σχέδια επικεντρώνονται στη διευκόλυνση των εξαγωγών της Ουκρανίας, στην ενέργεια και στις ψηφιακές υποδομές. Η ΕΤΕπ και αναπτυξιακές τράπεζες, όπως οι KfW και DFC, θα είναι σε θέση να εξασφαλίζουν κεφάλαια ή εγγυήσεις από το ταμείο για τις επενδύσεις που επιβλέπουν.
Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Ο κόσμος, οι οικονομίες και οι επενδύσεις μετά τον πόλεμο
Το ευρωπαϊκό Ταμείο έχει επίσης σκοπό να ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα, που πιθανόν θα θεωρούσε τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ουκρανία πολύ ριψοκίνδυνη, να εμπλακεί.
Μηχανισμός
Η χρήση χρηματοδοτικού μηχανισμού βασισμένου σε προϋπάρχοντα σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργήσει ταχύτερα ώστε οι αρχικές επενδύσεις να έχουν εγκριθεί ως το τέλος της χρονιάς.
Θα χρειαστεί έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι χώρες-μέλη θα αποφασίσουν κατόπιν εάν και πόσα κεφάλαια θα διαθέσουν στο ταμείο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

ΕΕ: Η «πράσινη» απάντηση στο «πακέτο Μπάιντεν» και γιατί ανησυχεί η Ιταλία
Οι τέσσερις πυλώνες του σχεδίου, οι επικριτές του και οι φόβοι για πλουσιοπάροχες ενισχύσεις στις βιομηχανίες του γαλλογερμανικού άξονα

Γιατί οι Ιάπωνες δεν έχουν λάβει αύξηση στον μισθό τους εδώ και 30 χρόνια
Πολλοί αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερη δουλειά προκειμένου να τα βγάλουν πέρα.

Ποια γνωστή σοκολατοβιομηχανία αυξάνει τις τιμές στα προϊόντα της
Για να αντισταθμίσει το υψηλό κόστος παραγωγής που δεν είχε πλήρως μετακυλίσει στους καταναλωτές

Τα υψηλά κέρδη των πετρελαϊκών προκαλούν και τον Λευκό Οίκο
Αυξάνονται οι φωνές που ζητούν από κυβερνήσεις να επιβάλουν υψηλότερους φόρους στις εταιρείες που επωφελούνται από το ράλι των τιμών των καυσίμων

Σε ασφυκτικό κλοιό ο όμιλος Adani - Γιατί ανέβαλε την έκδοση ομολόγου
Προτεραιότητα επί του παρόντος αποτελεί η εξεύρεση κεφαλαίων

Το χρονικό της αθώωσης του Ίλον Μασκ - Τι ισχυρίσθηκε για την υπόθεση της Tesla
Ποιες κατηγορίες αντιμετώπιζε ο ισχυρός άνδρας της αμερικανικής αμιγώς ηλεκτροκίνητης αυτοκινητοβιομηχανίας

Τι συμβαίνει τελικά με την παγκόσμια οικονομία;
Το ΔΝΤ διόρθωσε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2023. Όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς ρόδινα
![Σούπερ γιοτ: Τα Κουφονήσια ενέπνευσαν το πρώτο «αόρατο» σκάφος [Εικόνες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/02/Superyacht-Pegasus-7-600x338.jpg)
Πώς τα Κουφονήσια ενέπνευσαν το πρώτο «αόρατο» σκάφος [Εικόνες]
Μια καινοτόμα πρόταση, με ελληνική έμπνευση, έρχεται να ταράξει τα ύδατα

Τι λεέι ο γκουρού των αγορών Ρέι Ντάλιο για τα επιτόκια - Γιατί προτείνει μετρητά
«Τα μετρητά έγιναν αρκετά ελκυστικά σε σχέση με τις μετοχές και τα ομόλογα»

Γιατί δεν φτάνουν στο ράφι οι μειώσεις στις τιμές των τροφίμων
Οι παράγοντες που κλονίζουν την επισιτιστική ασφάλεια