Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα έχουν το μεγαλύτερο ψηφιακό αποτύπωμα στην ιστορία. Ένας μέσος άνθρωπος, μέχρι να γίνει 18 ετών, εκτιμάται ότι θα έχει περισσότερες από 70.000 αναρτήσεις στο διαδίκτυο που θα τον αφορούν. Πρόκειται για έναν τεράστιο όγκο δεδομένων που κοινοποιείται, ανταλλάσσεται και αποθηκεύεται. Αυτά τα δεδομένα είναι στη συνέχεια προσβάσιμα σε πολύ περισσότερους από ό,τι ίσως συνειδητοποιούμε.

«Είναι φυσικό να θέλουμε να μοιραζόμαστε τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μας. Όταν αναρτάτε φωτογραφίες των παιδιών σας στο διαδίκτυο, μπορεί να σας φαίνεται ακίνδυνο, αλλά υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να ακολουθήσετε μία συνετή στάση», σύμφωνα με τη διεθνή εταιρεία ψηφιακής προστασίας και κυβερνοασφάλειας ESET.

Διαβάστε επίσης: Οι 10 λόγοι που πέφτουμε θύματα απάτης στο διαδίκτυο

Οι απειλές

Ακολουθούν μερικές από τις απειλές που μπορεί η ανάρτηση φωτογραφιών να εγκυμονεί για την ασφάλεια του παιδιού, σύμφωνα με την ESET.

1. Η εικόνα που ανεβάσατε δεν σας ανήκει πλέον

Κάθε φορά που δημοσιεύετε μία φωτογραφία σε μία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, αυτή η εικόνα, πλέον, δεν είναι αποκλειστικά δική σας. Οι όροι και οι προϋποθέσεις συχνά αναφέρουν ότι από τη στιγμή που μία εικόνα ανεβαίνει στον διακομιστή τους, είναι ελεύθεροι να τη χρησιμοποιήσουν χωρίς συγκατάθεση. Ενώ εσείς διατηρείτε τα πνευματικά δικαιώματα, η πλατφόρμα της οποίας οι διακομιστές φιλοξενούν την εικόνα κατέχει την άδεια χρήσης. Με άλλα λόγια, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει την φωτογραφία σας με όποιον τρόπο κρίνει σκόπιμο.

2. Η ταυτότητα του μωρού ή η δική μου ταυτότητα;

Η κοινοποίηση πληροφοριών ή φωτογραφιών των παιδιών σας στο διαδίκτυο μπορεί να οδηγήσει σε κλοπή ταυτότητας. Η ανάρτηση εικόνων υπερήχων, με ευαίσθητες πληροφορίες, εκθέτει το παιδί σε κινδύνους ακόμη και πριν γεννηθεί. Μερικές φορές, μία ανάρτηση μπορεί να περιλαμβάνει το όνομα του παιδιού, την ημερομηνία γέννησης ή την τοποθεσία. Στη συνέχεια, μόνο με λίγα κλικ, ένας δράστης μπορεί να ανακαλύψει τις προσωπικές πληροφορίες των γονιών. Συνδυάστε όλα αυτά με παραβιάσεις δεδομένων και αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης που είναι εύκολα διαθέσιμοι στο «σκοτεινό» διαδίκτυο (Dark web) και έχετε μία γρήγορη και εύκολη συνταγή για κλοπή ταυτότητας, με τους χάκερ να αποκτούν ενδεχομένως πίστωση στο όνομα του παιδιού. Σύμφωνα με την τράπεζα Barclays, οι κίνδυνοι που απορρέουν από τη δημοσίευση των φωτογραφιών των παιδιών στο διαδίκτυο θα αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα της απάτης ταυτότητας και των περιπτώσεων οικονομικής εξαπάτησης που θα αντιμετωπίζουν οι νέοι μέχρι το 2030.

3. Τα Metadata τα αποκαλύπτουν όλα

Οι κοινωνικές πλατφόρμες δικτύωσης δεν είναι υπεύθυνες για την αφαίρεση των μεταδεδομένων (metadata) από τις εικόνες σας. Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, την τοποθεσία, τον τύπο της συσκευής που χρησιμοποιήθηκε για τη λήψη της φωτογραφίας κ.ά. Ένας μέσος ψηφιακός δράστης πολύ εύκολα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει αυτά για να εντοπίσει το παιδί σας, πού πηγαίνει σχολείο, πού μένετε ή ποιες εξωσχολικές δραστηριότητες παρακολουθεί. Ακόμη και μία φωτογραφία της καλλιτεχνικής εργασίας του παιδιού σας μπορεί να περιλαμβάνει το όνομά του.

4. Προσελκύετε το λάθος κοινό

Ένας καλός κανόνας είναι, εάν έχετε την παραμικρή αμφιβολία για μία φωτογραφία, καλύτερα να μην τη δημοσιεύσετε. Επίσης, προσπαθήστε να αποφεύγετε να δημοσιεύετε γυμνές φωτογραφίες μωρών στο διαδίκτυο. Ακόμα και μία αθώα φωτογραφία από ένα παιδί που τρέχει γυμνό στον κήπο μπορεί να προσελκύσει το λάθος κοινό και μία φωτογραφία του παιδιού σας μπορεί να καταλήξει σε κακοπροαίρετα χέρια.

5. Η συγκατάθεση είναι η αποστολή σας

Η συνειδητοποίηση ότι τα παιδιά σας θα κληρονομήσουν τις συνέπειες της διαδικτυακής συμπεριφοράς σας είναι κάτι σοβαρό. Ως εκ τούτου, το να ζητάτε τη συγκατάθεση των παιδιών σας για να δημοσιεύσετε οτιδήποτε σχετικό με αυτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα βοηθά να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν επιλογές που πρέπει να κάνουν αλλά και συνέπειες, τόσο θετικές όσο και αρνητικές. Εάν θέλετε να δημοσιεύσετε μία φωτογραφία του παιδιού σας με ένα άλλο παιδί, θα πρέπει να ζητήσετε και την άδειά του ή την άδεια των γονιών ή των νόμιμων κηδεμόνων του, όπως θα κάνατε και με έναν ενήλικα. Στη Γαλλία, εάν δημοσιεύσετε μία φωτογραφία του παιδιού σας στο διαδίκτυο και αυτό εναντιωθεί αργότερα, μπορεί να αντιμετωπίσετε πρόστιμο 45.000 ευρώ ή φυλάκιση. Παρόμοιοι νόμοι ισχύουν και στην Ιταλία.

6. Επιβράβευση κακών συνηθειών

Όταν αναρτάτε κάθε στιγμή της ζωής του παιδιού σας, αυτό μπορεί να ενισχύσει τις κακές συνήθειες και να δημιουργήσει μία ψευδή πραγματικότητα ότι το να μοιράζεστε τα πάντα στο διαδίκτυο είναι σωστό και ακίνδυνο. Βεβαιωθείτε ότι μαθαίνετε στα παιδιά σας να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους διαδικτυακούς χώρους με ασφάλεια και υπευθυνότητα. Μιλήστε τους για τους κινδύνους, αλλά δείξτε τους και το διασκεδαστικό μέρος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία