Το υπόδειγμα αποτελείται από νοικοκυριά, επιχειρήσεις που παράγουν ενδιάμεσα (ως προς την παραγωγή) αγαθά, επιχειρήσεις που παράγουν τελικά αγαθά, παραγωγούς φυσικού κεφαλαίου, επιχειρηματίες, χρηματοοικονομικούς διαμεσολαβητές, μία κυβέρνηση και μία κεντρική τράπεζα. Στο υπόδειγμα εισάγονται τριβές στις αγορές προϊόντων, εργασίας και ένας χρηματοπιστωτικός τομέας που επίσης χαρακτηρίζεται από τριβές.

Η σημασία των χρηματοοικονομικών τριβών στα μακροοικονομικά υποδείγματα καταδείχθηκε κατά την σχετικά πρόσφατη διεθνή οικονομική κρίση του 2007-2008 και της ύφεσης που ακολούθησε.

Γενικά οι χρηματοοικονομικές τριβές οδηγούν σε ένα υψηλότερο κόστος εξωτερικού δανεισμού για τις επιχειρήσεις/επιχειρηματίες σε σχέση με την επιλογή του εσωτερικού δανεισμού. Αυτό το επιπλέον κόστος συνδέεται με το κόστος των διαδικασιών για την απόκτηση εξωτερικού κεφαλαίου.

Στο παρόν υπόδειγμα οι χρηματοοικονομικές τριβές ανακύπτουν λόγω της ασυμμετρίας στην πληροφόρηση που υποθέτουμε πως υπάρχει γύρω από την οικονομική κατάσταση των επιχειρηματιών. Λόγω αυτής της ασυμμετρίας οι χρηματοοικονομικοί διαμεσολαβητές επιβαρύνονται με ένα οικονομικό κόστος προκειμένου να ενημερωθούν για την πραγματική οικονομική κατάσταση των επιχειρηματιών.

Επιπλέον, γίνεται η υπόθεση ότι η αγορά εργασίας αποτελείται από ένα εργατικό δυναμικό που χωρίζεται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς (insiders-outsiders). Ως εσωτερικοί ορίζονται οι εργαζόμενοι της προηγούμενης χρονικής περιόδου και ως εξωτερικοί οι άνεργοι. Οι εσωτερικοί εκπροσωπούνται από ένα μονοπωλιακό εργατικό σωματείο το οποίο έχει τη δύναμη να καθορίζει μονομερώς τον ονομαστικό μισθό σύμφωνα με μια εξίσωση που ορίζει διαφορετικό βάρος στους εσωτερικούς σε σχέση με τους εξωτερικούς (hysteresis equation).

Ο κύριος σκοπός αυτού του ερευνητικού δοκιμίου είναι, πρώτον, να διερευνήσει πώς η υστέρηση (hysteresis) στην αγορά εργασίας συμβάλλει στην παράταση μιας οικονομικής ύφεσης μετά από μία προσωρινή διαταραχή η οποία προσομοιάζει μια οικονομική κρίση· δεύτερον, να διερευνήσει τις επιπτώσεις της υστέρησης για τη νομισματική πολιτική, όπως αυτή ασκείται από την κεντρική τράπεζα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ένα Δυναμικό Στοχαστικό Υπόδειγμα Γενικής Ισορροπίας που ενσωματώνει τόσο χρηματοοικονομικές τριβές όσο και υστέρηση στην απασχόληση μπορεί να δημιουργήσει χρονολογικές σειρές οι οποίες χαρακτηρίζονται από σημαντική ενδογενή εμμονή (endogenous persistence) κάτι που προσομοιάζει μια σοβαρή οικονομική κρίση και την παρατεταμένη ύφεση που ακολουθεί.

Τέλος, μέσω της ανάλυσης κοινωνικής ευημερίας (welfare analysis), δείχνεται ότι μία νομισματική πολιτική η οποία στοχεύει να σταθεροποιήσει τον πληθωρισμό και τον ρυθμό αύξησης της συνολικής παραγωγής στην οικονομία οδηγεί σε μεγάλες απώλειες κοινωνικής ευημερίας σε σχέση με μία νομισματική πολιτική η οποία στοχεύει να σταθεροποιήσει τη συνολική παραγωγή γύρω από το φυσικό της ποσοστό. Αυτές οι απώλειες αυξάνονται με τον βαθμό της υστέρησης, σε αυτή την περίπτωση η κεντρική τράπεζα μπορεί να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα εάν επιλέξει να σταθεροποιήσει τον πληθωρισμό που προέρχεται από την αργή προσαρμογή των μισθών.

* O Κωνσταντίνος Γιάκας είναι Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Το ερευνητικό δοκίμιο εδώ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia
Παγκρήτια Δημοσκόπηση ΕΛΜΕΠΑ για την Ανάπτυξη: Πρόβλημα η Ακρίβεια, Ελπίδα ο Τουρισμός
Academia |

Παγκρήτια Δημοσκόπηση ΕΛΜΕΠΑ για την Ανάπτυξη: Πρόβλημα η Ακρίβεια, Ελπίδα ο Τουρισμός

Οι πολίτες της Κρήτης ζητούν περαιτέρω ανάπτυξη μέσω του τουρισμού αλλά με επιπλέον ενίσχυση των υποδομών. Pυλώνας ανάπτυξης είναι και οι εξαγωγές, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν τη προώθηση των τοπικών προϊόντων με κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα προς τις επιχειρήσεις,

O Bill Russell, o Τζον Κόρφας και το άθλημα των «ψηλών»
Academia |

O Bill Russell, o Τζον Κόρφας και το άθλημα των «ψηλών»

Ο Μπιλ Ράσελ (Bill Russell) έφυγε στα 88 του χρόνια, από φυσικά αίτια, πλήρης ημερών και τίτλων. Έφυγε όπως φεύγουν οι νικητές, κλέβοντας τη βασίλισσα του μεγάλου μπασκετικού χορού που ακούει στο όνομα «Πλανήτης ΝΒΑ».

Ανάκαμψη 3,5% για το 2022 και 3,1% βλέπει για την Ελλάδα η Fitch
Academia |

Ανάκαμψη 3,5% για το 2022 και 3,1% βλέπει για την Ελλάδα η Fitch

Οι διαρθρωτικές προκλήσεις για την ελληνική οικονομία αποτελούνται από ένα μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, ένα τρομερό δημογραφικό προφίλ και ελάχιστη πρόοδο στη βελτίωση της παραγωγικότητας τα τελευταία χρόνια.

Νέα Διαδικασία Προσέγγισης Πελατών στην Υπεύθυνη Επένδυση
Academia |

Νέα Διαδικασία Προσέγγισης Πελατών στην Υπεύθυνη Επένδυση

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία προσέγγισης πελατών, οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού και τραπεζικού κλάδου καλούνται να κάνουν συνέντευξη στους πελάτες τους για να καθορίσουν το προφίλ κινδύνου τους, το οποίο βασίζεται στο ποσό των περιουσιακών στοιχείων τους, τη γνώση των χρηματοοικονομικών προϊόντων, τον επενδυτικό ορίζοντα, την ανοχή κινδύνου, κλπ.