Η παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον εξαλείφει μια βραχυπρόθεσμη πηγή αβεβαιότητας, αλλά δημιουργεί ένα κενό πολιτικής για το υπόλοιπο του 2022, με την προσοχή της αγοράς να στρέφεται στην Τράπεζα της Αγγλίας ως τον μόνο αποτελεσματικό πυλώνα διαχείρισης της ζήτησης βραχυπρόθεσμα. Το παραπάνω αναφέρει η Oxford Economics, σε μια άμεση ανάλυσή της, αναφορικά με την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Δεν κυνηγάμε τη στερλίνα από εδώ, καθώς το πτωτικό κλίμα βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα είναι μόνη να μετριάσει τη ‘γερακινή΄ ρητορική της σχετικά με τους φόβους επιβράδυνσης της ανάπτυξης τους επόμενους μήνες» αναφέρει, προσθέτοντας ότι η παραίτηση του Τζόνσον να είναι κάτι αναπόφευκτο, με τη Δαμόκλειο Σπάθη να πέφτει τελικά. Βέβαια, οι αγορές  χαιρέτησαν τα νέα υποβάλλοντας ανεβάζοντας τις προσφορές για τη στερλίνα καθώς ένας βασικός βαθμός αβεβαιότητας έχει εξαλειφθεί.

Η μεταβλητότητα ενός μήνα στις στην στερλίνας/δολαρίου μειώθηκε κατά 1% έως 11%.  Η αντιστροφή κινδύνου υποδηλώνει μια μέτρια μείωση του premium που πληρώνουν οι επενδυτές για να προστατεύσουν την πτώση της στερλίνας, και επομένως δείχνει μια σταθεροποίηση του πτωτικού κλίματος.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Κέρδη σε στερλίνα και FTSE 100 μετά τις πληροφορίες για παραίτηση Τζόνσον

Πέρα από την άμεση αντίδραση, η αγορά θα εστιάσει γρήγορα την προσοχή στο τι σημαίνει το μείγμα πληθωρισμού/ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Βλέπουμε τώρα ένα μερικό κενό πολιτικής σε μια περίοδο που η οικονομία είναι στάσιμη και είναι απίθανο ο προϋπολογισμός να παρουσιαστεί προς τα τέλη το τετάρτου τριμήνου, σύμφωνα με την Oxford Economics. Eπομένως, όπως αναφέρει, οι πιθανότητες για περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και της οικονομίας να τεθούν σε ισχύ φέτος είναι χαμηλές.

Κάτι τέτοιο μειώνει τις πιθανότητες, ώστε η Τράπεζα της Αγγλίας να ανεβάσει τον ρυθμό αύξηση των επιτοκίων, καθώς υιοθετεί μια προσέγγιση αναμονής για τις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: «Μάζεψαν» τα εβδομαδιαία κέρδη
Αγορές |

«Μάζεψαν» τα εβδομαδιαία κέρδη οι ευρωαγορές

Στο «κόκκινο» έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, παρά τις προσπάθειες του βρετανικού FTSE 100 να διαφοροποιηθεί, αντιδρώντας και αυτοί αρνητικά στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία και επηρεάζουν την πολιτική της Federal Reserve.Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,8%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 2,4%. Ο βρετανικός […]