Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της στερλίνας κρούει σε έκθεση της η Bank of America, επισημαίνοντας πως μπορεί να εξελιχτεί σε νόμισμα «αναπτυσσόμενης αγοράς», καθώς η πτωτική πορεία της οικονομίας και τα αυξανόμενα ρίσκα απομακρύνουν τους ξένους επενδυτές από την στερλίνα.

Νωρίτερα η στερλίνα βρισκόταν λίγο κάτω από τα 1,26 δολάρια, αν και μέσα στο μήνα είχε υποχωρήσει έως και στα 1,22 δολάρια. Ωστόσο οι συνολικές της απώλειες έναντι του αμερικανικού νομίσματος φτάνουν το 7% σε ετήσια βάση.

Ο επιπλέον παράγοντας του Brexit

Στις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις του πολέμου στην Ουκρανία, του υψηλού πληθωρισμού και των πιέσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες η βρετανική οικονομία έχει να αντιμετωπίσει και τα δικά της εσωτερικά προβλήματα που προκύπτουν από τις δυσχέρειες που έφερε στο εμπόριο το Brexit. Δεν είναι τυχαίο πως σενάρια αναλυτών κάνουν λόγο για πιθανή υποχώρηση της βρετανικής οικονομίας σε ύφεση, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι.

Η βαριά σκιά του στασιμοπληθωρισμού επηρεάζει προφανώς το εθνικό νόμισμα. Σε σημείωμα του ο στρατηγικός αναλυτής Καμάλ Σάρμα της BofA «βλέπει» περαιτέρω αποδυνάμωση της στερλίνας καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

«Οι επενδυτές συζητούν όλο και πιο συχνά πως η βρετανική στερλίνα τείνει να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά νομίσματος αναπτυσσόμενης αγοράς, ενώ υπάρχουν  παραλληλισμοί με την δεκαετία του ’70 που ήταν μια από τις χειρότερες μεταπολεμικές δεκαετίες για το Ηνωμένο Βασίλειο».

Η Τράπεζα της Αγγλίας 

Μάλιστα, ο κ. Σάρμα απορρίπτει τις όποιες συγκρίσεις ανάμεσα στην Τράπεζα της Αγγλίας και την αμερικανική Federal Reserve αναφορικά με τις κινήσεις σύσφιγξης της νομισματικής τους πολιτικής, επισημαίνοντας πως τα δεδομένα σε κάθε οικονομία είναι διαφορετικά με πρώτο και κυριότερο το Brexit που δυσχεραίνει το τοπίο για την βρετανική οικονομία. «Η αύξηση των επιτοκίων σε ένα περιβάλλον δραστικής επιβράδυνσης της οικονομίας δεν είναι ποτέ θετική για ένα νόμισμα» επισημαίνει.

Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας κατά 0,1% το Μάρτιο, μια καθοδική πορεία που αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, καθώς η εκτίναξη του κόστους ζωής έχει επηρεάσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο ρεκόρ του 9% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να συνεχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών, καθώς περιμένει πως ο πληθωρισμός θα «πιάσει» περίπου το 10% μέσα στη χρονιά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές