Υπό το βάρος των μαζικών αποχωρήσεων από την κυβέρνησή του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματός του. Αυτό αναφέρουν μέσα ενημέρωσης (Bloomberg, BBC) επικαλούμενα πηγές από τη Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζει να παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος στο κόμμα του.

Όπως αναφέρει ο Guardian, τώρα θα ξεκινήσει η συζήτηση μέσα στους Τόρις αν θα δεχθούν τον όρο του Μπόρις Τζόνσον, δηλαδή να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι το φθινόπωρο. Ο Λόρδος Φροστ, ο πρώην υπουργός για το Brexit, τόνισε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι βιώσιμο.

Το BBC πάντως, γράφει για παραίτηση από την πρωθυπουργία. Η επίσημη ανακοίνωση από την Ντάουνινγκ Στριτ αναφέρει απλώς ότι ο Μπορίς Τζόνσον θα απευθυνθεί στον λαό εντός της ημέρας.

Οι βουλευτές της Επιτροπής 1922, που ορίζει τα διαδικαστικά για την εκλογή ηγετών του κόμματος, απειλεί με επείγουσα αλλαγή του καταστατικού και νέα ψηφοφορία επί πρότασης δυσπιστίας κατά του Μπόρις Τζόνσον την επόμενη εβδομάδα αν δεν παραιτηθεί ο πρωθυπουργός.

Ο Τζόνσον δήλωσε το αυτονόητο, ότι σε περίπτωση ήττας του σε νέα ψηφοφορία, θα παραιτηθεί.

Κέρδη για της στερλίνα

Με το που έγινε γνωστή η πληροφορία αυτή, η στερλίνα ανέκαμψε  και σημείωσε άνοδο 0,35% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ για να διαπραγματευτεί στο 1,1971 δολ.

Προηγήθηκε «κύμα» παραιτήσεων

Όπως και χθες, οι παραιτήσεις από την κυβέρνηση Τζόνσον συνεχίστηκαν και σήμερα από το πρωί.

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας δήλωσε πως έχει υποχρέωση να κρατήσει τη χώρα ασφαλή και δεν μπορεί να αφήσει «άδεια τα γραφεία του κράτους», όμως κάλεσε τους συναδέλφους του στο κόμμα να εξαναγκάσουν τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί από την κυβέρνηση, ενώ παραιτήθηκε η υπουργός Παιδείας Μισέλ Ντόνελαν.

«Το κόμμα έχει ένα μηχανισμό για να αλλάζει ηγέτες και αυτός είναι ο μηχανισμός που συμβουλεύω τους συναδέλφους να χρησιμοποιήσουν», έγραψε ο Γουάλας σε μήνυμά του στο Twitter.

Η υπουργός Παιδείας Μισέλ Ντόνελαν δήλωσε από την πλευρά της πως παραιτείται σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών αφότου διορίσθηκε, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να εξαναγκασθεί ο πρωθυπουργός Τζόνσον να παραιτηθεί.

«Δεν βλέπω να μπορείτε να συνεχίσετε με κανένα τρόπο, αλλά χωρίς έναν επίσημο μηχανισμό για να σας απαλλάξουμε από τα καθήκοντά σας, φαίνεται πως ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό δυνατό είναι να σας υποχρεώσουμε αυτοί που παραμένουμε στο υπουργικό συμβούλιο», έγραψε η Ντόνελαν στην επιστολή παραίτησής της λέγοντας πως «ικέτευσε» τον Τζόνσον χθες, Τετάρτη, να παραιτηθεί.

«Μας φέρατε σε μια αφόρητη κατάσταση … ως κάποια που βάζει πάνω απ’ όλα την ακεραιότητα, δεν έχω άλλη επιλογή».

Αποχωρήσεις

Η Χέλεν Γουέιτλι, γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, ο Μπράντον Λιούις, υπουργός υπεύθυνος για θέματα Βόρειας Ιρλανδίας, ο Τζορτζ Φρίμαν, υπουργός Επιστήμης, ο Γκάι Όπερμαν, υπουργός Συντάξεων αποτελούν παρελθόν αφού ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους με αποτέλεσμα αυτές να έχουν ξεπεράσει τις 50.

Το Sky News έκανε λόγο για 53 παραιτήσεις υπουργών και στελεχών, συνολικά. Στις 10 το πρωί, ώρα Ελλάδας, δημοσίευσε τον παρακάτω κατάλογο με 51 ονόματα (σ.σ. όσες ήταν οι επίσημες παραιτήσεις μέχρι εκείνη τη στιγμή).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση
Επικαιρότητα |

Τραγωδία στα Τέμπη: Το μόνο λάθος που αναγνωρίζει ο Μητσοτάκης είναι η επικοινωνιακή διαχείριση

Με το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό ατύχημα να απλώνει βαρύ το πέπλο του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά».