Οι αγορές προσαρμόζονται πλέον σε ένα νέο περιβάλλον επιτοκίων, ωστόσο, τα επιτοκιακά βάρη στους κρατικούς προϋπολογισμούς της Ευρωζώνης σε σχέση με το ΑΕΠ βρίσκονται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μισού αιώνα, παρά τα σημαντικά υψηλότερα δημόσια χρέη. Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ,  υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες σήμερα πληρώνουν λιγότερα χρήματα για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους σε σύγκριση με το παρελθόν.

«Αν η Ρωσία διακόψει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές για την ευρωπαϊκή οικονομία. Ωστόσο, δεν συμφωνώ με την άποψη ότι η αύξηση των επιτοκίων θα δημιουργήσει μια νέα κρίση του ευρώ», σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Διαβάστε επίσης: Eύσημα και συστάσεις στην Ελλάδα από τον ESM

Σημαντική πρόοδος

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα, τόνισε ότι έχει καταγράψει «σημαντική πρόοδο», υπενθυμίζοντας ότι η χώρα εξήλθε στα μέσα Ιουνίου από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωζώνης και τώρα βρίσκεται απλώς σε ένα μετα-προγραμματικό πλαίσιο παρακολούθησης. «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα ομαλοποίησης μετά από χρόνια, παρά το γεγονός ότι παραμένουν ορισμένες σημαντικές οικονομικές προκλήσεις», σχολίασε ο κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος θα βρίσκεται στο τιμόνι του ESM για λίγους μήνες ακόμα.

Διαβάστε  επίσης – Ρέγκλινγκ: Η άνοδος των επιτοκίων δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα

Όπως είπε, λόγω των παρεμβάσεων του ESM, το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους έχει σταθερό επιτόκιο με μεγάλες ωριμάνσεις – κατά μέσο όρο 20 χρόνια. «Αυτό σημαίνει ότι δεν βλέπουμε κάποια άμεση απειλή στη βιωσιμότητα του χρέους», συμπλήρωσε, με το βλέμμα στη διεθνή άνοδο των επιτοκίων. «Tα λάθη που είδαμε τη δεκαετία πριν από την κρίση του ευρώ δεν θα πρέπει να επαναληφθούν στο μέλλον και είμαι αισιόδοξος ότι αυτό το μάθημα έχει εμπεδωθεί», κατέληξε ο κ. Regling.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία