Η αξία του παγκόσμιου εμπορίου αυξήθηκε στα 7,7 τρισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας αύξηση περίπου 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την Ενημέρωση για το Παγκόσμιο Εμπόριο της UNCTAD.

Η ανάπτυξη, η οποία αντιπροσωπεύει άνοδο περίπου 250 εκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021, τροφοδοτείται από την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων, καθώς οι όγκοι των εμπορικών συναλλαγών έχουν αυξηθεί σε πολύ μικρότερο βαθμό.

Διαβάστε επίσης – UNCTAD: Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στα logistics του θαλάσσιου εμπορίου

Επιβράδυνση

Αν και αναμένεται να παραμείνει θετική, η ανάπτυξη του εμπορίου συνέχισε να επιβραδύνεται κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία αρχίζει να επηρεάζει το διεθνές εμπόριο, κυρίως μέσω των αυξήσεων των τιμών», αναφέρει η έκθεση.

Η UNCTAD, προσθέτει ότι η αύξηση των επιτοκίων και η εκκαθάριση των πακέτων τόνωσης της οικονομίας πιθανότατα θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον όγκο του εμπορίου για το υπόλοιπο του 2022.

Η αστάθεια στις τιμές των εμπορευμάτων και οι γεωπολιτικοί παράγοντες θα συνεχίσουν επίσης να καθιστούν αβέβαιες τις εξελίξεις στο εμπόριο.

Διαβάστε επίσης – UNCTAD: Ανέκαμψαν οι παγκόσμιες ξένες επενδύσεις, αλλά η αβεβαιότητα κυριαρχεί

Παγκόσμιο εμπόριο

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ρυθμοί ανάπτυξης του εμπορίου το πρώτο τρίμηνο του 2022 παρέμειναν ισχυροί σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, αν και κάπως χαμηλότεροι στις περιοχές της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού.

Η αύξηση των εξαγωγών ήταν γενικά ισχυρότερη στις περιοχές εξαγωγής εμπορευμάτων, καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων αυξήθηκαν.

Το εμπόριο εμπορευματικών αγαθών έφτασε τα 6,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση περίπου 25% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021 και άλμα περίπου 3,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Η αξία των εξαγωγών εμπορευμάτων από τις αναπτυσσόμενες χώρες ήταν περίπου 25% υψηλότερη το 1ο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021. Συγκριτικά, το ποσοστό αυτό είναι περίπου 14% για τις ανεπτυγμένες χώρες.

Το εμπόριο εμπορευμάτων μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών αυξήθηκε επίσης έντονα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022

Το εμπόριο υπηρεσιών αυξήθηκε σε περίπου 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση περίπου 22% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021 και αύξηση περίπου 1,7% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Σημαντικές αυξήσεις σε όλους τους κλάδους

Η έκθεση δείχνει ότι οι περισσότεροι οικονομικοί κλάδοι κατέγραψαν σημαντικές αυξήσεις από έτος σε έτος στην αξία των συναλλαγών τους το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Οι υψηλές τιμές των καυσίμων βρίσκονται πίσω από την έντονη αύξηση της αξίας του εμπορίου στον ενεργειακό τομέα.

Η ανάπτυξη του εμπορίου ήταν επίσης πάνω από το μέσο όρο για τα μέταλλα και τα χημικά.

Αντίθετα, το εμπόριο στον τομέα των μεταφορών και στον εξοπλισμό επικοινωνίας παρέμεινε κάτω από τα επίπεδα του 2021 και του 2019.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Η έκθεση αναφέρει ότι η εξέλιξη του παγκόσμιου εμπορίου για το υπόλοιπο του 2022 είναι πιθανό να επηρεαστεί από βραδύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη λόγω της αύξησης των επιτοκίων, των πληθωριστικών πιέσεων και των ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του χρέους σε πολλές οικονομίες.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει το διεθνές εμπόριο ασκώντας περαιτέρω ανοδική πίεση στις διεθνείς τιμές της ενέργειας και των πρωτογενών εμπορευμάτων.

Βραχυπρόθεσμα, λόγω της ανελαστικής παγκόσμιας ζήτησης για τρόφιμα και ενεργειακά προϊόντα, η αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας πιθανότατα θα οδηγήσει σε υψηλότερες εμπορικές αξίες και οριακά χαμηλότερους όγκους εμπορίου.

Άλλοι παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν το παγκόσμιο εμπόριο φέτος είναι οι συνεχιζόμενες προκλήσεις για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, οι τάσεις περιφερειοποίησης και οι πολιτικές που υποστηρίζουν τη μετάβαση προς μια πιο πράσινη παγκόσμια οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή