Μια ελαφρώς διαφορετική εικονα παρουσιάζει φέτος το καλοκαίρι η γαλλική ριβιέρα, καθώς τα ρωσικά σούπερ γιοτ που έσκιζαν τα κύματα κάθε χρόνο, φέτος έχουν «εξαφανιστεί», αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg.

Υπό τη δαμόκλειο σπάθη των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση, οι Ρώσοι ολιγάρχες κρύβουν τα υπερπολυτελή σκάφη τους σε φιλικά λιμάνια, όπου είναι λιγότερο πιθανό να κατασχεθούν από τις ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις.

Διαβάστε επίσης: Στη Χαβάη κατέπλευσε το σούπερ γιοτ «Amadea» που κατέσχεσαν οι ΗΠΑ

Όπως τονίζουν ειδικοί της αγοράς, «είναι εξαιρετικά σπάνιο να βλέπεις τα σούπερ γιοτ εγκλωβισμένα στα λιμάνια. Τα ίδια σκάφη που επιδείκνυαν με αυταρέσκεια κάθε καλοκαίρι οι ιδιοκτήτες τους κατά μήκος των γαλλικών ακτών του νότου».

Μια ομάδα δράσης, που επικεντρώνεται σε Ρώσους μεγιστάνες, έχει δεσμεύσει ή παγώσει περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων θαλαμηγών και πολυτελών ακινήτων, σε λίγο περισσότερο από 100 ημέρες, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Αυτή η καταστολή, σύμφωνα με το δημοσίευμα έχει αφήσει τους ιδιοκτήτες των υπερπολυτελών σκαφών με λίγους προορισμούς για να διαλέξουν, καθώς αποφεύγουν μερικά από τα πιο δημοφιλή στέκια του κόσμου για τους πλούσιους και διάσημους.

Προορισμοί των ρωσικών σούπερ γιοτ

Η Τουρκία «παράδεισος» των Ρώσων Ολιγαρχών

Λίγο μετά την εσβολή στην Ουκρανία, η Τουρκία βρέθηκε στο επίκεντρο, καθώς  σούπερ γιοτ πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ αυτών και δύο που φέρεται να ανήκουν στον Ρώσο ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς έριξαν άγκυρα στα νερά της, παρά τις διεθνείς κυρώσεις.

Στο λιμάνι της Αλικαρνασσού έδεσε ένα από τα πιο ακριβά στον κόσμο, το My Solaris, αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων. Το μήκους 140 μέτρων (460 ποδιών) γιοτ Solaris, το οποίο πλέει υπό σημαία Βερμούδων σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης Marine Traffic, στις 8 Μαρτίου έφυγε από ένα ναυπηγείο της Βαρκελώνης όπου γινόταν επισκευές.  Αναχώρησε από το θέρετρο Tivat της Αδριατικής του Μαυροβουνίου στις 13 Μαρτίου με προορισμό την Τουρκία.

Το Eclipse, ένα άλλο γιοτ που συνδέεται με τον Αμπράμοβιτς, βρίσκεται σε ύδατα κοντά στην πόλη Γκοτσέκ στη νοτιοδυτική Τουρκία από τα τέλη Απριλίου. Έφτασε για πρώτη φορά στην Τουρκία στα τέλη Μαρτίου από το νησί Σεντ Μαρτέν της Καραϊβικής.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει προωθήσει νομοθεσία που θα επιτρέπει στις ΗΠΑ να κατάσχουν σκάφη αναψυχής και άλλα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις, να τα ρευστοποιήσουν και να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια αυτά προς όφελος της Ουκρανίας.

Τα σκάφη των Ποτάνιν και Κοστίν

Την ίδια ώρα, ο επονομαζόμενος και «βασιλιάς του νικελίου» Βλαντίμιρ Ποτάνιν έχει μεταφέρει μια από τις τρεις θαλαμηγούς του, τη Nirvana αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων στο ασφαλές για τους Ρώσους ολιγάρχες καταφύγιο του Ντουμπάι. Πέρυσι, το σούπερ γιοτ αξίας έκανε κρουαζιέρα στην Αδριατική Θάλασσα κατά μήκος των ακτών της Κροατίας, κάνοντας στάσεις στην Πούλα και το Βόδιτσε, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο κατευθύνθηκε στη Γένοβα της Ιταλίας.

Όμως, το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε την περασμένη εβδομάδα κυρώσεις στον Ποτάνιν, τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ρωσίας και πρόεδρο της MMC Norilsk Nickel PJSC, ο οποίος για παν ενδεχόμενο έσπευσε να φυγαδεύσει τα σκάφη του.

Τέλος, το Sea Rhapsody του Ρώσου τραπεζίτη Αντρέι Κοστίν κατευθύνθηκε προς τον Ινδικό Ωκεανό, μακριά από το ευρωπαϊκό τζετ σετ, μετά την αναχώρηση του από την Τουρκία στις 18 Φεβρουαρίου. Πριν από ένα χρόνο, έκανε κρουαζιέρα στη νότια Ιταλία, περνώντας το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού κοντά στη Νάπολη και το Κάπρι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους