Λίγα 24ωρα μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, που συγκλόνισε την Ιαπωνία, άνοιξαν οι κάλπες στη χώρα για βουλευτικές εκλογές, οι οποίες από ό,τι όλα δείχνουν θα αναδείξουν ως νικητή το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP).

Ο Άμπε, ο μακροβιότερος σύγχρονος ηγέτης της Ιαπωνίας, δολοφονήθηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας υπέρ ενός τοπικού υποψηφίου στη δυτική πόλη Νάρα, μια δολοφονία που το πολιτικό κατεστημένο καταδίκασε ως επίθεση στην ίδια τη δημοκρατία.

Διαβάστε επίσης: Ο Σίνζο Άμπε, τα “Αμπενόμικς” και η Μεγάλη Ιδέα της Ιαπωνίας 

Οι εκλογές για την ανανέωση των  μισών εδρών της άνω βουλής, θεωρούνται συνήθως ως δημοψήφισμα για τη κυβέρνηση. Οι δημοσκοπήσεις πριν από τη δολοφονία έδειχναν ήδη ισχυρές επιδόσεις για το κυβερνών μπλοκ υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα, προστατευόμενου του Άμπε.

«Ο κυβερνών συνασπισμός LDP-Κομέιτο βρισκόταν ήδη σε τροχιά για μια σταθερή νίκη», ανέφερε σε σημείωμα ο Τζέιμς Μπρέιντι από την εταιρεία συμβούλων Teneo. «Ένα κύμα ψήφων συμπάθειας τώρα θα μπορούσε να ενισχύσει το περιθώριο νίκης».

Παράλληλα, είναι πιθανόν να αυξηθεί ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες σε μια ένδειξη συμπαράστασης προς την σταθερότητα του πολιτικού σκηνικού, γεγονός που επίσης θα λειτουργήσει προς όφελος της κυβέρνησης και του Κισίντα προσωπικά σε ένα διάστημα δύσκολο για τον ίδιο και την πρόθεση του να περάσει το αίτημα του για αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Κίνδυνοι και ευκαιρίες 

Το μεγάλο ερώτημα δε, είναι αν το σοκ της κοινής γνώμης και του πολιτικού σκηνικού θα είναι ο παράγοντας κλειδί για να μπορέσει ο Κισίντα να δρομολογήσει και την τροποποίηση του πασιφιστικού συντάγματος της χώρας, κάτι που ούτε ο Άμπε δεν κατάφερε επί των ημερών του να πετύχει.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν το LDP να κερδίζει τουλάχιστον 60 από τις 125 έδρες που θα ανανεωθούν στην αυριανή κάλπη (επί συνόλου 245 εδρών του Σώματος), ανεβάζοντας έτσι την δύναμη του που σήμερα φτάνει τις 55 έδρες. Όμως, αν τα νέα δεδομένα προσφέρουν τη δυνατότητα στο κόμμα να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις έδρες του, φτάνοντας τις 69, τότε θα έχει σημαντικά περιθώρια δράσης για την δρομολόγηση του κυβερνητικού προγράμματος.

Πάντως, η απουσία του Άμπε που ήλεγχε την μεγαλύτερη πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος, σίγουρα θα φέρει εσωτερικές αναταράξεις στο LDP. Η απότομη απουσία του δημιουργεί ένα σημαντικό κενό που αναπόφευκτα θα επηρεάσει την κεντρική στρατηγική του κόμματος και της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα