Την επέκταση των αναδρομικών σε όλους τους παλιούς συνταξιούχους σε δόσεις εξετάζει η κυβέρνηση για το 2023, μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές. Ολα θα κριθούν -όπως φαίνεται – από την ύπαρξη ή μη του ανάλογου δημοσιονομικού χώρου, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μια τέτοια παροχή που αγγίζει συνολικά τα 2,5 δισ. ευρώ και αφορά πάνω από 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους.

Ασκήσεις επί χάρτου

Στο οικονομικό επιτελείο, όπως εκτιμούν παράγοντες με γνώση του θέματος, θα πρέπει να έχουν αρχίσει τους υπολογισμούς και τις ασκήσεις επί χάρτου, προκειμένου να διασφαλίσουν τους αναγκαίους πόρους. Οι οποίοι αυτή τη στιγμή – όπως μεταδίδουν αρμόδιοι αξιωματούχοι – δεν υπάρχουν. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, ανάλογα και με την πορεία των δημοσίων εσόδων και εφόσον υπάρξει «λευκός καπνός» οι ανακοινώσεις είναι πολύ πιθανόν να γίνουν τον προσεχή Σεπτέμβριο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό από το βήμα της ΔΕΘ. Το πιθανότερο πάντως ενδεχόμενο είναι τα αναδρομικά – υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει θετικά –  να δοθούν σε δόσεις, αρχής γενομένης από το 2023.

Διαβάστε επίσης – Συνταξιούχοι: Τα 2 σενάρια για τα αναδρομικά

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για τα κομμένα δώρα και αναδρομικά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, αφού αποκλείστηκαν από την επιστροφή αναδρομικών περίπου 1,3 εκατ. συνταξιούχοι, οι οποίοι προσδοκούσαν πως το ανώτατο δικαστήριο θα δικαιώσει όλους… ακόμα και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές.

Διαβάστε επίσης: ΣτΕ: Πράσινο φως για αναδρομικά σε συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα

Οι προσφυγές

Να σημειωθεί πως η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας δεν δίνει αναδρομικά από μειώσεις επικουρικών και κατάργηση δώρων στους συνταξιούχους, παρά μόνο σε όσους είχαν προσφύγει δικαστικά μέχρι τις 31.7.2020, όταν και ψηφίστηκε η επίμαχη διάταξη που πλήρωσε τα αναδρομικά από τις κύριες, αποσβένοντας τις αξιώσεις για επικουρικές και δώρα. Ετσι, διατηρούν ζωντανή την αξίωση για αναδρομικά 11μήνου από επικουρικές και δώρα μόνο όσοι είχαν προσφύγει δικαστικά γι’ αυτό το θέμα έως τις 31 Ιουλίου 2020. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών επί της κοινωνικής ασφάλισης πρόκειται περίπου για 300.000-350.000 συνταξιούχους που είχαν προσφύγει δικαστικά έως τον Ιούλιο του 2020. Συγκεκριμένα:

Οσοι είχαν εκκρεμείς δίκες κατά τη δημοσίευση του νόμου (31.7.2020) συνεχίζουν τον δικαστικό αγώνα στα δικαστήρια ουσίας για να λάβουν εντόκως αναδρομικά 11μήνου σε επικούρηση και δώρα. Οπως υποστηρίζουν έγκριτοι νομικοί, οι οποίοι σχολίασαν με αιχμηρό τρόπο την απόφαση του ΣτΕ, οι υποθέσεις που θα τελεσιδικήσουν στο Εφετείο πρέπει να καταστούν εκτελεστές προκειμένου να πληρωθούν οι δικαιούχοι. Επισήμαναν επίσης ότι η καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων μπορεί να φτάσει και τα τέσσερα χρόνια. Ωστόσο δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο οι εν λόγω υποθέσεις να παραπεμφθούν και πάλι στο ΣτΕ, ανοίγοντας νέο κύκλο αναμονής.

Για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν από τις 31.7.2020, οι αξιώσεις τους για επιστροφή επικούρησης και δώρων αποσβέννυνται διά νόμου.

Τα διεκδικούμενα ποσά των αναδρομικών είναι γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ, 723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (περίπου 1,4 δισ. ευρώ καθαρά ποσά για τον κρατικό προϋπολογισμό) και αφορούν περίπου 1,3 εκατ. συνταξιούχους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax