Αυτό είναι το μεγάλο παράπονο 1,5 εκ. συνταξιούχων την επόμενη μέρα, μετά την έκδοση των αποφάσεων ΣτΕΟλ.1403 και 7/2022, για τα αναδρομικά επικούρησης και δώρων.

Ήλπιζαν ότι το δικαστήριο θα ανέτρεπε τις εσφαλμένες και άδικες ρυθμίσεις του Ν. 4714/2020, που μερικώς και περιορισμένα εφάρμοσαν τις αποφάσεις Ολ. ΣτΕ 2287 – 88/2015, μόνο για την επιστροφή περικοπών των συντάξεων. Το πλήθος των χαμηλοσυνταξιούχων, είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στη Δικαιοσύνη. Ανέμεναν οι πολλοί έστω να λάβουν αναδρομικά 11μηνου για τα δώρα. Δηλαδή τον 13ο μισθό. Ένας μισθός επιπλέον προκειμένου να τα δώσουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους. Να τα ρίξουν στην κατανάλωση. Να ελαφρύνουν, να πάρουν ανάσα από το βάρος της ακρίβειας.

Παραπονιούνται έντονα όσοι δεν είχαν κάνει αγωγές, διότι χάθηκαν εντελώς οι ελπίδες, αφού νομοθετικά και δικαστικά αποσβέστηκαν οι δίκαιες αξιώσεις τους. Αλλά και όσοι έκαναν αγωγές δικαίως παραπονιούνται, διότι το ΣτΕ, σε τρεις Ολ, έχει κρίνει θετικά τα νομικά ζητήματα για την επιστροφή αναδρομικών και σε επικούρηση και σε δώρα, και οδηγούνται να συνεχίσουν τους μαραθώνιους αγώνες χρόνων στα δικαστήρια ουσίας.

Διαβάστε επίσης – Αναδρομικά: Ποιους δικαίωσε και ποιους «αδίκησε« η απόφαση του ΣτΕ

Ως συνήγορος των συνταξιουχικών οργανώσεων αλλά και των ασφαλισμένων, πιστεύω ότι από τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις (Ν. 4714/2020) και τις δικαστικές αποφάσεις (ΣτΕ Ολ.1403-7/2022) προκύπτουν σοβαρά ηθικά, πολιτικά νομικά και κοινωνικά ζητήματα που αφορούν στην πολυπληθέστερη κοινωνική κατηγορία 2.000 εκ. συνταξιούχων.

Διαβάστε επίσης: ΣτΕ: Πράσινο φως για αναδρομικά σε συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα

Ηθικά ζητήματα, διότι οι παραπάνω ρυθμίσεις (νομοθετικές και δικαστικές) χωρίζουν τους συνταξιούχους σε δυο κατηγορίες: Σε αυτούς που έχουν κάνει αγωγές και σε αυτούς που δεν έχουν κάνει αγωγές. Η κυβέρνηση, ενώ διεύρυνε τα νομικά αποτελέσματα των αποφάσεων ΣτΕ 2287-88/15 σε όλους τους συνταξιούχους χωρίς διακρίσεις και επέστρεψε αναδρομικά 11μηνου για την κύρια σύνταξη. Για τα αναδρομικά όμως επικούρησης και δώρων έκανε διάκριση σε δύο κατηγορίες: σ’ αυτούς, που άσκησαν αγωγές και σ’ αυτούς, που δεν άσκησαν. Στους πρώτους είπε συνεχίστε τον δικαστικό αγώνα. Στους δεύτερους και είναι πολλοί προχώρησε σε παραγραφή νομοθετικά των νόμιμων αξιώσεων τους. Να σημειώσουμε δε ότι πριν τη νομοθετική ρύθμιση οι αρμόδιοι Υπουργοί υπόσχονται ότι όλοι θα λάβουν τα αναδρομικά, ότι θα σεβαστούν τις δικαστικές αποφάσεις, γι’ αυτό τους συμβούλευαν να μην κάνουν αγωγές!!!

Σήμερα, μετά την απόφαση του ΣτΕ τι απολογούνται οι κύριοι αυτοί!!

Από τις παραπάνω νομοθετικές ρυθμίσεις και τις δικαστικές αποφάσεις προκύπτουν σοβαρά ηθικά, πολιτικά, νομικά και κοινωνικά ζητήματα, σχετικά με τη διαχείριση της επιστροφής των αναδρομικών 11μηνου. Ηθικά ζητήματα, διότι ενώ συμβούλευες τους συνταξιούχους να μην κάνουν αγωγές στην πράξη απέκλεισες 1 εκ. 300 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους να μην λάβουν αναδρομικά, επικούρηση και δώρα. Και ο αποκλεισμός, η παραγραφή των αξιώσεων έγινε με νομοθετική «βούλα», άρθρο 114 παρ. 4 ν. 4714/2020, και πρόσφατα και με δικαστική απόφαση, χάριν «έκτακτων μέτρων», τα ταμειακά ελλείμματα.

Πολιτικά ζητήματα, όταν ο Πρωθυπουργός δηλώνει, ότι θα σεβαστούμε και θα εφαρμόσουμε τις δικαστικές αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων (ΣτΕ, Ελ. Συν), διαψεύδεται, όταν μερικής και περιοριστικά κάνει εφαρμογή των αποφάσεων, παραβιάζοντας τις αρχές της διάκρισης των εξουσιών, και χωρίζοντας τους δικαιούχους, σ’ αυτούς που άσκησαν αγωγές και σε εκείνους που δεν είχαν την πρόνοια να ασκήσουν αγωγές.

Νομικά ζητήματα, διότι πραγματικά οι επανειλημμένες κρίσεις του ΣτΕ, σε επίπεδο πιλοτικών δικών (τέσσερις φορές) αποδυνάμωσαν το πνεύμα και τους κανόνες, τους σκοπούς της πιλοτικής δίκης, να λύνονται τα νομικά ζητήματα στα Ανώτατα Δικαστήρια και τα δικαστήρια ουσίας να επιταχύνουν την έκδοση αποφάσεων σε Συμβούλια ή η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση να επεκτείνει τα νομικά αποτελέσματα σε όλους. Οι αποφάσεις αυτές πρέπει από την Εκτελεστική Εξουσία να μην εφαρμόζονται με εκπτώσεις. Στη Δικαιοσύνη δεν χωράνε εκπτώσεις. Επίσης οι κανόνες της πιλοτικής δίκης, μετά την επίλυση των νομικών ζητημάτων επιβάλλουν οι εκκρεμείς υποθέσεις να δικάζονται στα Διοικητικά Δικαστήρια σε επίπεδο Συμβουλίων, όπως αναφέραμε, ώστε να επιταχύνονται οι δίκες, να αποσυμφορίζονται τα Δικαστήρια και να σταματάει η ταλαιπωρία χιλιάδων δικαιούχων ασφαλισμένων της τρίτης ηλικίας. Στην προκειμένη περίπτωση οι μεν, οι πολλοί χάνουν τις αξιώσεις τους παράνομα νομοθετικά, και οι λίγοι που έχουν κάνει αγωγές θα συνεχίσουν για χρόνια τον δικαστικό αγώνα.

Κοινωνικά ζητήματα, διότι η επιστροφή των περικοπών σε επικούρηση και δώρα θα δώσει μια πραγματική ανάσα ζωής σε συμπολίτες μας, που παλεύουν με την ακρίβεια να τα βγάλουν πέρα.

Στα ζητήματα που αναφερθήκαμε, πρωτίστως έχει τον λόγο η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί, Εργασίας, Δικαιοσύνης και Οικονομικών, ώστε να λάβουν πρωτοβουλίες νομοθετικής ρύθμισης, που να δίνουν απάντηση στα ηθικά, πολιτικά, νομικά και κοινωνικά θέματα της επιστροφής των αναδρομικών, του 11μηνου σε όλους και να θεσμοθετήσουν τον 13ο μισθό, αφού οι υποσχέσεις αυτές δεν έχουν τελειωμό. Να μην ξεχνάμε βέβαιά ότι, οι περικοπές των συντάξεων, την τελευταία δεκαετία ξεπέρασαν το 50% του εισοδήματος και συνεισέφεραν περί τα 100 δις στον κρατικό κορβανά, για να μην χρεωκοπήσει η χώρα.

Αξίζει λοιπόν στην τρίτη ηλικία Σεβασμός, Αναγνώριση, Αξιοπρέπεια και Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Λουκάς Θ. Αποστολίδης,

Δικηγόρος, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts