Με την απόλυτη ισοτιμία του ένα προς ένα«φλερτάρει» έντονα το ευρώ, καθώς οι ευρωπαϊκές αγορές ζουν στον ρυθμό του εφιαλτικού σεναρίου να κλείσουν τελείως οι στρόφιγγες του φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Θυμίζουμε πως σήμερα η ροή από τον αγωγό Nord Stream 1 διακόπηκε θεωρητικά για ένα 10ήμερο, υποτίθεται για τεχνικούς λόγους, όμως υπάρχει βάσιμη ανησυχία πως το Κρεμλίνο δεν θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα.

Ήδη από την Παρασκευή το ευρώ υποχώρησε στο επίπεδο του 1,0072 έναντι του δολαρίου, μετά και την ανακοίνωση των πολύ ισχυρών στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας. Και σήμερα βρισκόταν γύρω στο 1,0107 ανά δολάριο, καθώς το αμερικανικό νόμισμα διεύρυνε τα κέρδη του.

Διαβάστε επίσης:  Στη σκιά του πληθωρισμού οι ευρωαγορές 

Μάλιστα, το δολάριο κατέγραψε και υψηλό 24 ετών έναντι του ιαπωνικού γιεν, στα 137,28 γιεν, καθώς η σημαντική νίκη του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος στις χθεσινές εκλογές για την μερική ανανέωση της Άνω Βουλής παραπέμπει σε διατήρηση της χαλαρής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Επιταχύνονται οι εξελίξεις 

Αναλυτές επισημαίνουν, ήδη από την έναρξη του πολέμου, πως η πτώση του ευρώ θα συνεχιστεί φτάνοντας ενδεχομένως και την ιστορική ισοτιμία του 1 προς 1. O πόλεμος, η οικονομική και ενεργειακή κρίση, οι επιπτώσεις των κυρώσεων και στις ίδιες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, η ενίσχυση του ρίσκου, η διαφοροποίηση στις νομισματικές πολιτικές μεταξύ Fed και EKT είναι από τους παράγοντες που ωθούν τους επενδυτές να μειώσουν τις θέσεις τους στο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Μάλιστα, ενώ η πιθανότητα διαμόρφωσης της ισοτιμίας στο 1 προς 1 φάνταζε πιθανή μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, πλέον η επιδείνωση της κατάστασης στο ενεργειακό μέτωπο επιταχύνει τις εξελίξεις, με το ευρώ ήδη να βρίσκεται μόλις μια ανάσα μακριά.

Εξάλλου, τα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που θα δημοσιευτούν μέσα στην εβδομάδα, εκτιμάται πως θα επιβεβαιώσουν την συνέχιση της επιθετικής τακτικής από την πλευρά της αμερικανικής Fed, με μια νέα δυναμική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, μέσα το μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές