
Μειωμένη κατά 9% αναμένεται να είναι η συνολική παραγωγή ντομάτας στην ΕΕ το 2022, αγγίζοντας τους 16,5 εκατ. τόνους (3% κάτω από τον μέσο όρο 5ετίας), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν.
Ειδικότερα, από αυτή την ποσότητα η βιομηχανική ντομάτα (η οποία κατευθύνεται για ντοματοπολτό) είναι περίπου το 60% της παραγωγής και αναμένεται να ανέλθει σε 10,1 εκατ. τόνους, παρουσιάζοντας μείωση, κατά 14%, (3% κάτω από τον μέσο όρο 5ετίας) λόγω της ξηρασίας που έπληξε κυρίως την Ισπανία και την βόρεια Ιταλία.
Διαβάστε επίσης: Εξαγωγές: Μειωμένη η κίνηση για ντομάτα – Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές πώλησης
Η παραγωγή νωπής ντομάτας στην ΕΕ για το 2022 θα ανέλθει σε 6,2 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 3% σε σχέση με πέρσι (5% κάτω από τον μέσο όρο της 5ετίας). Η μείωση της παραγωγής οφείλεται στη μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας στα θερμοκήπια λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους (φυσικό αέριο κ.α.), καθώς και σε στροφή στην καλλιέργεια μικρόκαπρων ποικιλιών (cherry κ.α.).
Όπως υποστηρίζει η Κομισιόν η ετήσια κατανάλωση νωπής ντομάτας στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί ελαφρά (-2% σε ετήσια βάση). Μειωμένη αναμένεται να είναι η κατανάλωση ντοματοπολτού (-25% σε σχέση με το 2021) λόγω κυρίως των περσινών αποθεμάτων.

Οι εισαγωγές
Οι εισαγωγές φρέσκιας ντομάτας στην ΕΕ θα συνεχίσει την ανοδική τάση των τελευταίων ετών και αναμένεται το 2022 να έχει μια αύξηση, κατά 3%, φτάνοντας στους 730.000 τόνους (23% πάνω από τον μέσο όρο της 5ετίας).
Το 2021, περίπου το 67% των εισαγωγών νωπής ντομάτας στην ΕΕ προερχόταν από το Μαρόκο και ακολουθούσε η Τουρκία που συνεχώς αυξάνει κάθε χρόνο το ποσοστό της στην ευρωπαϊκή αγορά (+25% αύξηση το 2021).
Οι εξαγωγές φρέσκιας ντομάτας στην ΕΕ συνεχίζουν να μειώνονται τα τελευταία 10 χρόνια. Το 2022 αναμένεται να μειωθούν σε 330.000 τόνους, εξαιτίας του Brexit και της απώλειας της αγοράς της Μεγάλης Βρετανίας, λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού που έχει με την ντομάτα από το Μαρόκο.
Λόγω της υψηλής παραγωγής ντοματοπολτού το 2021, οι εισαγωγές της ΕΕ το 2022 αναμένεται να είναι μειωμένες, κατά -28%, σε σχέση με πέρσι, ενώ μικρή αύξηση αναμένεται να έχουν οι εξαγωγές κατά 3%. Οι μειωμένες εισαγωγές θα οφείλονται στον πόλεμο της Ουκρανίας που έχει σταματήσει της εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση