Επιβεβαιώνοντας την στενή του σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι πολύ κοντά σε συμφωνία με τη Μόσχα για αγορά πολύ φθηνότερου ρωσικού ντίζελ.

Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την προωθούμενη συμφωνία. Οι υψηλές τιμές των καυσίμων έχουν περιορίσει σημαντικά τις ελπίδες επανεκλογής του Μπολσονάρου ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου, ο οποίος εμφανίζει χαμηλότερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις από τον αριστερό πρώην ηγέτη Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς η Βραζιλία θα μπορέσει να αγοράσει ρωσικό ντίζελ χωρίς να αντιμετωπίσει τις δυτικές κυρώσεις, που επιβλήθηκαν στη Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Υπυνθυμίζεται ότι ο Μπολσονάρου αγνόησε τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και συναντήθηκε με τον Πούτιν λίγες μέρες πριν το ξέσπασμα του πολέμου και έκτοτε είπε ότι η σχέση του με τον Ρώσο ηγέτη επέτρεψε στη Βραζιλία να διατηρήσει την πρόσβαση σε λιπάσματα που είναι ζωτικής σημασίας για τον τεράστιο αγροτικό τομέα της χώρας.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Ο Πούτιν εγγυάται στον ομόλογό του Ζαΐχ Μπολσονάρου λιπάσματα για τη γεωργία της Βραζιλίας

Απέτυχαν οι κυρώσεις

Την περασμένη Πέμπτη ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, δήλωσε ότι οι οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν αποτύχει.

«Οι οικονομικοί φραγμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη σε βάρος της Ρωσίας δεν έφεραν αποτέλεσμα», είπε ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ασκεί πολιτική «ισορροπίας» έναντι του κ. Πούτιν και του πολέμου.

Ρωσικά λιπάσματα

Ο Μπολσονάρου πρόσθεσε πως το γεγονός ότι τηρεί αυτή τη στάση επέτρεψε η κυβέρνησή του να αγοράσει από τη Ρωσία λιπάσματα, είδος-κλειδί για τον τεράστιο αγροτικό τομέα της Βραζιλίας.

Διαβάστε επίσης: G7: Προς μια νέα δέσμη κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας

Ανέφερε ακόμη ότι η Μόσχα μοιράζεται τις ανησυχίες στην Μπραζίλια για την αμφισβήτηση της βραζιλιάνικης «εθνικής κυριαρχίας» στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή