«Σκιές» στο αρραγές έως σήμερα μέτωπο ΟυκρανίαςΠολωνίας ρίχνει το «βαρύ» ιστορικό παρελθόν της περιοχής.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας κάλεσε σήμερα την Ουκρανία να παραδεχτεί αυτό που αποκάλεσε ντροπιαστική αλήθεια, για το πώς Ουκρανοί εθνικιστές είχαν σφαγιάσει πάνω από 100.000 Πολωνούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι αναφορές του Άντζεϊ Ντούντα έγιναν κατά την 79η επέτειο των δολοφονιών του 1943 στη Βολύνια της κατεχόμενης από τους Ναζί Πολωνίας και αποτέλεσαν μια ηχηρή υπενθύμιση των περίπλοκων ιστορικών δεσμών μεταξύ Βαρσοβίας και Κιέβου, σε μια εποχή που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει φέρει τους δύο γείτονες πιο κοντά.

Η Πολωνία άνοιξε τις πόρτες της στους Ουκρανούς πρόσφυγες και ο Ντούντα επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί η χώρα του ως κόμβος εφοδιασμού για να ανεφοδιάζεται η Ουκρανία, που διεξάγει έναν εξαντλητικό πόλεμο φθοράς εναντίον της Ρωσίας.

Θα αντιδράσει το Κίεβο;

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την Ουκρανία στα σχόλια του Ντούντα, ωστόσο είναι πιθανό οι αναφορές του να θεωρηθούν ακραίες σε ορισμένους ουκρανικούς κύκλους που είτε δεν λαμβάνουν τις απαραίτητες αποστάσεις από τις ενέργειες των Ουκρανών εθνικιστών κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, είτε μπορεί να θεωρήσουν ότι ο Πολωνός πρόεδρος υιοθετεί τη ρωσική ρητορική περί ανάγκης «αποναζιστικοποίησης» της Ουκρανίας.

Το πολωνικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι οι δολοφονίες, που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1943 και 1945 από τον Ουκρανικό Επαναστατικό Στρατό και την Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών υπό την ηγεσία του Στέπαν Μπαντέρα, έφεραν στοιχεία γενοκτονίας.

Η Ουκρανία δεν έχει αποδεχτεί αυτόν τον ισχυρισμό και συχνά αναφέρεται στα γεγονότα της Βολιχίας ως μέρος μιας σύγκρουσης μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας που επηρέασε και τα δύο έθνη.

Πολωνοί ιστορικοί λένε ότι έως και 12.000 Ουκρανοί σκοτώθηκαν επίσης στις πολωνικές επιχειρήσεις αντιποίνων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα