Ήταν κάτι που οι Κινέζοι είχαν αρχίσει να φοβούνται εδώ και καιρό, εξού και προχώρησαν στην κατάργηση της πολιτικής του «ενός παιδιού». Τελικά, σημερινή έκθεση των Ηνωμένων Εθνών ήρθε να το επιβεβαιώσει: Η Ινδία βρίσκεται σε τροχιά να παρακάμψει την Κίνα ως η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον πλανήτη και μάλιστα θα το πετύχει νωρίτερα από ότι αναμενόταν, ήδη μέσα στο 2023.
Το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων (Desa) του ΟΗΕ, στην έκθεση “Word Population Prospects 2022” του υποστηρίζει πως ο παγκόσμιος πληθυσμός θα «πιάσει» τα 8 δισεκατομμύρια, τον ερχόμενο Νοέμβριο, καταφέρνοντας ένα τεράστιο άλμα μέσα στις τελευταίες δεκαετίες. Είναι χαρακτηριστικό πως, το 1950, ο πληθυσμός της γης δεν ξεπερνούσε τα 2,5 εκατ. ανθρώπους. Ωστόσο, διαπιστώνεται παράλληλα μια δραματική επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης του, ο οποίος έχει υποχωρήσει πλέον κάτω από το 1%.
Διαβάστε επίσης: Eurostat: Ο πληθυσμός της ΕΕ συνεχίζει να μειώνεται για δεύτερο χρόνο
Αυτό σημαίνει πως μέχρι το 2030 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει σκαρφαλώσει στα 8,5 δισ. και το 2050 στα 9,7 δισ. Από εκεί και πέρα εκτιμάται πως θα περάσει το όριο των 10 δισ., αγγίζοντας τα 10,4 δισ. μέσα στη δεκαετία του 2080.
✔️8 billion people in November 2022
✔️8.5 billion people in 2030
✔️9.7 billion people in 2050
How can sustainable development 🌎 keep up with population growth📈?Get the latest #UNPopulation data on the #PeopleOfTomorrow 👇https://t.co/dDVb9TvO5O
— UN DESA (@UNDESA) July 11, 2022
Οδηγός ο Τρίτος Κόσμος
Η αύξηση της υπογεννητικότητας είναι εντυπωσιακή σε κάποιες χώρες. Περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε μια χώρα ή μια περιοχή, όπου το ποσοστό των γεννήσεων είναι κάτω από το κρίσιμο όριο των 2,1 γεννήσεων ανά γυναίκα. Αυτό σημαίνει πως οι πληθυσμοί σε 61 χώρες κυρίως του ανεπτυγμένου κόσμου προβλέπεται πως θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 1% μεταξύ του 2022 και του 2050.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος όρος των γεννήσεων βρίσκεται στις 2,3 γεννήσεις ανά γυναίκα, όταν το 1950 βρισκόταν στις 5 γεννήσεις ανά γυναίκα. Μέχρι το 2050 θα έχει πέσει, ωστόσο, στο 2,1.
Η συνολική αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, τα επόμενα χρόνια, θα επιτευχθεί μόνο χάρη σε μια… χούφτα χώρες. Τουλάχιστον η μισή από την αύξηση θα προέλθει από όλες κι όλες οκτώ(!) χώρες του αναπτυσσόμενου ή τρίτου κόσμου: την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδία, την Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και την Τανζανία. Ειδικά οι περιοχές/χώρες της υποσαχάριας Αφρικής αναμένεται να συνεισφέρουν με πάνω από τη μισή αύξηση του πληθυσμού μέχρι το 2050, καθώς ο πληθυσμός τους αναμένεται να εκτιναχθεί πάνω από τα 2 δισεκατομμύρια μέχρι τα τέλη του 2040.
RT @unfoundation: ✔️ 8 billion people in November 2022
✔️ 8.5 billion people in 2030
✔️ 9.7 billion people in 2050How can sustainable development keep up with population growth?
Get the latest #UNPopulation data on the #PeopleofTomorrow via @UNDESA: … pic.twitter.com/I57p2PWPvS
— Veer Foundation (@FoundationVeer) July 11, 2022
Παρενέργειες στην οικονομία
Οι επιπτώσεις για τις οικονομίες είναι εύλογες. Ο αριθμός των ηλικιωμένων θα αυξηθεί και ο πληθυσμός στις παραγωγικές ηλικίες θα μειωθεί.
Το ποσοστό των άνω των 65 ετών σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξηθεί πάνω από το 10% φέτος και θα ξεπεράσει το 16% μέχρι το 2050. Στο σημείο αυτό οι ηλικιωμένοι θα είναι υπερδιπλάσιοι του αριθμού των παιδιών, κάτω των 5 ετών, και περίπου στα ίδια επίπεδα με τα παιδιά κάτω των 12 ετών. Η εξέλιξη αυτή είναι εύλογο πως θα περιπλέξει τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα, κυρίως για τις ανεπτυγμένες χώρες και όχι μόνο.
Πάντως, η πανδημία άφησε το στίγμα της στον παγκόσμιο πληθυσμό. Ο μέσος όρος ζωής σε διεθνές επίπεδο υποχώρησε στα 71 χρόνια το 2021, από τα 72,8 χρόνια που ήταν το 2019, έχοντας καταγράψει ένα άλμα εννέα χρόνων σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Ανατροπή στην κορυφή
Ειδικά στην κορυφή της λίστας μεταξύ των κρατών, η πρώτη αλλαγή θα έρθει γρήγορα, μέσα στο 2023. Η επί χρόνια νούμερο ένα Κίνα θα δώσει τη θέση της στην Ινδία. Φέτος και οι δύο χώρες βρίσκονται σχεδόν στα… ίσα με πληθυσμό άνω των 1,4 δισεκατομμυρίων, όμως μέσα στους επόμενους μήνες η Ινδία θα «πάρει»… κεφάλι.
Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για τα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα, καθώς πρόκειται για δύο χώρες με τεράστια παραγωγική και εξαγωγική μηχανή, όπως και δύο χώρες που ξεχωρίζουν ανάμεσα στις πλέον ρυπογόνες του πλανήτη.
Latest News
Η τουαλέτα Οσκαρ ντε λα Ρέντα και τα διαμάντια 1,1 εκατ. δολ. που φόρεσε η «πρώτη κόρη» στην ορκωμοσία
Μόνο τα σκουλαρίκια του οίκου Leviev 18,08 καρατίων που φόρεσε η Ιβάνκα Τραμπ στο δείπνο της προηγουμένης της ορκωμοσίας πωλούνται στη λιανική τιμή των 900.000 δολαρίων
Economist: Ο Κόσμος το 2025
Η δεύτερη θητεία Τραμπ, τα γεωπολιτικά μέτωπα και η παγκόσμια οικονομία. Οι προβλέψεις του κορυφαίου περιοδικού Economist για τη νέα χρονιά
Xωρίς βενζίνη οι μηχανές με οδηγούς χωρίς κράνος - Η απόφαση
Ο κ. Θεοδωρικάκος συνέταξε τη σχετική τροπολογία - Συμφωνούν με την πρόταση οι βενζινοπώλες
Ανακαλείται κοτόπουλο-κοντοσούβλι με σαλμονέλα - Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ
Ο ΕΦΕΤ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι
Κοινές δράσεις και ενίσχυση εξωστρέφειας για ΔΥΠΑ - ΙΝΕΔΙΒΙΜ
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπ. Πρωτοψάλτης και η πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ Α. Ροκοφύλλου
Ένας στους 5 Έλληνες με παγωμένο σπίτι το 2023 - Η θλιβερή κατάταξη της Ελλάδας
Σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με τη Eurostat, το μερίδιο των πολιτών στην ΕΕ με παγωμένα σπίτια αυξήθηκε κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες
Λιβάνιος: Δεν υπάρχει γενικά το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου
Ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος έδωσε απαντήσεις σχετικά με τον εκλογικό νόμο – Τι είπε για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας προεδρική εκλογή
Τραμπ: Η πρώτη συνέντευξη από το Οβάλ Γραφείο – «Ο Μπάιντεν έπρεπε να είχε δώσει χάρη στον εαυτό του»
Η πρώτη συνέντευξη του Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ είχε από όλα, αλλά κυρίως απειλές
Οι πρώτες δυσκολίες ξεκίνησαν ήδη με τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους
Διαπραγματεύσεις 10 ημερών ξεκινούν για να φτάσουν κάποια ΦΥΚ και στα ιδιωτικά φαρμακεία εκτός των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ
Πρώην διευθυντής φαστ φουντ ο εκλεκτός του Τραμπ για πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ΕΕ
«Επιτυχημένος δικηγόρος, επιχειρηματίας, σχολιαστής για οικονομικά θέματα και συγγραφέας», κατά τον Τραμπ, ονομάστηκε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.