Ήταν κάτι που οι Κινέζοι είχαν αρχίσει να φοβούνται εδώ και καιρό, εξού και προχώρησαν στην κατάργηση της πολιτικής του «ενός παιδιού». Τελικά, σημερινή έκθεση των Ηνωμένων Εθνών ήρθε να το επιβεβαιώσει: Η Ινδία βρίσκεται σε τροχιά να παρακάμψει την Κίνα ως η χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον πλανήτη και μάλιστα θα το πετύχει νωρίτερα από ότι αναμενόταν, ήδη μέσα στο 2023.

Το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων (Desa) του ΟΗΕ, στην έκθεση “Word Population Prospects 2022” του υποστηρίζει πως ο παγκόσμιος πληθυσμός θα «πιάσει» τα 8 δισεκατομμύρια, τον ερχόμενο Νοέμβριο, καταφέρνοντας ένα τεράστιο άλμα μέσα στις τελευταίες δεκαετίες. Είναι χαρακτηριστικό πως, το 1950, ο πληθυσμός της γης δεν ξεπερνούσε τα 2,5 εκατ. ανθρώπους. Ωστόσο, διαπιστώνεται παράλληλα μια δραματική επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης του, ο οποίος έχει υποχωρήσει πλέον κάτω από το 1%.

Διαβάστε επίσης: Eurostat: Ο πληθυσμός της ΕΕ συνεχίζει να μειώνεται για δεύτερο χρόνο

Αυτό σημαίνει πως μέχρι το 2030 ο παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει σκαρφαλώσει στα 8,5 δισ. και το 2050 στα 9,7 δισ. Από εκεί και πέρα εκτιμάται πως θα περάσει το όριο των 10 δισ., αγγίζοντας τα 10,4 δισ. μέσα στη δεκαετία του 2080.

Οδηγός ο Τρίτος Κόσμος

Η αύξηση της υπογεννητικότητας είναι εντυπωσιακή σε κάποιες χώρες. Περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε μια χώρα ή μια περιοχή, όπου το ποσοστό των γεννήσεων είναι κάτω από το κρίσιμο όριο των 2,1 γεννήσεων ανά γυναίκα. Αυτό σημαίνει πως οι πληθυσμοί σε 61 χώρες κυρίως του ανεπτυγμένου κόσμου προβλέπεται πως θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 1% μεταξύ του 2022 και του 2050.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος όρος των γεννήσεων βρίσκεται στις 2,3 γεννήσεις ανά γυναίκα, όταν το 1950 βρισκόταν στις 5 γεννήσεις ανά γυναίκα. Μέχρι το 2050 θα έχει πέσει, ωστόσο, στο 2,1.

Η συνολική αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, τα επόμενα χρόνια, θα επιτευχθεί μόνο χάρη σε μια… χούφτα χώρες. Τουλάχιστον η μισή από την αύξηση θα προέλθει από όλες κι όλες οκτώ(!) χώρες του αναπτυσσόμενου ή τρίτου κόσμου: την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδία, την Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και την Τανζανία. Ειδικά οι περιοχές/χώρες της υποσαχάριας Αφρικής αναμένεται να συνεισφέρουν με πάνω από τη μισή αύξηση του πληθυσμού μέχρι το 2050, καθώς ο πληθυσμός τους αναμένεται να εκτιναχθεί πάνω από τα 2 δισεκατομμύρια μέχρι τα τέλη του 2040.

Παρενέργειες στην οικονομία

Οι επιπτώσεις για τις οικονομίες είναι εύλογες. Ο αριθμός των ηλικιωμένων θα αυξηθεί και ο πληθυσμός στις παραγωγικές ηλικίες θα μειωθεί.

Το ποσοστό των άνω των 65 ετών σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξηθεί πάνω από το 10% φέτος και θα ξεπεράσει το 16% μέχρι το 2050. Στο σημείο αυτό οι ηλικιωμένοι θα είναι υπερδιπλάσιοι του αριθμού των παιδιών, κάτω των 5 ετών, και περίπου στα ίδια επίπεδα με τα παιδιά κάτω των 12 ετών. Η εξέλιξη αυτή είναι εύλογο πως θα περιπλέξει τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα, κυρίως για τις ανεπτυγμένες χώρες και όχι μόνο.

Πάντως, η πανδημία άφησε το στίγμα της στον παγκόσμιο πληθυσμό. Ο μέσος όρος ζωής σε διεθνές επίπεδο υποχώρησε στα 71 χρόνια το 2021, από τα 72,8 χρόνια που ήταν το 2019, έχοντας καταγράψει ένα άλμα εννέα χρόνων σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Ανατροπή στην κορυφή

Ειδικά στην κορυφή της λίστας μεταξύ των κρατών, η πρώτη αλλαγή θα έρθει γρήγορα, μέσα στο 2023. Η επί χρόνια νούμερο ένα Κίνα θα δώσει τη θέση της στην Ινδία. Φέτος και οι δύο χώρες βρίσκονται σχεδόν στα… ίσα με πληθυσμό άνω των 1,4 δισεκατομμυρίων, όμως μέσα στους επόμενους μήνες η Ινδία θα «πάρει»… κεφάλι.

Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για τα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα, καθώς πρόκειται για δύο χώρες με τεράστια παραγωγική και εξαγωγική μηχανή, όπως και δύο χώρες που ξεχωρίζουν ανάμεσα στις πλέον ρυπογόνες του πλανήτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα