Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, συμμετέχοντας με υψηλότερα ποσοστά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο ΑΕΠ και την απασχόληση. Οι σχεδόν 870.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν σήμερα στη χώρα μας, συνεισφέρουν στην οικονομία με κύκλο εργασιών της τάξης των 128 δισ. ευρώ, ενώ το 80% αντιστοιχεί σε ατομικές επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου η στήριξή τους, ειδικά εν μέσω πολλαπλών πιέσεων, αποτελεί αδήριτη ανάγκη.

Η Εθνική Τράπεζα θεωρεί ότι η δυναμική της ανάπτυξης της οικονομίας πρέπει να υποστηρίζεται σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικότητας και με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έτσι παρέχει, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χρηματοδοτήσεις με εγγύηση 70% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), με δυνατότητα επιλογής σταθερού επιτοκίου για μέρος ή για τη συνολική διάρκεια του δανείου που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10 έτη.

Εγγύηση μέσω EGF

Η εγγύηση παρέχεται μέσω του προγράμματος χρηματοδοτήσεων του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων Pan-European Guarantee Fund (EGF) για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους και διαθέτουν ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι €50 εκατ. ευρώ ή συνολικό ετήσιο ισολογισμό που δεν ξεπερνά τα €43 εκατ.

Αυτό σημαίνει ότι οι μικρομεσαίες ή ατομικές επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση μέχρι 5 εκατομμύρια ευρώ για να καλύψουν ανάγκες σε κτιριακές υποδομές και μηχανολογικό εξοπλισμό, ανάγκες κεφαλαίου κίνησης ή αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων με ευνοϊκότερους όρους.

Τα χαρακτηριστικά του προγράμματος

Οι ιδιαίτερα ευνοϊκοί όροι που παρέχονται με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του EGF μπορούν να καλύψουν όλες τις επιχειρηματικές ανάγκες:

Δάνεια τακτής λήξης διάρκειας 5-7 ετών (υπό προϋποθέσεις, έως και 10 έτη) για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, για την κάλυψη των αναγκών σε ρευστότητα, για την αναχρηματοδότηση δανειακών υποχρεώσεων. Ανακυκλούμενα όρια, διάρκειας 3-5 ετών (υπό προϋποθέσεις έως και 10 έτη) για την κάλυψη αναγκών ρευστότητας.

Όλες οι μορφές χρηματοδότησης του προγράμματος παρέχονται με προνομιακό κυμαινόμενο επιτόκιο Euribor 3 / 6 μηνών πλέον περιθωρίου και εισφοράς Ν.128/75. Ειδικά για τα δάνεια τακτής λήξης, η Εθνική Τράπεζα δίνει τη δυνατότητα επιλογής σταθερού επιτοκίου για 3, 5, 7 ή και 10 έτη, για ένα μέρος ή για το σύνολο της διάρκειας του δανείου.

Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα με την εγγύηση του EGF προσφέρει επιπλέον ευελιξία στη μορφή χρηματοδότησης, δυνατότητα περιόδου χάριτος, ευελιξία στην αποπληρωμή μέσω ισόποσων μηνιαίων, τριμηνιαίων ή εξαμηνιαίων δόσεων.

Η διαδικασία

Για τη χρηματοδότηση, το μόνο που χρειάζεται είναι η προσέλευση σε ένα κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας για μια συζήτηση με τον Επαγγελματικό Σύμβουλο, που θα προτείνει τη λύση που ταιριάζει στα εκάστοτε επιχειρηματικά σχέδια.

Ακολουθεί η υποβολή αίτησης μαζί με το επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Το εν λόγω πρόγραμμα επωφελείται στήριξης από τον Μηχανισμό Εγγυήσεων του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων (EGF), που υλοποιείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων με την οικονομική στήριξη των Κρατών Μελών που συνεισφέρουν στο EGF.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων του EGF για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μπορείτε να δείτε εδώ.

Ανακαλύψτε περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες για την επιχείρησή σας εδώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις