Ένας συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων λοκνταουν λόγω πανδημίας, γεωπολιτικών εντάσεων καθώς και ραγδαία μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών οδηγεί σε ραγδαία πτώση τη ζήτηση για συστήματα υπολογιστών κατά το β’ τρίμηνο του έτους, οδηγώντας την αγορά σε διψήφια μείωση.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας ερευνών IDC, κατά τη διάρκεια του τριμήνου Απρίλιος-Ιούνιος διατέθηκαν στα κανάλια διανομής 71,3 εκατομμύρια υπολογιστές, αριθμός που αντιστοιχεί σε μείωση 15,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Έκταση πτώσης που «τρομάζει»

Αν και το λοκντάουν της Σαγκάης και η πίεση στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες φαινόταν ότι θα δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα στην αγορά υπολογιστών, ήταν η έκταση της πτώσης που εξέπληξε την IDC.

«Οι φόβοι για ύφεση συνεχίζουν να αυξάνονται και συγχρόνως αποδυναμώνουν τη ζήτηση για κάθε είδους συσκευή», αναφέρουν στην έκθεσή τους οι αναλυτές της IDC.

«Η ζήτηση για υπολογιστές έχει αποδυναμωθεί κατά το τελευταίο τρίμηνο και υπάρχει κίνδυνος να γίνει ένα φαινόμενο μακράς διάρκειας καθώς οι καταναλωτές γίνονται περισσότερο προσεκτικοί σχετικά με το πώς ξοδεύουν τα χρήματά τους ενώ συγχρόνως στρέφονται προς συσκευές υποκατάστατα όπως τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και οι ταμπλέτες», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι κατασκευαστές

Τα σημάδια της επιβράδυνσης είχαν αρχίσει να φαίνονται ήδη από το γ’ τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με τις μετρήσεις της εταιρείας ερευνών, όταν οι παραδόσεις συστημάτων Chromebook γνώρισαν ραγδαία πτώση στην αμερικανική αγορά (η οποία αντιπροσωπεύει το 70% της συνολικής αγοράς) ενώ αντίστοιχη ήταν η μείωση και στην επιμέρους αγορά των tablets.

Διαβάστε ακόμα: Ετήσια αύξηση 10% στις παραδόσεις PC «βλέπει» η Gartner

Ο τομέας των εμπορικών υπολογιστών χαρακτηρίστηκε από την IDC ως «πιο εύρωστος» αν και υποφέρει επίσης από μακροοικονομικές ανησυχίες, με τις επιχειρήσεις να λέγεται ότι καθυστερούν να υπογράψουν εντολές αγοράς

Σε επίπεδο κατασκευαστών, άπαντες που απαρτίζουν την κορυφαία πεντάδα έκλεισαν το τρίμηνο με απώλειες: η Lenovo «χαμήλωσε» κατά 12,1% στις 17,5 εκατομμύρια μονάδες, η HP (που είναι πιο εκτεθειμένη στα Chromebooks) είχε μειωμένες παραδόσεις κατά 27,6% στις 13,5 εκατομμύρια μονάδες, η Dell είχε πτώση κατά 5,3% στις 13,2 εκατομμύρια μονάδες, η Acer είχε πτώση 19,2% στις 5 εκατομμύρια μονάδες και η Apple (που έπεσε από την 4η στην 5η θέση) έχασε 22,5% της δύναμής της στις 4,8 εκατομμύρια μονάδες.

Διαβάστε ακόμα: Επιστροφή της αγοράς PC στα επίπεδα του 2012

Το αναμενόμενο κακό τρίμηνο

Σημειώνεται ότι αρκετοί αναλυτές της αγοράς είχαν προβλέψει το β’ τρίμηνο του έτους θα ήταν ιδιαίτερα «σκληρό» ακριβώς λόγω του λοκνταουν του λιμανιού της Σαγκάης που ξεκίνησε τον Απρίλιο και διήρκησε έως και τον Μάιο. Η ίδια η Apple προειδοποιούσε ότι η διακοπή στις εργασίες του συγκεκριμένου λιμανιού θα προκαλούσε απώλειες σε πωλήσεις ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο δικό της τρίμηνο χρήσης.

Πάντως, η IDC σημειώνει στην ανάλυσή της ότι β’ τρίμηνο του 2022 παραμένει απόλυτα συγκρίσιμο με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, δηλαδή όταν η πανδημία πρωτοεμφανιζόταν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ