Την πεποίθηση ότι η ευρύτερη περιοχή του Νότιου Τομέα της Αττικής αποτελεί σήμερα την ατμομηχανή της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της χώρας, λόγω των εμβληματικών έργων που εκτελούνται, κυρίως μέσω της αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, διατύπωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, στην ενημερωτική εκδήλωση για την πορεία υλοποίησης των έργων από την Περιφέρεια.

Με κεντρικό σύνθημα «Η Αττική αλλάζει. Το ΕΣΠΑ στην πόλη σου» συνεχίστηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Νότιου Τομέα Αθηνών (δημαρχείο Παλαιού Φαλήρου), ο κύκλος των χωρικών ενημερώσεων για την πορεία των έργων και των σχεδιασμό τους, στο νέο ΕΣΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Υπουργείο Εργασίας: Με 6 δισ. ευρώ από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτήσει την κοινωνική πολιτική

«Πολλαπλασιαστής ισχύος»

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως το ΕΣΠΑ μπορεί να μετατραπεί σε πολλαπλασιαστή ισχύος για κάθε πόλη της Αττικής και πως μόνο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014-2020 υλοποιούνται στο Νότιο Τομέα 1.476 έργα και δράσεις, με προϋπολογισμό 87 εκατ. ευρώ. Τόνισε ότι οι δήμοι του Ν.Τ. αλλάζουν πρόσωπο «μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με στοχευμένες παρεμβάσεις και έργα σε τοπικό και διαδημοτικό επίπεδο». Εστίασε στο εμβληματικό έργο της αστικής ανάπλασης του Φαληρικού όρμου και στη συμμετοχή της Περιφέρειας στα έργα ανάπλασης της Αθηναϊκής Ριβιέρας από την Καλλιθέα έως και τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, με έμφαση στην οριοθέτηση του ρέματος Πικροδάφνης (για το έργο έχει υποβληθεί αίτηση χρηματοδότησης προϋπολογισμού 14 εκατ. ευρώ, στο πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020 και αναμένεται η άμεση έγκριση).

Διαβάστε επίσης: Πατούλης: 2.000 έργα με προϋπολογισμό άνω των 2 δισ. ευρώ εκτελούνται στην Αττική

Οι μεγαλύτεροι χώροι πρασίνου

Παράλληλα επισήμανε πως στο Ν.Τ θα δημιουργηθούν οι μεγαλύτεροι χώροι πρασίνου χάρη στο «τεράστιο θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα» της μεγαλύτερης ιδιωτικής επένδυσης, εδώ και δεκαετίες, στο Ελληνικό και στο Μεσογειακό Πάρκο του Φαλήρου, έκτασης 600 στρεμμάτων, που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.

Για το συγκεκριμένο έργο ενημέρωσε ότι δεν υπήρχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ίδιους πόρους της Περιφέρειας ενώ για την δημοπράτηση της επόμενης φάσης, είπε ότι θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα. «Είμαστε στην τελική ευθεία για την ένταξη του συνόλου του έργου (Α και Β Φάση), στο ΕΣΠΑ, εξασφαλίζουμε την επιστροφή 115 εκατ. ευρώ (ίδιοι πόροι που δαπανήθηκαν στην Α’ φάση) στο ταμείο της Περιφέρειας, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για έργα ανάπτυξης προς τους Δήμους της Αττικής». Σε αυτό το σημείο ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε πως στο αμέσως προσεχές διάστημα η ειδική Υπηρεσία του ΥΜΕΠΕΡΑΑ θα εκδώσει πρόσκληση προς την Περιφέρεια Αττικής, για τη χρηματοδότηση της Α’ και Β΄ Φάσης της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.

Τα σημαντικότερα έργα

Σε ότι αφορά τα 1.476 έργα προϋπολογισμού 87 εκατ. ευρώ από το ΠΕΠ που κατασκευάζονται ανέφερε τα σημαντικότερα, μεταξύ των οποίων:

• Δύο σύγχρονες πεζογέφυρες επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος

• Επέκταση του αμαξοστασίου του Τραμ στο Ελληνικό

• Δόθηκαν 39,8 εκατ. ευρώ σε 1.427 επιχειρήσεις ως δωρεάν κεφάλαιο κίνησης για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας

• Xρηματοδοτήθηκαν με 20 εκατ. ευρώ περίπου, κοινωνικές δομές και 24 παρεμβάσεις κοινωνικής προστασίας, για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού

• Ενεργειακές αναβαθμίσεις σε δημοτικά κτίρια με προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ περίπου

• Δόθηκαν επίσης μέσω του ΠΕΠ Αττικής 4,8 εκατ. ευρώ για το αντιπλημμυρικό στην οδό Κανάρη του Δήμου Αλίμου

• Ενώ μέσω του Συνδέσμου Δήμων Νότιας Αθήνας χρηματοδοτούνται παρεμβάσεις ΟΧΕ με 35,4 εκατ. ευρώ

Ο περιφερειάρχης πρόσθεσε την ολοκληρωμένη παρέμβαση σε όλο το οδικό δίκτυο της Νότιας Αθήνας με «την εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων led, την αναβάθμιση των πράσινων νησίδων και τις εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια». Κλείνοντας αναφέρθηκε στο  εμβληματικό αθλητικό έργο, το νέο κλειστό γήπεδο – γυμναστήριο, στη Νέα Σμύρνη «στον ίδιο χώρο που έγραψε τη δική του τεράστια ιστορία ένας μεγάλος αθλητικός σύλλογος ο Ιστορικός Πανιώνιος», σχολίασε.

Ο κ. Πατούλης υπογραμμίζοντας την προτεραιότητα της Περιφέρεια στα ζητήματα αντιπλημμυρικής προστασίας τόνισε πως «πέραν των 9 έργων που έχουν ήδη γίνει θα δημοπρατηθούν άμεσα παρεμβάσεις προϋπολογισμού 23 εκατ. ευρώ. Επισήμανε ότι αυξήθηκε η απορρόφηση του ΕΣΠΑ από το 34 στο 90% και «εξασφαλίσαμε, μετά από ισχυρή διαπραγμάτευση, αυξημένους πόρους 60% μέσα από το νέο ΕΣΠΑ» ενώ σήμερα στην  Αττική εκτελούνται 2.000 έργα με προϋπολογισμό άνω των 2 δισ. ευρώ».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διαχείρισής των απορριμμάτων τόνισε πως στόχος είναι το κλείσιμο της Φυλής έως το 2025 και η δημιουργία εκατοντάδων γωνιών ανακύκλωσης, σε κάθε Δήμο, πολλά Πράσινα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας και αποκεντρωμένες Μονάδες επεξεργασίας Βιοαποβλήτων σε πολλές διαφορετικές περιοχές της Αττικής. Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό ανακύκλωσης τόνισε ότι πρόσφατα ενισχύθηκαν και οι 8 δήμοι του Νότιου Τομέα με 21 καφέ απορριμματοφόρα και 3500 καφέ κάδους, για χωριστό σύστημα συλλογής βιοαποβλήτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News