Ο διψήφιος πληθωρισμός πιθανότατα θα επιβαρύνει την εγχώρια κατανάλωση, αλλά τα ισχυρά τουριστικά έσοδα θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία η οποία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,2% εφέτος εκτιμά η ING.

Ο οικονομολόγος Paolo Pizzoli, προβλέπει πως ο ρυθμός ανάπτυξης από το 4,2% το 2022 θα υποχωρήσει στο 1,7% το 2023 για να αυξηθεί στο 2,3% το 2024 με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 9,7%, στο 3,9% και στο 1,9% αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμα: Η ελληνική οικονομία μπορεί να έχει αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 4% το 2022

Η ελληνική οικονομία ξεκίνησε το 2022 δυναμικά, με όλες τις συνιστώσες της ζήτησης να συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο. Παρά την ταχεία άνοδο του πληθωρισμού, η ιδιωτική κατανάλωση αποδείχθηκε ισχυρότερος μοχλός ανάπτυξης, αντανακλώντας πιθανώς τον αντίκτυπο της βελτίωσης των συνθηκών της αγοράς εργασίας.

Ο αντίκτυπος του πολέμου

Ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία στις τιμές των εμπορευμάτων είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει αυτό το θετικό μοτίβο, εκτιμά η ING, αλλά δεν θα εκτροχιάσει την ελληνική ανάκαμψη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Το σοκ στις τιμές της ενέργειας, που ενισχύθηκε από τον πόλεμο, αποτυπώνεται τώρα στον διψήφιο πληθωρισμό που θα πλήξει ιδιαίτερα τα νοικοκυριά με χαμηλότερα εισοδήματα. Αν και η αύξηση του κατώτατου μισθού, περιορίζει κάπως τις οι πιέσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των ποιο αδύναμων νοικοκυριών, εντούτοις, η εγχώρια κατανάλωση αναμένεται πως θα υποφέρει το δεύτερο τρίμηνο. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη άρχισε να υποχωρεί πρόσφατα, αν και το ενδεχόμενο έλλειμμα από το μέτωπο της εγχώριας κατανάλωσης θα μπορούσε τουλάχιστον εν μέρει να αντισταθμιστεί από μια σταθερή επιστροφή των διεθνών τουριστικών ροών.

Ο τουρισμός

Οι πρώτες ενδείξεις από τον τουριστικό τομέα είναι με τα τουριστικά έσοδα πιθανώς να επανέλθουν σύντομα στα προ του Covid επίπεδα, ενώ η υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια άλλη πηγή στήριξης για την ελληνική οικονομία, την ώρα που εξαετίας και του πληθωρισμού τα φορολογικά έσοδα πάνε καλά, ενώ η πρόσφατη διεύρυνση του spread των ομολόγων δεν άλλαξε την εικόνα βιωσιμότητας του χρέους, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Με την μέση διάρκεια λήξης των ελληνικών ομολόγων στα 18 χρόνια οι αναταραχές στα επιτόκια μπορούν να αντιμετωπιστούν πολύ εύκολα, την ώρα που ο πληθωρισμός περιορίζει και το λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Στοχεύοντας σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, η ελληνική κυβέρνηση στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα αξιοπιστίας σε μια προεκλογική χρονιά.

Διαβάστε ακόμα: Τα αγκάθια, τα αντίβαρα και η αγωνία για τον πληθωρισμό

Οι προβλέψεις για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων