«Οι ψηφιακές δεξιότητες έχουν έρθει με ορμή στη ζωή μας, γι αυτό πρέπει να κάνουμε την κατάρτιση σε αυτές όπλο όλων, εργαζομένων, ανέργων, ιδιαίτερα των νέων, για το μέλλον», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη σημερινή επίσκεψή του –μαζί με τον Διοικητή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) Σπύρο Πρωτοψάλτη- στα κεντρικά γραφεία της Microsoft Ελλάδος.

Αφορμή ήταν η επιτυχής ολοκλήρωση του δωρεάν προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης «Αναβάθμιση και πιστοποίηση ψηφιακών δεξιοτήτων ανέργων σε cloud υπηρεσίες της Microsoft». Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί την πρώτη εκδήλωση της σύμπραξης της ΔΥΠΑ με τη Microsoft Ελλάδος για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και την κάλυψη του ψηφιακού χάσματος στην αγορά εργασίας, σε συνέχεια της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας στις αρχές του έτους.

Διαβάστε επίσης: ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν τα οριστικά μητρώα παρόχων για την κατάρτιση 80.000 ανέργων

Σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε με ωφελούμενους που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα και έλαβαν πιστοποίηση σε κάποιο από τα εκπαιδευτικά αντικείμενά του. Οι ωφελούμενοι –που δεν είχαν προϋπηρεσία ή σπουδές πληροφορικής- τόνισαν τη χρησιμότητα του προγράμματος ως προς τη βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους, αναγνωρίζοντάς το ως μια σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία –ιδίως όσον αφορά στη διαδικασία της πιστοποίησης- που μπορεί να επηρεάσει θετικά την επαγγελματική τους εξέλιξη και να τους ανοίξει νέους ορίζοντες και προοπτικές.

Διαβάστε επίσης: ΔΥΠΑ – Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο: Ερευνα για προγράμματα κατάρτισης σε σύνδεση με τις επιχειρήσεις

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκδηλώθηκε πολύ υψηλή ζήτηση, αφού για τις 1.000 προσφερόμενες θέσεις –για ανέργους ηλικίας 18 έως 45 ετών- υποβλήθηκαν πάνω από 2.500 αιτήσεις, με τη συντριπτική πλειονότητα των αιτούντων να πληρούν τα κριτήρια που είχαν τεθεί. 980 ωφελούμενοι ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα σύγχρονης και ασύγχρονης κατάρτισης (ποσοστό ολοκλήρωσης 98%). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 92% των συμμετεχόντων αξιολόγησε το περιεχόμενο του προγράμματος ως ικανοποιητικό, το 91% δήλωσε ικανοποιημένο από τους εκπαιδευτές, το 92% δήλωσε ικανοποιημένο από το εκπαιδευτικό υλικό, ενώ 9 στους 10 θα συνιστούσαν το πρόγραμμα σε φίλους ή γνωστούς.

Προγράμματα με βάση τις ελλείψεις στην αγορά

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας Θεοδόσης Μιχαλόπουλος υπογράμμισε τη βούληση της εταιρείας για διεύρυνση της συνεργασίας με τη ΔΥΠΑ, τονίζοντας ότι τα προσφερόμενα προγράμματα κατάρτισης είναι στοχευμένα έτσι ώστε να καλύπτουν πραγματικές ελλείψεις στην αγορά εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τη ζήτηση σε συγκεκριμένα επαγγέλματα και δεξιότητες αξιοποιώντας στοιχεία και δεδομένα που αντλούνται από την πλατφόρμα LinkedIn της Microsoft. Ο κ. Πρωτοψάλτης από την πλευρά του τόνισε η ΔΥΠΑ διευρύνει το πεδίο συμπράξεών της με διεθνείς τεχνολογικούς κολοσσούς –καθώς τα προγράμματα αυτά έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από εργαζομένους και ανέργους και αυξανόμενη αναγνώριση στην αγορά εργασίας- σηματοδοτώντας παράλληλα το ειδικό βάρος που δίνει στις ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο των νέων προγραμμάτων κατάρτισης που θα παρουσιαστούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Διεθνείς κολοσσοί όπως η Microsoft παρέχουν, σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, προγράμματα για ψηφιακές δεξιότητες για τις οποίες υπάρχει αφενός ισχυρή ζήτηση και αφετέρου κενές θέσεις εργασίας, που πρέπει να καλύψουμε. Τα προγράμματα που ανοίγουν δρόμους, ανοίγουν πόρτες. Έχουν όχι μόνο πολύ μεγάλη ζήτηση και πολύ μεγάλη αποδοχή, αλλά και πολύ μεγάλη χρησιμότητα. Και γι αυτό θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση ανεβάζοντας ταχύτητες και στο Υπουργείο και τη ΔΥΠΑ προς όφελος κυρίως των νέων ανθρώπων, αλλά και μεγαλύτερων συμπολιτών μας που ενδεχομένως έχουν σπουδάσει κάτι άλλο στη ζωή τους. Σύντομα θα ξεκινήσει να τρέχει το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατάρτισης που υπήρχε ποτέ, με χρηματοδότηση 1 δις. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Οι συνεργασίες της ΔΥΠΑ με τη Microsoft, την Google, την Amazon και τη Cisco δείχνουν τον δρόμο που θέλουμε να ακολουθήσουμε, δείχνουν ότι το κράτος αντιμετωπίζει την κατάρτιση με ένα νέο, σύγχρονο πνεύμα»

Ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης δήλωσε: «Άλλη μία πετυχημένη συνεργασία με μία μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας, παγκοσμίως γνωστή, η οποία έδωσε τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους άνεργοι, κυρίως νέοι. Εμείς θα συνεχίζουμε να επενδύουμε σε αυτές τις δράσεις. Είναι πάρα πολύ ικανοποιητικά τα ποσοστά ολοκλήρωσης και επιτυχίας σε αυτό το πρόγραμμα. Με νέες δράσεις τις οποίες θα ανακοινώσουμε πολύ σύντομα για πολλούς ωφελούμενους θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, διότι αυτό χρειάζεται αυτή τη στιγμή η αγορά εργασίας και αυτή είναι η δουλειά μας ως Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, να βοηθήσουμε τον κόσμο να βρει δουλειά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης