Μια εικόνα χίλιες λέξεις και η φωτογραφία από μακρινούς γαλαξίες όπως ήταν πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια, η πρώτη ματιά από το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο που εκτοξεύτηκε ποτέ στο διάστημα, «μιλάει» από μόνη της.

Το μικρό κομμάτι του σύμπαντος, που ονομάζεται SMACS 0723, καταγράφηκε με ευκρινή λεπτομέρεια από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST), δείχνοντας το φως από πολλούς διαφορετικούς αστραφτερούς γαλαξίες, μεταξύ των παλαιότερων στο σύμπαν, σύμφωνα με τη NASA.

Διαβάστε επίσης: NASA: Φέρτε πίσω τις κατσαρίδες που έφαγαν φεγγαρόσκονη

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αποκάλυψε την εικόνα σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, χαρακτήρισε τη στιγμή «ιστορική» και είπε ότι παρείχε «ένα νέο παράθυρο στην ιστορία του σύμπαντός μας».

«Είναι δύσκολο ακόμη και να το καταλάβουμε», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Είναι εκπληκτικό. Είναι μια ιστορική στιγμή για την επιστήμη και την τεχνολογία, για την Αμερική και όλη την ανθρωπότητα».

Διαβάστε επίσης: NASA: Καβγάς με την Κίνα για την «κατάληψη» της Σελήνης

Ο Bill Nelson, διαχειριστής της Nasa, είπε ότι η εικόνα δείχνει το φως των γαλαξιών που κινούνται γύρω από άλλους γαλαξίες, ταξιδεύοντας για δισεκατομμύρια χρόνια πριν φτάσουν στο τηλεσκόπιο. «Κοιτάμε πίσω περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια χρόνια», είπε, προσθέτοντας ότι οι επόμενες εικόνες που θα δημοσιοποιηθούν από τη διαστημική υπηρεσία θα φτάνουν πιο πίσω, σε περίπου 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια, κοντά στο εκτιμώμενο σημείο εκκίνησης του ίδιου του σύμπαντος. «Επιστρέφουμε σχεδόν στην αρχή», είπε.

Η εικόνα είναι ένα πρώτο δείγμα μιας σειράς έγχρωμων εικόνων υψηλής ανάλυσης από το JWST που θα παρουσιαστούν από τη Nasa σήμερα. Θα περιλαμβάνουν «τη βαθύτερη εικόνα του σύμπαντός μας που έχει ληφθεί ποτέ», σύμφωνα με τον Nelson.

Οι ειδικοί είπαν ότι το τηλεσκόπιο, που κατασκευαζόταν επί τριάντα χρόνια και έκανε το ντεμπούτο του πέρσι, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην κατανόησή μας για το σύμπαν παρέχοντας λεπτομερείς υπέρυθρες εικόνες του σύμπαντος.

Το τηλεσκόπιο των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων μπορεί να διεισδύσει στις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών και να παρατηρήσει μερικούς από τους παλαιότερους γαλαξίες στο σύμπαν χρησιμοποιώντας ένα σύστημα φακών, φίλτρων και πρισμάτων για την ανίχνευση σημάτων στο υπέρυθρο φάσμα, το οποίο είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι. Το σύστημα μέχρι στιγμής «αποδίδει άψογα», σύμφωνα με την Marcia Rieke, καθηγήτρια αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

«Ο Webb μπορεί να δει πίσω στο χρόνο αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη αναζητώντας γαλαξίες που είναι τόσο μακριά, το φως χρειάστηκε πολλά δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει από αυτούς τους γαλαξίες σε εμάς», δήλωσε ο Jonathan Gardner, αναπληρωτής ανώτερος επιστήμονας του έργου στη Nasa.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI