Ανεύθυνη συκοφαντία χαρακτηρίζει το Πεκίνο την προειδοποίηση του διοικητή της NASA ότι η Κίνα μπορεί να «καταλάβει» τη Σελήνη στο πλαίσιο του στρατιωτικού της προγράμματος, διαβεβαιώνοντας πως το Διάστημα πρέπει να μείνει ανοιχτό σε όλη την ανθρωπότητα.

Η εξερεύνηση της Σελήνης είναι σήμερα βασική προτεραιότητα για το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα, το οποίο έχει στο ενεργητικό του μια σειρά από επιτυχίες την τελευταία δεκαετία. Το 2020, ρομποτική κινεζική αποστολή έφερε στη Γη τα πρώτα δείγματα από την επιφάνεια της Σελήνης από την εποχή των αμερικανικών αποστολών Apollo τις δεκαετίες του 1960 και ’70.

«Πρέπει να είμαστε ανήσυχοι για το γεγονός ότι η Κίνα προσεδαφίζεται στη Σελήνη και λέει ‘Είναι δική μας τώρα και εσείς πρέπει να μείνετε απέξω» δήλωσε ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον στη γερμανική εφημερίδα Bild του Σαββάτου.

Διαβάστε επίσης – NASA: Φέρτε πίσω τις κατσαρίδες που έφαγαν φεγγαρόσκονη

«Στρατιωτικός» χαρακτήρας

Το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας έχει στρατιωτικό χαρακτήρα και η χώρα έχει παρελθόν στην υποκλοπή διαστημικών τεχνολογιών, συνέχισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν οργή στο Πεκίνο: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της NASA αγνοεί τα γεγονότα και μιλά με ανεύθυνο τρόπο για την Κίνα, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Τσάο Λιζιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης – Μυστηριώδης αδέσποτος πύραυλος άνοιξε κρατήρα στη Σελήνη – Εικόνες

«Η αμερικανική πλευρά συνεχίζει να επιδίδεται σε καμπάνια συκοφαντίας εναντίον των λογικών διαστημικών επιχειρήσεών μας, και η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε τέτοια ανεύθυνα σχόλια» συνέχισε, για να προσθέσει ότι το Πεκίνο τάσσεται κατά της στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος.

Η Συνθήκη για το Διάστημα

Η Συνθήκη για το Διάστημα που ισχύει από το 1967 για τις 111 χώρες που την έχουν αποδεχθεί, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Ρωσία, απαγορεύει σε οποιοδήποτε χώρα να κηρύξει κυριαρχία σε οποιοδήποτε ουράνιο Σώμα. Απαγορεύει επίσης τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων σε ουράνια σώματα και προβλέπει ότι η πρόσβαση στο Διάστημα πρέπει να είναι ελεύθερη για όλα τα κράτη.

Το πρόγραμμα Artemis που υλοποιεί τώρα η NASA προβλέπει αποστολή πληρώματος σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη το 2024 και αποστολή στην επιφάνεια της Σελήνης γύρω στο 2025.

Η Κίνα προγραμματίζει ρομποτικές αποστολές στο νότιο πόλο της Σελήνης εντός της δεκαετίας με την προοπτική για αποστολές πληρωμάτων την επόμενη δεκαετία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία